Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Pochovaní zaživa

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Čtenáři dobře vědí, že detektivní romány Dominika Dána vycházejí ze skutečných případů. Proto není divu, že nejsou pro zasmání, vždy obsahují jakési varování, že osud, podobný obětem trestných činů, může potkat i je. Autor však ve většině románů dokázal vyvážit tragédii zločinu obranným humorem jejich vyšetřovatelů. Kniha a audiokniha Pochovaní zaživa je v tomto ohledu trochu jiná.

  

pochovani-zazivaV posledních knihách Dominika Dána se humor poněkud vytratil, dramata, dotýkající se samotných policistů, se začínají formovat už v knize Venuša zo zátoky (recenze zde) a v knize Pochovaní zaživa zvyšuje tempo i vážnost. I když není vhodné prozrazovat děj, je nutné alespoň několik základních faktů uvést, aby si potenciální čtenář dokázal představit atmosféru příběhu. Oddělení, v němž pracuje Richard Krauz, je naprosto zdevastované. Burger leží v nemocnici, jeho vášeň pro cigarety ho přivedla až na operační stůl. V nemocnici je také Petra. Po nezdařené policejní akci popsané v předchozí knize je v kritickém stavu a i když pravděpodobně zranění přežije, odnese si trvalé následky a její krása vezme za své. Chosé, který s Petrou plánoval svatbu, je psychicky na dně. Kuky a Váňa mají svůj případ, Richard zůstává v kanceláři pouze s Hanzelem a v podstatě bez práce.

 

Dominik Dán rozvíjí několik dějových linií ve dvou časových rovinách. Vrací se do minulosti, aby sledoval osud dědy Vaculíka, který zemřel v domově pro seniory Irbis. Vyprávění kombinuje se vzpomínkami kamarádky Krauzova kolegy Hanzela, která v domově dříve pracovala jako zdravotní sestra. To je druhá linie, ústící do vyšetřování podivných praktik vedení domova Irbis.

 

Třetí linií je hledání Gaba, tak se jmenuje střelec, který zranil Petru. Je po něm sice vyhlášeno mezinárodní pátrání, ale jak všichni policisté vědí, výsledky se mohou dostavit až po mnoha letech, nebo také nikdy. Chosé si tedy bere dovolenou a vyráží po jeho stopě.

 

Takové podmínky opravdu nejsou vhodné pro to, aby se dal uplatnit černý humor, místo něj nastupují velmi intenzivní emoce. Strach o Burgerovo zdraví, zoufalství nad Petřiným osudem, nevyjasněný Chosého postoj k dalšímu pokračování vztahu, obavy, co Chosé při honbě za Gabem udělá. Veselé není ani rozkrývání případu, protože ukazuje bídu lidské hamižnosti, hloupost, vedoucí k neuvěřitelně nesmyslným činům. V knize Pochovaní zaživa je velmi málo pozitivního, dokonce, i když uvážíme, že skutečné kriminální případy opravdu pozitivní nejsou. 

 

Kniha je poněkud zatížena množstvím rozhovorů, nahrazujících akci při pátrání. Jako kdyby se v textu odrážela hluchá doba, jež Richarda Krauze přiměla dát se do spolku s Hanzelem a sledovat velmi chabou stopu, která se zpočátku vůbec nezdála slibná.

 

Audioknihu Pochovaní zaživa načetl opět Martin Mňahončák, který nahradil zemřelého Mariána Geišberga. Opět prokázal, že se dokázal s textem poprat i ve velmi náročných pasážích. Výstižným příkladem je dlouhá scéna hádky dcer dědy Vaculíka, v níž dokáže dávkovat agresi tak, aby posluchače úplně nesemlela, ale aby zprostředkoval tísnivou atmosféru tohoto setkání.

 

Případ Irbisu je ukončen, ukáže se spletitějším, než se na první pohled zdálo, ale některé problémy se pravděpodobně potáhnou do dalších románů. I když se v tomto okamžiku zdají neřešitelné, bude muset Dominik Dán čtenáři svých knih a posluchačům audioknih nějaké rozuzlení nabídnout. Snad už v této chvíli ví, jaké bude.

 

Název: Pochovaní zaživa

Autor: Dominik Dán 

Interpret: Martin Mňahončák 

Délka: 11:08 h

Vydavatel: Publixing

Rok vydání: 2020)

Série: Deník dobrého detektiva #28

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení