Audioknihy

Audioknihy: Bronislav Sobotka – Sobotky Zamilujte se do angličtiny a 365 cool anglických frází a výrazů

1 1 1 1 1 (12 hlasů)
5

Schválně se zamyslete, jak často kolem sebe slýcháte, že by se někdo rád naučil anglicky, ale… Právě proti takovým „ale, jenže, avšak“ léta bojuje nadšený učitel angličtiny Bronislav Sobotka – známý spíše jako Broňa. Jeho youtubový kanál patří v našich končinách k nejsledovanějším z těch, které pomáhají s výukou jazyků. Know-how schraňované řadu let Broňa vložil do knihy Zamilujte se do angličtiny a vydal ji u nakladatelství Jan Melvil Publishing. A protože populární angličtinář není žádný troškař, přidal k ní 365 cool anglických frází a výrazů.



První zmíněná kniha má neskromný podtitul Neprůstřelný návod, jak se naučit anglicky a užít si to. Je však potřeba říci, že v něm nijak nepřehání a dodá, co slibuje. Naštěstí není jeho dílo klasickou učebnicí – mnohem více je rádcem, jenž namísto detailního vysvětlování gramatických jevů nabízí přehršel metod učení pro každého studenta anglického jazyka, ať je jakkoliv nadaný, odhodlaný či starý.

Kapitoly v knize pomáhají s různými aspekty učení se angličtiny a vlastně učení se vůbec. Vyjma základních jazykových dovedností – mluvení, psaní, čtení, poslouchání – se zabývají i vytvářením správných návyků, motivací k učení, sledováním toho co nás baví, slovní zásobou i specifickými chybami českých studentů, tzv. czenglish.  Je velmi sympatické, že autor nepropaguje jednu nejefektivnější a pro každého zaručeně fungující metodu. Naopak respektuje individualitu žáků a jeho nabídka je jako prostřený stůl, na kterém si každý vybere a zdravě se nasytí, v tomto případě naučí anglicky.

Tucet kapitol - stejně jako předmluva a závěr - jsou lemovány krátkými a výborně vypointovanými příběhy z Broňova života. Nebojte se, všechny jsou spojeny s angličtinou. První polovina historky vás většinou zaháčkuje natolik, že se nemůžete dočkat, až kapitolu přečtete a dozvíte se, jak to dopadlo. Samotný výklad je velmi přehledný a srozumitelný. Navíc je častokrát doplněn odpověďmi na nejčastější otázky týkající se probíraného tématu a nabízí deset tipů – či spíše zdrojů – pro další výuku. Těmi mohou být knihy, internetové stránky, šikovné aplikace či streamovací služby. Broňovi nedělá obtíže pochválit jiné vynikající učitele či tvůrce a svým čtenářům předkládá širokou paletu možností dle jejich preferencí.

Předkládané rady jsou podložené osobními zkušenostmi autora. Broňa, jak se vám ostatně svěří hned na začátku knihy, neměl žádné nadání na jazyky či zásadní podporu okolí. Na vše si přišel „hard way“ a o to jsou jeho poznatky cennější a uvěřitelnější. Také se nebojí udělat si legraci sám ze sebe a své neznalosti, předkládá vlastní slepé uličky a celkově je velmi otevřený, čímž pomáhá motivovat především ty, kteří zápolí se studiem jazyka.

Zamilujte se do angličtiny je knihou určenou všem, kteří mají skutečný zájem osvojit si tento dnes nejpoužívanější světový jazyk. Občas působí, jako že je zaměřena primárně na takzvané věčné začátečníky, avšak z její četby budou profitovat všichni studenti anglického jazyka i většina učitelů. Pro ty první v českých luzích a hájích hned tak lepší kniha nevyjde, ti druzí poznají spoustu způsobů, jak své učení obohatit a učinit příjemnější, no a pedagogové s otevřenou myslí načerpají inspiraci pro zlepšení výuky a třeba i snadněji pochopí své neúspěšné žáky.

365 cool anglických frází a výrazů je trochu jiný „cup of tea“. Namísto rádce se jedná o zásobník anglických frází – ano, je jich vskutku na každý den v roce jedna. Každá fráze má svou vlastní barevnou stránku, kde kromě ní samé a jejího jednoduchého překladu najdete též příklad jejího použití v úryvku konverzace a nejméně jednoho malého Broníka znázorňujícího význam fráze.

Nevelká kniha o přibližně tři sta sedmdesáti stranách nabízí vtip i radost z objevování nových obratů, kterými se můžete blýsknout při komunikaci v angličtině. Své si v ní najdou začátečníci stejně jako pokročilí angličtináři. Lze ji také využít na hry ve vyučovacích hodinách či na kurzech. Fantazii se v ní meze nekladou.

Zamilujte se do angličtiny i 365 cool anglických frází a výrazů potěší každého, kdo se učí či se hodlá učit anglický jazyk. Především první zmíněná je hlubokou studnicí vědomostí o tom, jak takové učení nejen zefektivnit, ale jak v něm i vytrvat. Obě též dokazují, že studium jazyka nemusí být ubíjející, jak si mnozí dodnes myslí - ať už kvůli sobě, nebo kvůli nedobré zkušenosti s nějakým vyučujícím. „Teachers like Broňa are not a dime a dozen“, tudíž pokud si s učením angličtiny nevíte rady a nemáte nikoho, kdo by vám pomohl, přinejmenším do první zmíněné knihy zainvestujte. Nebudete toho ani na okamžik litovat.

Název knihy: Zamilujte se do angličtiny. Neprůstřelný návod, jak se naučit anglicky a užít si to.
Autor:  Bronislav Sobotka
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Počet stran: 296
ISBN: 978-80-7555-142-5
Ediční řada: Žádná velká věda

 

Název knihy: 365 anglických cool frází a výrazů

Autor:  Bronislav Sobotka

Překlad:

Nakladatelství: Jan Melvil Publishing

Místo vydání: Brno

Rok vydání: 2021

Vydání: 1.

Počet stran: 376

ISBN: 978-80-7555-140-5

Ediční řada: Briquet

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení