Audioknihy

Audioknihy: Juraj Červenák – Zakliaty kláštor

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Slovenský region Gemer může v současné době nabídnout mnoho turistických zajímavostí – hrady, zámky i celou řadu zpřístupněných jeskyní. Do tohoto prostředí umístil slovenský spisovatel Juraj Červenák svou knihu Zakliaty kláštor.


knihaPříběh začíná jako pravý western na západě Ameriky a obsahuje všechny atributy, které musí takový žánr mít. Padoucha, či ještě lépe více padouchů, dívky v ohrožení i veskrze kladného hrdinu, kterým je v tomto případě Slovák Adam Šarkan. Pro čtenáře Juraje Červenáka to zpočátku může být malé zklamání, ale americká linka velmi brzy končí.

Adam se vrací do rodného kraje a místo toho, aby si po dlouhé době užil trochu klidu, znovu se vrhá do dalších nebezpečných dobrodružství. Ne proto, že by chtěl, ale musí chránit svou sestru. Její manžel se někde ztratil při pokusu uchovat svá panství. V Rakousku-Uhersku řádí hospodářská krize a zeman Belohorský raději holduje alkoholu, prostitutkám a hazardním hrám, místo aby se snažil zachránit, co se dá.

Juraj Červenák vyniká v tom, jak dokáže kombinovat historická fakta s fikcí, což mistrně předvádí i v sérii detektivek se Steinem a Barbaričem. V tomto případě, i když děj posunul až do devatenáctého století, postupuje podobně. Skutečnou postavou je například Pavol Dobšinský, evangelický farář a sběratel lidové slovesnosti. Dobšinský skutečně žil v té době v Drienčanoch, kam autor děj umístil.

Přemístěním děje na Slovensko se autor westernového vyznění zcela nevzdal. Adam Šarkan u sebe stále nosí své americké zbraně, zejména winchestrovku pobíjenou ornamentem ve tvaru draka, jezdí na koni a nosí stylový klobouk. Jeho protihráč zase obdivuje pistolnické souboje divokého západu.

Do směsice Slovenska devatenáctého století a americké divočiny přidává autor další složku, a tou je lidová slovesnost. Jak jsem se už zmínil, jednou z hlavních postav je Pavol Dobšinský, který se Šarkanova dobrodružství účastní spolu se svou schovankou Zuzanou. Jejich prostřednictvím se čtenář dozvídá o pověstech, které se ke Gemeru vážou.

Juraj Červenák dokáže kromě skvělého kombinování žánrů vytvořit i příběh plný napětí a vypointovat děj. Román je čtivý s přiměřeným spádem, zasazení ho historických reálií přibližuje čtenáři místo i čas. Oblíbeným autorovým detailem jsou zbraně, čtenář si toho určitě všiml už v sérii detektivek Stein a Barbarič. U Šarkana jde o technicky dokonalejší výrobky, přece jen od doby Rudolfa II. se umění zabíjení posunulo o pořádný kus dál. Tyto detaily však Juraj Červenák nezjišťuje úplně sám, jak vyplývá ze závěrečného poděkování přátelům a spolupracovníkům. Je to správná cesta, nechává odborné záležitosti odborníkům, sám se může soustředit na děj a zápletky.

Kniha je načtena výborným slovenským hercem Přemyslem Boublíkem, který propůjčil svůj hlas nejedné audioknize. Jde o profesionála, kterému není co vytknout, i když se trochu potýká s ženskými hlasy, které interpretuje jemněji, než by bylo nezbytně nutné.

Je vidět, že autor stejně obratně pracuje s žánrem historické detektivky jako s fantasy. Těch má na kontě také celou řadu a jsou stejně čtenářsky oblíbené, i když u jiné skupiny čtenářů či posluchačů. Základem však vždy zůstává vypravěčské umění, zápletka i gradování děje tak, aby nezůstávala hluchá místa. Zakliaty kláštor je příkladem dokonale napsané odpočinkové literatury, která obvykle nemívá přílišné ambice týkající se kvality. V tomto případě však tato výhrada neplatí.

Název: Zakliaty kláštor
Autor: Juraj Červenák
Interpret: Přemysl Boublík
Délka: 11:12 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatelé: Publixing, Artis Omnis (2023)
Rok vydání: 2023

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení