Audioknihy

Audioknihy: Terry Pratchett – Těžké melodično

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Nakladatelství audioknih OneHotBook vydalo další knihu z fantasy série Úžasná Zeměplocha. Těžké melodično od Terryho Pratchetta namluvil Jan Vondráček v režii Hynka Pekárka a byla to vydařená spolupráce. Čtrnáct hodin zábavy na dvou CD.


knihaTěžké melodično je o hudbě – o hudbě, která má v sobě kamení. Pratchett si pohrává s klasickým narativem chudého nadaného umělce, který strhne davy novou hudbou. Mladík Imp y cilin z promočené vsi v Chalamadosu přichází do velkoměsta Ankh-Morporku s touhou prosadit se ve světě hudby a být slavný. Nejslavnější. A to se mu stane. Jak ale praví staré přísloví: Pozor na to, co si přeješ, mohlo by se ti to splnit.

Imp si založí kapelu a naivně doufá, že teď to teda rozjedou. Místo toho přijde o svůj hudební nástroj a pověstné ankh-morporské cechy jim bez zaplacení nedovolí hrát ve městě. Kapela Impa čítá ještě trpaslíka Zlotu a trola Perma, takže o nápaditá řešení nebude nouze. A když se do děje připlete magická kytara, která prostě neumí hrát falešně, je zaděláno na celosvětový úspěch. A veliký průšvih.

Jak už je u Pratchettových knih zvykem, nikdy v nich není jen jedna zápletka. Takže do příběhu o vzniku rocku se přimíchá i Smrť se svojí krizí identity a jeho vnučka Zuzanka, která musí převzít rodinný byznys. Zuzance je ale právě šestnáct let, věk tak akorát na to chtít změnit svět. A možná se u toho i otočit za pěkným kytaristou. A kde je magie, nemůžou chybět mágové. Příběhy se proplétají a znalci můžou hledat a odhalovat narážky na historii klasického rocku a rokenrolu. Drobných pomrknutí i zcela jasných narážek je kniha plná.

Série Úžasná Zeměplocha má několik linií, Těžké melodično spadá do té se Smrtěm. Jan Vondráček si právě s touto postavou poradil výborně. V tištěné knize jsou Smrťovi promluvy tištěné verzálkami, aby si čtenář představil dutou hloubku jeho hlasu. Vondráček dokáže Smrťův hlas zbavit emocí a zároveň dát důraz na ta správná slova, aby vynikl jeho komický potenciál. Komika hry s hlasem vynikne nejvíce v dialozích. Ženské postavy namluvené muži jsou občas na hranici parodie, v této knize je pouze jedna problematická postava – Zuzana. Mladá dívka namluvená hlasem staršího muže trochu brnká na uši. Vondráček se snaží posadit hlas výš, než je mu přirozené, a nespadnout přitom do karikatury. Většinou se mu to daří. Naopak troly namluvil výborně. Nejen že trol Perm má v jeho pojetí správně hluboký hlas, ale Vondráček si vyhrál i se zadrháváním a pomalou trolí dikcí.

Vondráček občas s hlasem kouzlí tak, že se těžko věří, že všechny postavy namluvil sám. Kontrast s civilní mluvou vypravěče a s bláznivými dialogy podivných zeměplošských stvoření je vtipný sám o sobě. Vondráček má cit pro slovní komiku a zvládá převést psaný Pratchettův humor do mluveného slovo na výbornou.

Tvůrci si vyhráli i s hudebními předěly mezi kapitolami. Různá kytarová sóla, rokenrolové úryvky i tvrdý rock se nachází na těch pravých místech a podporují vtip v kapitolách, kde si Pratchett pohrává s odkazy na světovou hudební scénou.  

Těžké melodično je povedená audiokniha, která zachovává humor tištěné knihy a jako bonus posluchači získají nezapomenutelný zážitek z hlasové ekvilibristiky Jana Vondráčka.


Těžké melodično
Autor Terry Pratchett
Interpret Jan Vondráček
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání -
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Délka 14 hodin 40 minut
ISBN/EAN 8594169485058
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení