Komiksy

Strhující válečný sci-fi román v obrazech

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Věčná válka je již třetím svazkem vydaným v edici Mistrovská díla evropského komiksu (vydává nakladatelství Crew). Zařazení do této edice si zcela určitě zaslouží. Jde totiž o strhující komiks, který vznikl na základě spolupráce úspěšného autora sci-fi románů Joe Haldemana a neméně slavného ilustrátora Marvana (vlastním jménem Mark von Oppen).



komiksKomiks vznikl na základě Haldemanova stejnojmenného románu (v originále The Forever War, 1974), který získal prestižní cenu Hugo a Nebula. Světlo světa spatřil roku 1988, kdy byl vydán ve třech svazcích. Český čtenář má nyní možnost získat všechny tři díly v jediném svazku, jenž je navíc doplněn o úvodní slovo samotného autora. V něm osvětluje, co ho vedlo k napsání románu a posléze k jeho převedení do komiksové podoby. V závěru pak naleznete otištěné faxové dopisy, které si mezi sebou zasílali autoři komiksu. Francouzský text přeložila Hana Zahradníčková.

Hlavním hrdinou celého vyprávění je William Mandella, původně obyčejný vojín, později poručík. Účastní se od počátku války, kterou lidé vedou proti mimozemskému nepříteli. O něm není nic známo, pouze to, že napadl a posléze zničil několik kosmických lodí, které do kosmu vyslali pozemšťané. Nikdo z vojáků proto netuší, co mohou od svého protivníka očekávat, například zda není vysoký deset metrů nebo zda neovládá telepatické schopnosti.

Válka začíná roku 2010, kdy už je lidstvo schopné překonávat veliké vzdálenosti pomocí tzv. kolapsarových skoků. Mandella je společně s dalšími odvážnými muži i ženami vysílán na jednu misi za druhou, cestování vesmírem však u něj způsobí zpomalení stárnutí. Když se tedy po staletích navrací na planetu Zemi, téměř ji nepoznává. Lidé se jinak oblékají, vyznávají jiné hodnoty, většina z nich jsou homosexuálové. Největší překvapení jej však teprve čeká...

il


Boje líčené v komiksu trvají déle než tisíc let. Jde vskutku o věčnou válku, která se však – podobně jako většina skutečných válek v současném světě – ukáže být zcela zbytečnou. Jako by se nemohli lidé, nebo pozemšťané a mimozemšťané, mezi sebou dohodnout v klidu a míru u kulatého stolu. Všechna diplomacie jde stranou, hlavně když se bude prolévat krev nevinných, kteří se vrátí domů buď se stálými následky, nebo se nevrátí vůbec. Vždyť v kosmu je pro mrtvoly místa dost.

Musím ocenit, do jakých detailů je v románu líčena vojenská mašinérie. Rozkazy odporující logice, slepé vykonávání příkazů nadřízených, nesmyslné výcviky... toho vše se autor dotýká. Přestože jde o sci-fi příběh odehrávající se v budoucnosti, s hrůzou pozorujeme, nakolik se v něm popisované skutečnosti shodují se současným stavem. Není ani divu, protože se autor inspiroval vlastními zážitky z války ve Vietnamu.

V komiksu se však nijak nehořekuje nad absurditou války, ani nad osudy vojáků. Jde spíše o tiché poselství, nežli o hlasité výkřiky protestu. A toto poselství je děsivé svou nadčasovostí. Člověk je tu vylíčen jako tupé monstrum bez možnosti útěku. Musí bojovat, a kdyby se zprotivil rozkazu, je tu po ruce vždy hypnóza a nejrůznější sedativa, díky nimž se voják stane pouhou loutkou, navíc odtrženou od všeho, co kdy znala, v hlubokém vesmíru napospas všemu a všem.

Nepochybuji o tom, že je Věčná válka mistrovským dílem. Doufám proto, že jej ocení i další čtenáři. Skuteční čtenáři a nikoliv jen sběrači komiksů, kteří je pouze zařadí do své sbírky, na něž se bude usazovat stále více prachu. Věčná válka je příběh, který by měl být čten. Snad si najde cestu i k vám.

il


Armáda a lidská rasa mě naplňovaly děsem. A třásl jsem se strachy při pomyšlení, že budu muset ještě nějakých šedesát let žít se vzpomínkami.
(Haldeman, J. – Marvano. Věčná válka. Praha: Crew 2011, s. 58)

Komiks Věčná válka vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení