Audioknihy

Audioknihy: Lukáš Vavrečka – Tesla Noir

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

S románem Lukáše Vavrečky Tesla Noir jsme se mohli na stránkách magazínu VašeLiteratura.cz setkat už dříve (recenze zde). Nyní si knihu mohou zásluhou vydavatelství Témbr vychutnat i ti, kteří raději poslouchají, než čtou.

 

tesla-noir-audioO samotném románu je možné si přečíst ve výše uvedené recenzi, proto připomenu jen několik zásadních bodů. Rozdíl mezi skutečným světem a tím alternativním, do něhož nás zavádí autor, spočívá jednoduše v tom, že se realizovaly některé z vynálezů doktora Nikoly Tesly. Ocitáme se tedy v Americe třicátých let, v níž se prohánějí elektromobily, na obloze září plazmové kanály bezdrátového přenosu silové energie a nad hlavami sviští vlaky vznášející se na magnetickém poli. Rozehrává se složité dobrodružství, vněmž figuruje kromě Tesly i mladý novinář Jamie Collins a Lilly, nejmladší dcera Emila Kolbena. Samozřejmě se objeví mnohem víc postav, ale ty hrají spíše vedlejší role.

 

Režisér Jan Drbohlav se rozhodl audioknihu natočit s jedním hercem a zvolil k tomu Vasila Fridricha, lépe řečeno přistoupil na přání autora předlohy. Šlo o velmi dobrou volbu, Vasil Fridrich je velmi zkušený herc, který je podepsán pod celou řadou titulů a spolupracuje nejen s vydavatelstvím Témbr.

 

Pokud se týká interpretace, osobně si cením takové, která se co nejméně blíží dramatizaci textu. Samozřejmě i dramatizace má své místo mezi zpracováním textů, ale rád si dělám o charakteru postav svůj vlastní názor, nerad se nechávám ovlivňovat tím, jak to cítí herec. Jedině tak se audiokniha nejvíce podobá psané předloze, která čtenáře zve k tvůrčí spoluúčasti. Dramatizace poskytuje jiný pohled, ale k ní pak přistupuji odlišným způsobem. Interpretace Vasila Fridricha pod režijním vedením Jana Drbohlava splňuje požadavky posluchače, vnímajícího audioknihy jako já. 

 

Samozřejmě, že Vasil Fridrich nečte knihu Tesla Noir ploše, propůjčuje jednotlivým rolím různé odstíny hlasu, ale jde hlavně o to, aby se posluchač dobře orientoval v tom, která z postav zrovna hovoří. Klade to určité nároky na zachování těchto nuancí, protože pozorný posluchač by rozdíl určitě zaznamenal.

 

Čtený či poslouchaný text – každý má svá specifika. Nejlépe to poznáte, když máte možnost seznámit se s jednou knihou oběma způsoby. Stává se to málokdy, v případě románu Lukáše Vavrečky jsem tu možnost měl. Před mluveným slovem, zvláště když ho posloucháte v autě, nemáte kam utéct, všimnete si detailů, které vám mohly předtím uniknout. Bohužel, pokud se ztratí nějaká souvislost, je obtížné se k ní vrátit, pokud nechcete riskovat ztrátu koncentrace při řízení. Samozřejmě, text je stále tentýž, ale poměrně složité objasňování faktů, které v knize nepůsobí žádný problém, může být pro posluchače trochu komplikované. A takového vysvětlování je zejména na konci poměrně dost.

 

Hudební předěly mezi kapitolami (mimochodem v minulé recenzi jsem se asi nezmínil o tom, že kapitol je 27, Teslovo oblíbené číslo tři na třetí) jsou velmi pěkně zvolené, dominuje saxofon, evokující třicátá léta, do nichž je děj zasazen, i žánr noir podbarvený jeho zvukem. Pro mě je trochu problematické použití thereminu. Jde o nepříliš používaný nástroj pracující na principu oscilátoru rozlaďovaného přibližováním a oddalováním ruky hudebníka. Autor hudby hledal něco, co by mu připomínalo elektřinu, mně však zvuk thereminu evokuje spíše béčková sci-fi či jejich parodie, třeba Mars útočí. Jde však o nepodstatný detail, nástroj je v předělech použit velmi střídmě, takže jde pouze o momentální dojem. A abych byl objektivní, musím připomenout, že vynálezce tohoto nezvyklého nástroje Lev Sergejevič Těrmen pobýval v třicátých letech v USA, kde pořádal koncerty a snad se také zabýval vyzvědačskou činností, což by se do románu Tesla Noir docela dobře hodilo.

 

Celkový dojem z audioknihy Tesla Noir je velmi dobrý. Předloha spojuje dynamické a poutavé dobrodružství s fikcí alternativního světa, přidává i skutečná fakta o životě a práci Nikoly Tesly, nešetří ani relevantními technickými podrobnostmi. Audioverze poskytuje textu jakousi přidanou hodnotu atmosféry, která ho doplňuje, ale nijak přehnaně se nevnucuje a nepáchá na posluchači žádné násilí, čehož si velmi cením.

 

 

Název: Tesla Noir

Autor: Lukáš Vavrečka

Interpret: Vasil Fridrich

Vydavatelsví: Témbr

Rok vydání: 1.

Délka: 11:59 h

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení