Audioknihy

Audioknihy: Stephen King – Billy Summers

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Billy Summers je bývalý ostřelovač, který vyměnil střílení teroristů za odpravování pro mafiány a jiné pochybné existence. Billy má však svědomí a pokaždé se ujistí, že odpravuje „zlého člověka“, jakkoliv musí skousnout, že pracuje pro podobnou sortu. Jeho poslední práci popsal v knize pojmenované dle hlavního hrdiny sám Stephen King a jako audioknihu ji vydalo nakladatelství OneHotBook.



Stephen King, jakkoliv proslul jako mistr literárních hororů, je autor, jenž dokáže napsat skvělé dílo snad jakéhokoliv žánru. Ukazuje se to i v jeho novince, která je směsicí thrilleru, kriminálky, válečného vyprávění a nechybí jí ani lehká romantická linka.

Příběh stojí a padá na hlavním protagonistovi. Billyho Summerse poznáváme především jako muže středního věku bez rodiny, který v rámci své práce střídá několik identit. Jakkoliv je vynikající profesionál, je též příliš lidský na chladnokrevného zabijáka a neubrání se sbližování se sousedy, zatímco měsíce čeká a připravuje se na jediný okamžik, v němž zmáčkne spoušť. A vlastně i na to, co přijde potom. Billy totiž vyniká nejen ve střelbě, ale i v následném zmizení.

Zároveň Billy jako kamufláž přijme identitu spisovatele, aby vysvětlil vysedávání v kanceláři výškové budovy. Nepřekvapivě v sobě objeví touhu psát a pustí se do zaznamenávání svého neradostného životního příběhu od okamžiku, kdy jeho nefunkční rodinu postihla strašlivá tragédie, jíž nedokázal zabránit. Summers si může směle stoupnout do řady Kingových nedokonalých, avšak životných a velmi sympatických postav, jimž je snadné fandit ve všem, co dělají.

V příběhu zasazeném do roku 2018 Stephen King zas a znovu předvádí, že ani po sedmdesátce neztratil nic ze svého vypravěčského umu. Hrdinovi se zločinným povoláním stojí v cestě vlastní dobrota, jak se sbližuje s dospělými i dětmi, jimž vykonáním svého úkolu nenávratně ublíží. Toto dilema je popsáno bez patosu a o to opravdověji působí. Ještě více vystupuje do popředí Kingova zručnost v kontrastu s vlastním Billyho psaním. Zatímco je děj obvykle popisován ve třetí osobě, svou autobiografii píše Summers v ich formě a jiným jazykem. Především kapitoly popisující jeho dětství, o nichž si též myslí, že je mohou tajně číst jeho nectní zaměstnavatelé, jsou psány prostým způsobem, který o to víc zdůrazňují tragédie, jimiž si prošel.

OneHotBook (OHB) opět nalezlo vynikajícího interpreta a přednes Jana Teplého mladšího nijak neumenšuje kvality textu. Herec známý ze seriálů Zdivočelá země či Temný kraj pro OHB namluvil již osm knih, především díla Volkera Kutschera. Kingově románu propůjčil nejen svůj hlas, ale i um měnit jej tak, aby posluchač snadno poznal mluvčího a zároveň to nebylo otravné. Obdobně variuje tempo řeči a intonaci dle děje, takže se čtenář nenudí ani v napínavých, ani v klidnějších pasážích.

Máte-li chuť na kvalitní příběh o sympatickém hrdinovi a nevadí vám, že jej jednoduše nezařadíte do jediného žánru, zkuste Billyho Summerse. Přestože kniha nepatří mezi špičku z nepřeberného množství děl Stephena Kinga, je velice čtivá a zábavná. Nejednou i pobídne k zamyšlení, jakkoliv se nesnaží moralizovat či čtenářům cokoliv podsouvat a to i ve chvílích, kdy je z ní cítit např. Billyho i autorova nechuť k tehdy úřadujícímu prezidentovi. Ve vynikajícím podání Jana Teplého můžete strávit takřka 20 hodin poslechem příběhu, jenž vás vtáhne a až do konce nepustí, ať už ten konec bude jakýkoliv.

Název knihy: Billy Summers
Autor:  Stephen King
Překlad: Adéla Bartlová
Interpret: Jan Teplý
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 19 hodin 46 minut

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení