Audioknihy

Audioknihy: Rob Wilkins – Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou

1 1 1 1 1 (1 hlas)
obr

Terry Pratchett byl vlastně takový obyčejný morous se sžíravým humorem, kutil milující techniku i videohry a jen tak bokem i jeden z nejprodávanějších spisovatelů na světě, multimilionář, čestný profesor deseti univerzit a královnou Alžbětou II. pasovaný rytíř. Bohužel nestihl dokončit vlastní životopis, a tak předal tento nelehký úkol svému asistentovi Robu Wilkinsovi. Ten po letech práce sepsal knihu Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou, kterou si můžete nejen přečíst, ale díky vydavatelství OneHotBook i poslechnout.

 

 

tpPřestože se Wilkins v úvodu dušuje, že kniha bude o Siru Terrenci Davidu Johnu Pratchettovi a ne o jeho asistentovi, není to tak docela pravda. To ovšem neznamená, že by to bylo na škodu, protože život těch dvou byl více než dvacet let provázaný. Ostatně jako úvod Wilkins použil dopis, jenž mu pár měsíců před smrtí napsal jeho přítel a zaměstnavatel, aby jej otevřel, až zemře. Wilkins byl svědkem poslední třetiny Pratchettova života, ale jeho dílo kniha zachycuje celý a nelze říct, že by některému z období bylo věnováno výrazně více prostoru. Podstatná část knihy čerpá z poznámek samotného Pratchetta, jenž se na sepsání autobiografie poctivě připravoval, a častokrát využívá vzpomínek jeho rodinných příslušníků, přátel a spolupracovníků.

Kniha je vyprávěna víceméně chronologicky s občasnými odbočkami do časů, kdy již Wilkins a Pratchett spolupracovali. V úvodních kapitolách se tedy dozvíme o Terryho dětství, o urputnosti maminky Pratchettové, jež nedovolila, aby školský systém jejího syna nejen zaškatulkoval jako hlupáka, ale také jej z něj udělal, i o laskavosti tatínka Pratchetta, jenž po obdržení šoku kvůli synově elektrické pasti chlapce namísto pokárání pochválil. Větší část vyprávění je věnována též Pratchettově novinářské, redaktorské či PR práci.

Neméně zajímavé jsou jeho literární začátky i obliba žánrů sci-fi a fantasy. Můžeme si tak poslechnout nejen o dopisu, jenž jako mladík poslal největšímu z velikánů žánru J. R. R. Tolkienovi – na nějž mu mimochodem oxfordský profesor odpověděl –, ale i o setkání „v pratchettovském duchu“ s jiným klasikem – A. C. Clarkem – na toaletě.

Od prvotiny Kobercové z roku 1971 Pratchett napsal dalších více než padesát knih, z nichž se čtyři pětiny odehrávají na Zeměploše. Logicky se tak velká část vyprávění věnuje tvůrčí Pratchettově práci, kvůli níž ostatně Roba Wilkinse zaměstnal. Disciplinovaný autor psal i tři knihy ročně a o mnohých z nich v biografii najdete nějaké zajímavosti.

Zásadním tématem Života v poznámkách pod čarou, stejně jako posledních let Terryho Pratchetta, je Alzheimerova choroba, jež ho sedm let pokradmu obírala o tvůrčí schopnosti i radost ze života. Dozvídáme se, jak se s degenerací své „myslivny“ tento neobyčejně bystrý člověk vyrovnával, i to, proč se stal advokátem práva na eutanazii.

Směstnat do necelých osmnácti hodin poslechu život natolik plodného autora, jakým Terry Pratchett byl, je velmi nelehký úkol. Wilkins svou knihu psal spíš do šířky než do hloubky a mnohá témata, jež jsou v knize popsána, jsem ani nezmínil. Stejně tak je občas škoda, že se o některých věcech nedozvíme více. Celkově však autor životopisu našel přiměřenou rovnováhu a kniha není ani povrchní, ani se nerýpe v detailech.

Jakkoliv z každé kapitoly vyzařuje obdiv až láska, kterou autor ke svému nejprve oblíbenému spisovateli, poté zaměstnavateli a nakonec blízkému příteli, cítil, není Život v poznámkách pod čarou snahou o adoraci Terryho Pratchetta, jenž měl i méně obdivuhodné stránky. Wilkins popisuje i významné události, z nichž britský spisovatel nevychází zrovna jako hrdina bez bázně a hany.

Ačkoliv knize nechybí Pratchettův sžíravý humor, není zdaleka tak vtipná, jak by mnozí „pratchettomilové“ patrně očekávali. Škála citů, jež ve čtenářích/posluchačích vyvolává, je mnohem širší a především na konci, kdy se spisovatel loučil jak se životem, tak se svými blízkými, je těžké vyhnout se dojetí.


Život v poznámkách pod čarou načetl Jan Vondráček, jenž k dílu přistoupil střídmě, avšak zdaleka ne nezáživně. Nesnaží se o hlasovou ekvilibristiku, a přestože mu text nedává mnoho příležitostí předvést svůj um, zvládá po celou dobu udržet posluchačovu pozornost. Také se mu daří měnit hlas natolik přesvědčivě, že kdykoliv zabručí nějakou jízlivou repliku, není třeba dodávat, že promluvil sám sir Terry.

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou je knihou pro velké množství čtenářů. Jednoznačně ji ocení početní fanoušci stvořitele Zeměplochy stejně jako příznivci fantastiky, aspirující pisálci či milovníci zajímavých životních osudů. V podání Jana Vondráčka příjemně plyne a ani na chvíli nenudí.

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou
Autor Rob Wilkins
Interpret Jan Vondráček
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Délka 17 hodin 52 minut
ISBN/EAN 8594169485775
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení