Čtenářský deník

Na Plechárně - John Steinbeck

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
il

John Steinbeck (1902-1968) byl americký spisovatel, nositel Pulitzerovy ceny (Hrozny hněvu) a Nobelovy ceny za literaturu (1962). Vystudoval historii a anglickou literaturu na Standfordově  universitě. Po studiu vystřídal několik povolání a zkušenosti z nich uplatnil ve svých románech.


knihaNa Plechárně je autorův první poválečný román, který spisovatel vydal v roce 1945. Děj románu se odehrává ve 30. letech 20. století v Kalifornii v období Velké krize a je omezen na jednu jedinou ulici v Monterey. Příběhy jsou někdy veselé, smutné a ironické a přitom tak lidské.

Hlavními postavami jsou obyvatelé ulice Na Plechárně, mezi nimi např. hokynář Li Čong, doktor (mořský biolog), Dora, majitelka veřejného domu a vagabundi pod vedením Macka: Eda, Hazel, Jones, Hughie a Gay.  Postavy jsou popisovány velmi lidsky a přirozeně. Autor se svými hrdiny soucítí a chápe jejich osudy. Kniha má tragikomický nádech. Snaží se ukázat, že lidé mohou hledat štěstí a nacházet ho v maličkostech i ve velmi těžkých dobách.

Hlavní zápletka knihy se točí kolem snahy Macka a jeho přátel udělat radost v podobě věčírku  dalšímu z obyvatel plechárny ¬ doktorovi. Hlavní linií se prolínají další krátké historky, které se vztahují k obyvatelům ulice a dobarvují charaktery lidí a atmosféru místa a doby. Mack si umane, že je nezbytně nutné uspořádat pro doktora za jeho dobrotu mejdan, a další příhody se točí kolem toho, jak realizovat tuto myšlenku. Nejprve musí Mack a jeho společníci sehnat dostatek peněz, aby mohli svůj plán uskutečnit, a tak jdou za doktorem, aby jim dal práci. Doktor jim práci dá – sběr žab v Carmelu. Ovšem aby se na dané místo dostali, potřebují sehnat vůz. Nabízí se nefunkční fordka T, kterou má hokynář Li Čong. Mack s Li Čongem vyjedná, že jim ji půjčí, pokud si ji opraví. Gay automobil zprovozní, ovšem během cesty se porouchá karburátor, a tak se Gay vypraví do města pro nový. Kamarádi jej neuvidí 180 dní, a protože se Gay nevrací, musí si pomoci jinak. První pokus nasbírat žáby se nepovede, ale kumpáni se seznámí s kapitánem, který je pohostí odměnou za to, že Mack pomohl jeho feně od klíštěte. Posilněni dobrou whisky se vydají  večer na lov žab do kapitánova jezírka, kde žáby noc co noc nenechají kapitána v klidu spát. Mezitím, co se parta vrací s žábami, odjíždí doktor pro chobotnice.

Zatímco doktor loví daleko od domova chobotnice, Mack a jeho chlapci se rozhodnou doktora při příjezdu překvapit plánovaným mejdanem. Doktor nikdy svou laboratoř nezamyká, a tak není pro chlapce problém vejít dovnitř a laboratoř vyzdobit krepovým papírem a dalšími mejdanovými proprietami, které získali od Li Čonga směnou za žáby. Mejdan je připravený. Doktor se ovšem nevrací, a tak mejdanové veselí propuká v podstatě samovznícením. Přichází další a další nezvaní hosté a v náporu veselí likvidují doktorovu laboratoř včetně jeho sbírky gramodesek. Doktor se vrací, a když uvidí tu spoušť, dá Mackovi takovou do zubů, až mu rozbije ústa. Mack je sám ze sebe smutný a zklamaný.

Po čase, když je vše zapomenuto, se Mack s kumpány opět chytnou myšlenky uspořádat doktorovi mejdan, tentokrát narozeninový. Mack nenápadně u doktora vyzvídá datum jeho narozenin, ale doktor je podezíravý, a tak řekne první datum, které ho napadne: 27. října. Na plechárně začnou probíhat další přípravy, do kterých je zapojena celá ulice. Vymýšlejí se dárky a pitivo. Doktor se ovšem o chystaném mejdanu náhodou dozví, ale nechce kazit radost svým přátelům, sousedům a známým, a tak dělá, jako by o ničem nevěděl. Jen tak jakoby náhodou nakoupí whisky a spoustu masa na steaky. Ve stanovený den je nervozní a očekává, co se bude dít. Práci dokončí dřív, a aby se neprozradil, chová se jako obvykle. Kolem osmé dorazí první gratulanti a pak následují další. Doktor na Dořino přání pustí gramofon a začne číst básně. Všichni jsou z toho na měkko. Zábava je v plném proudu, když se na oslavu začnou dobývat nezvaní hosté – rybáři, kteří se dozvěděli, že u doktora jsou Dořiny holky. Strhne se bitka, ve které nakonec zvítězí po urputných bojích osazenstvo narozeninového večírku.

Druhý den ráno se doktor probouzí a rozhlíží se kolem. Uklidí následky po večírku k oslavě narozenin, které nebyly, pustí si gramodesku, sedne si a začne si číst v knize básní, která zůstala ležet otevřená na zemi.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení