Komiksy

100 nábojů: Dalších šest dílků do skládačky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
komiks

Než se pustím do hodnocení této knihy, byl bych rád, kdybyste si se mnou něco vyzkoušeli. Zkuste si představit nově rozbalené puzzle nějakého náročného obrazu, které jste si právě vysypali na stůl a chystáte se ho začít skládat. A teď si zkuste přestavit, že každý jeden dílek v té hromadě je krátká povídka. Máte to? Fajn. Tak si představte, že máte celou knihu těchto povídek, kde každá jedna z nich dokáže stát samostatně, ale pokud je začnete spojovat dohromady jako ty dílky skládačky, začínají dávat nový význam. Ale nejsou seřazené za sebou, aby vám to ulehčili, to ne. Musíte to poskládat sám, prohrabovat se tou hromadou dílků a k některým se vracet zpátky. Pokud jste stále se mnou tak vám gratuluji, právě jste odhalil podstatu kouzla série 100 nábojů.



knihaJasně, u klasické literatury by  bylo docela peklo, vracet se pořád zpátky a dohledávat v textu kdo kde byl, co kdo komu řekl a kdo stal za nimi a poslouchal je. Normální čtenář by to asi vzdal a prostě to dočetl do konce a nechal to být. A u filmové podoby byste pravděpodobně zavařili svůj dvd přehrávač neustálým přetáčením a posunem. Ale komiks, to je jiná. Tam tuto možnost máte docela lehce dostupnou. Když narazíte v jedné povídce na tu samou ulici a ty samé lidi, o kterých jste už předtím četl, jednoduše si nalistujete tu původní povídku a můžete je porovnat a koukat na jednu ulici ze dvou různých stran a sledovat dva rozdílné osudy odehrávající se v tu samou chvíli i když je časový rozestup mezi jejich napsáním třeba půl roku. Pokud jsou to navíc povídky v žánru kriminálního thrilleru jaké píše Brian Azzarello, musíte uznat, že to zní aspoň zajímavě. Sranda je, že tohle vám dojde až po nějaké době.

U první knihy První výstřel, poslední šance to bylo ještě jasné. Na začátku byli jenom hlavní postavy jednotlivých příběhů a jejich zničené životy. A taky podivný chlápek, který si nechal říkat agent Graves. Představte si, že jste na tom fakt špatně a pak přijde tento chlap a dá vám kufr, ve kterém je fotka člověka co vám zničil život, spis o tom jak to udělal a taky stovka nábojů a nevystopovatelná pistole. A ten chlápek vám řekne, že když se rozhodnete pomstít, nikdy vás nikdo nechytí. Řešení mravního dilematu u jednotlivých povídek vás bude bavit přesně tak dlouho, dokud se jedna z těch postav nezačne ptát „Proč? Proč právě já mám tu moc? A co z toho Graves má?“ V této chvíli už máte s těch pomyslných dílků puzzle složený rám a teď vás čeká to horší. Dát dohromady ten zbytek.

Vzhledem k tomu, že teď už vychází šestá kniha z této série, vaše puzzle už je asi tak z půlky hotové. Už víte pár detailů. Víte o Trustu a o tom, že něco provedli se světem, ale nevíte co. Víte o Minutemanech a o tom že je vedl Graves a že je Trust zničil. Teda možná zničil. Máte střípky, ale ne tolik, aby vám byl jasný celkový obraz a tak sbíraní pokračuje. V šesté knize najdete šest samostatných povídek a každá z nich je o jedné z postav, s kterou jste se již setkali a všechny sehrají roli v tom co má přijít.

Azzarello je v povídkách mistr, takže pokud byste se rozhodli za těmi příběhy nic nehledat, budou vás bavit i tak. Kresba Eduarda Rissa je už s touto sérií tak silně propojená, že se jedná o dokonalou symbiózu. Takže pokud rádi trochu namáháte mozek a máte kladný vztah k temných thrillerům a detektivkám, mohu vám tuto sérii jenom vřele doporučit. Rozhodně představuje inovativní prvek v daném žánrů a to v jakémkoliv médiu.

Série 100 nábojů vyšla v nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení