Audioknihy

Audioknihy: Terry Pratchett – Nohy z jílu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

OneHotBook pokračuje ve vydávání série Úžasná Zeměplocha Terryho Pratchetta. Tentokrát do audioverze převedli díl z podsérie Hlídka jménem Nohy z jílu. Jak už je u cyklu Hlídka tradicí, slova se ujal Jan Zadražil.



Od prvního vydání knihy Nohy z jílu uplynulo více než dvacet let, ale politické promluvy Patricie ani satirické poznámky kapitána Noční hlídky neztrácejí platnost. Vetinariho přístup praktické a přesně odměřené tyranie se v této knize dostává do střetu s romantickými a více než nepřesnými představami občanů o změně státního uspořádání. Králové jsou pro Pratchetta poněkud bizarní postavy, ze kterých si rád střílí. Autor sám žil v království, a dokonce od „své“ královny získal titul sir. Na Pratchetta se evidentně nemůže zlobit ani Její královská výsost.

Politická satira je ovšem jen kořením této knihy. Hlídka jsou především policisté a ti řeší zločiny! Takže se roztáčí složitá detektivka a pátrání po zákeřném atentátníkovi. Život lorda Vetinariho je v ohrožení, a zatímco patricij churaví po požití arzeniku, smetánka města kuje pikle. Už dlouho se po Ankh-Morporku proslýchá, že se do jeho ulic vrátil král. Jaké je ale překvapení, když si za budoucího krále šlechta vybere jinou postavu! Genealogie je spletitá věda a občas na světlo světa vynese prapodivného levobočka.

Důležitou roli v knize hraje i heraldika. Tradičně nás sir Pratchett zahrne spoustou nových informací zábavným způsobem. I podivný smysl pro humor, který je vlastní zeměplošským heraldikům, dokáže Pratchett za výrazné pomoci českého vypravěče Zadražila zprostředkovat i nám, laikům.

Díky Janu Zadražilovi se výborná kniha o atentátu, hledání krále, vraha a o odhalování identity stává ještě zábavnější. Je neuvěřitelné, co dokáže Zadražil provést se svým hlasem. Ledový tón Patricie doplňuje záměrně bezvýrazný projev Elánia. Udýchaný pecivál Tračník hovořící s Nobym, kterého Zadražil dokázal vystihnout tak přesně, že přímo slyšíte, jak v koutku úst převaluje ručně balenou cigaretu! Nejde nezmínit mluvu trpaslíků. Tito skvělí horníci mluví charakteristickým ostravským nářečím včetně krátkých samohlásek. Naopak trollové mluví tak, jako by ankh-morporština, potažmo čeština nebyl jejich rodný jazyk.

Terry Pratchett si nejen v této knize s jazykem vyhrál. Postava Smrtě je známá svým tónem hlasu, který zní, jako když duní dveře hrobky. V knize je Smrťův text psán verzálkami. Stejně tak němí golemové, kteří hrají v této knize ústřední roli, mají vlastní styl psaní. A Janu Zadražilovi se výborně povedlo převést jejich jazyk psaný na hliněné tabulky.

Žádná postava není dost vedlejší na to, aby neměla osobitý hlas. I u čtení ženských postav se Zadražil drží v mezích a jeho dámy nemají hlas jako parodie na transvestitu, jak se občas u audioknih stává. Snad jen hlas krásné a nebezpečné Angui není dostatečně blond a sexy s podtónem vražedné šelmy.

Nohy z jílu jsou na dvou CD v obalu, který využívá stejný obrázek jako papírová. Toto rozhodnutí OneHotBook nelze než pochválit. Ilustrace Joshe Kirbyho jsou pro Zeměplochu charakteristické. Alespoň pro starší díly, po Kirbyho smrti se ilustrací ujal Paul Kidby a Zeměplocha tím přišla o své bizarní výtvarné kouzlo.

Poslech celé knihy trvá čtrnáct hodin a slibuji vám, že se nebudete nudit ani minutu. Příští audiokniha ze Zeměplochy bude podle edičního plánu OneHotBook Sekáč se Smrtěm v hlavní roli. Máme se tedy na co těšit.

Autor: Terry Pratchett
Název: Nohy z jílu
Překlad: Jan Kantůrek
Ilustrátor: Josh Kirby
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2019
Vydání: 1
Stopáž: 14 hodin 7 minut
EAN: 8594169483139
Ediční řada: Úžasná Zeměplocha
Interpret: Jan Zadražil

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení