Audioknihy

Audioknihy: Stephen King – Ústav

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Stephen King má dar empatie, který dokáže přenést na stránky knih jako málokterý jiný autor. Tento muž, jenž se narodil dříve, než si komunisté uzurpovali moc v Československu, se umí vcítit i do prožívání dětí. Zvládal to jako zralý muž, když napsal možná nejděsivější literární horor To plný dětských nočních můr, nebo vynikající povídku Tělo o čtyřech chlapcích, kteří si jdou prohlédnout lidskou mrtvolu. Dokáže to i nyní, kdy překročil sedmdesátku. Nevěříte-li, poslechněte si Kingovu novou knihu Ústav. V vydavatelství OneHotBook ji načetl Martin Preiss.


knihaTim Jamieson je bývalý policista se škraloupem, za který tak docela nemohl, a zároveň správný chlap bloudící životem. Jednoho dne přenechá své sedadlo v letadle jinému pasažérovi za úplatu od letecké společnosti a vydá se na pouť napříč několika americkými státy, než zakotví v jednom nevýznamném městečku. Luke Ellis je chlapec obdařený inteligencí, jíž zastiňuje nejen své spolužáky, ale i učitele. Ve dvanácti letech Luke zamíří ne na jednu, ale rovnou na dvě vysoké školy. Ke své smůle má však také nechtěný dar, kvůli němuž se o něj zajímá organizace monitorující a unášející děti s paranormálními schopnostmi. I když možná je to jejich smůla, že si vyberou zrovna Luka...

Už při sledovíní běžných dnů Tima a Luka si nejspíš oba hrdiny zamilujete a uvědomíte si, že byste o nich rádi četli i nadále, aniž by přišel jakýkoliv zvrat k horšímu. Ať už King vypráví o práci nočního pochůzkáře, nebo pronáší dialogy geniálního chlapce s milujícími, jen ne tak chytrými rodiči, tušíte, že přijde nehezký obrat, jakkoliv ho muži ani chlapci nepřejete. Stejně tak víte, že přestože ty dva oddělují tisíce kilometrů a nikdy neslyšeli jeden o druhém, jejich životní osudy se spojí a bude to stát za to.

Kingovi se v Ústavu podařilo vykreslit celou plejádu sympatických postav i uvěřitelných a nijak šablonovitých padouchů. Především dětští hrdinové zaostávají za legendárními „Smolaři“ z To jen díky tomu, že nedostanou tolik stran prostoru. Desítky charakterů si čtenář zapamatuje bez obtíží a plést se mu bude nanejvýš několik nedůležitých zřízenců titulního zařízení.

Stejně jako v mnoha jiných svých příbězích King umně kombinuje vyprávění o všedním světě, jaký každý známe, s nadpřirozenými prvky. Vše do sebe zapadá a, snad až na jednu přestřelku jak z divokého západu, se vyprávění vyhnuly nelogičnosti. V závěru dochází příběhu trochu dech a především pasáž, v níž se ujasňuje mnohé, co po většinu děje vrtá čtenáři hlavou, působí jako antičtí bohové ze strojů. Je s podivem, že toto nahuštěné vysvětlování – namísto obvykle čtivějšího postupného dávkování informací – nepůsobí uměle či násilně. Zásluhu na tom má Kingovo vypravěčské mistrovství, jež ustojí i takovou literární ekvilibristiku.

Vypravěčem Ústavu se stal Martin Preiss a jeho výkonu nelze nic vytknout. Příjemným hlasem provází dějem bez škobrtání, tempo přizpůsobuje odehrávajícím se událostem a hlas mění jen decentně, takže dosáhne požadovaného účinku a zároveň na sebe nestrhává pozornost. Hudba mezi jednotlivými kapitolami je nápaditá, byť jí chybí výraznější melodie, jež by se uhnízdila v hlavě a nechtěla ven.

Ústav svým tématem i vyzněním může ve čtenáři vyvolat pocit, jako by Stephen King pekl dort ze svých ověřených ingrediencí. Silní a přitom křehcí dětští hrdinové jako v To, nespravedlivě věznění jako ve Vykoupení z věznice Shawshank či Zelené míli, telekineze jako v Carrie a takto bych mohl pokračovat dále. Navzdory tomu všemu je však Ústav originální a svěží kniha, která si zaslouží vaši pozornost. Nejenže vás pobaví, předloží vám i morální otázky, jaké si musí čtenář zodpovědět podle svého svědomí. Přestože je příběh uzavřený, nechává si King dveře pootevřené pro pokračování. Pokud by se kvalitou vyrovnalo prvnímu dílu a OneHotBook by znovu angažovalo Martina Preisse, neváhal bych s jeho poslechem ani chvíli.

Název knihy: Ústav
Autor:  Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Interpret: Martin Preiss
Vydavatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 20 hodin 59 minut
ISBN:
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení