Audioknihy

Audioknihy: Arpád Soltész – Zlodej

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Mäso, Sviňa, Hnev a Zlodej. Jednoslovné názvy knih patří těm, které napsal slovenský novinář a spisovatel Arpád Soltész. Společným rysem knih, kromě již zmíněného lakonického pojmenování, je zločin, prorůstající do nejvyšších pater politiky. V článku se budeme věnovat audioknize Zlodej, která vznikla ve vydavatelství Publixing v roce 2022.



Možná, že slova o prorůstání zločinu do politiky nejsou zcela přesná, autor knihy popisuje tyto dva světy jako vzájemně spolupracující, symbiotické. Zákon samozřejmě dokáže postihnout usvědčené zloděje, násilníky či vrahy, ale velmi obtížně zasahuje proti korupci, tunelování a jiným ekonomickým deliktům, zejména v případech, kdy to není v zájmu těch, kteří by měli jednat.

Takové případy jsou častým námětem Soltészových textů. V souvislosti se svou prací novináře se setkává i s informacemi, o nich sice všichni vědí, ale není je možno dokázat tak, aby je bylo možné zveřejnit oficiálně. Zde je pak místo pro jejich beletristické zpracování. Četba takových knih není jednoduchá, jsme přesyceni negativními zprávami, často odhalované skandály spojené s politiky člověka naplňují nedůvěrou, ztrácí naději, že je možné žít poctivý život v tak nepoctivé společnosti.

Proti knize Sviňa, která čtenáře opravdu zdeptá informacemi, které by raději nevěděl, je Zlodej poněkud laskavější. Je to dáno zejména postavou hlavního hrdiny Libora, k němuž brzy pocítíme částečné sympatie. Libor se snaží žít poctivě, živit sebe a svou rodinu normální prací, ale brzy přijde na to, že existují i jiné, efektivnější způsoby. Přesto v sobě nachází určitou mravní sílu, zdá se však, že mu často překáží.

V knize je mnoho zajímavých postav, Liborovi spolužáci ze střední školy Aďo a Ďuro, jeden bohatý profesionální syn, druhý bystrý organizátor s netušenými možnostmi. Recidivista Rudo je zase příkladem vzdělaného člověka s širokým rozhledem, který se ale poctivě živit nedokáže, ale umí si zjednat respekt. To jsou ovšem pouze drobné postavičky, objevují se i další lidé hrající zcela jinou ligu. V několika zmínkách se objeví i jméno novináře Schlesingera, s nímž se setkáváme například i v knize Sviňa a který zřejmě představuje jakési autorovo alter-ego.

Audioknihu Zloděj načetl Přemysl Boublík. Vzhledem k tomu, že se děj odehrává na východním Slovensku, zvolil místní nářečí. Pro mě jako pro cizince není jednoduché posoudit, zda se vypořádal se všemi nuancemi tohoto specifického jazyka, ale rozhodně jeho četba zní velmi autenticky. Jde o jeden z případů, kdy papírová kniha nedokáže zprostředkovat atmosféru a rozhodně by to nedokázala ani četba v českém jazyce. Proto je poslech audioknihy Zloděj jedinečným zážitkem přes všechnu pochmurnost, která evokuje její obsah. Těžko se člověk smiřuje se skutečností, že svět, v němž žijeme, v sobě má tolik špatnosti a je štěstí, pokud přímo nezkřížíme cestu lidem, kteří hrají své nekalé hry.

Autor: Arpád Soltész
Interpret: Přemysl Boublík
Délka: 10:42 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatelé: Publixing, IKAR (2022)

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení