Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – V tieni

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Přestože má detektivka Dominika Dána V tieni v sérii Deník dobrého detektiva pořadové číslo 31, vrací se o mnoho let zpět. V kontrastu s předchozím dílem Klbko zmijí (recenze zde) se čtenář a posluchač může setkat s detektivem Krauzem mladým a plným elánu, který mu je však často na škodu. Podle knižní předlohy vydalo nakladatelství Publixing audioknihu, které je předmětem této recenze.


knihaAutor knihy pravděpodobně pocítil potřebu zacelit mezeru v případech, vyšetřovaných v době řádění takzvaného ponožkového vraha, jemuž se věnuje detektivka nazvaná Beštia. Podobně jako v jiných případech, připisovaných tomuto zločinci, je nalezena zmasakrovaná mrtvola ženy. Bolestné na této vraždě je však to, že oběť byla manželkou dobrého přítele starších Krauzových kolegů.

Dominik Dán opět využívá příležitosti ke kritice vedení policie, podobně jako většina lidí pracujících na nižší pozici naznačuje, že papaláši jsou prakticky zbyteční, ničemu nerozumějí a bez nich by šla práce lépe. Kromě hlavní kriminální linie se můžeme setkat i s jinými, méně výraznými, z nichž nejdůležitější je nález kostry člověka, který evidentně zemřel násilnou smrtí. Důvod, proč je tak důležitá, však posluchač objeví až ke konci knihy.

Přestože se dějem autor vrací do dob, kdy Krauz teprve získával u kolegů respekt, je poznat, že kniha vznikala mnohem později. Čtenář, sledující Dánovo dílo systematicky, si možná ani nevšimne změny tónu autorových textů. Oproti starším se zdá, jako kdyby autor ztratil sílu kompenzovat hrůznost zločinů, s nimiž se kriminalisté setkávají, černým humorem. Možná na něj doléhá věk, v němž člověk bere mnoho věcí mnohem vážněji.

Dánovy detektivky vynikají autentičností, ta je dána inspirací skutečnými případy a také tím, s jakou erudicí autor popisuje práci kriminalistů. Nejdůležitějším rysem je samozřejmě týmová práce, ostře kontrastující s romány, v nichž je hlavní postavou osamělý detektiv, pokud možno bojující s alkoholem či jinou neřestí, devastující jeho tělo i duši. Odraz reality v Dánových detektivkách svým způsobem zaznamenává i charakteristiku a změny doby v pozoruhodném časovém úseku.

Stejně jako v jiných detektivkách této série je Krauz vyobrazen jako kriminalista, který se nenechá nikým a ničím ovlivnit. Nakonec se i zde ukáže, že je to právě jeho neústupnost a paličatost, která přispívá ke zdárnému vyřešení případu.

Audioknihu načetl Martin Mňahončák opět velmi profesionálním a hlavně nevtíravým způsobem, díky kterému detektivka Dominika Dána ožívá v novém rozměru. Jako už mnohokrát musím zdůraznit, že poslouchání slovenských knih v originální verzi poskytuje mnohem intenzivnější zážitek než český překlad, byť dobrý.

Stále ještě existují dánovky, které nebyly převedeny do audioverze. Nakladatelství Publixing a Martin Mňahončák mají tak ještě velmi široké pole působnosti a posluchači se mohou těšit na další díly. I přes určitý posun, o němž jsem se zmínil v předchozích řádcích, si autor stále zachovává vysokou úroveň a Publixing ji svou pečlivostí přenáší i do nahrávek.

Název: V tieni
Autor: Dominik Dán
Interpret: Martin Mňahončák
Délka: 10:03 h
Formát:
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Série: Deník dobrého detektiva #31

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení