Audioknihy

Audioknihy: František Novotný – Okouzlení slovem

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Rozhlasový cyklus Okouzlení slovem dělá posluchačům radost už od ledna roku 2015, kdy Český rozhlas odvysílal první díl. Počítám-li dobře, tandem autorů Luděk Munzar a František Novotný, kteří pořad zároveň moderují, připravili už pěknou řadu pravidelných nedělních půlhodinek rozjímání, povídání, vzpomínání a především objevování krásy rodné řeči.


knihaVydavatelství Radioservis před koncem loňského roku vydalo pod stejným názvem ochutnávku z tohoto cyklu na kompaktním disku. Do výběru se náhodně dostaly tři díly cyklu, jemuž nejde o akademickou hloubku, chce zkrátka a dobře potěšit, navnadit, polaskat srdce posluchače naladěného na stejnou vlnu. 

Nejste si jistí, kdože to byl paterník, cuprejtýř, kuléř nebo brabenář? Luděk Munzar a František Novotný vám to v úvodní části nahrávky, která je věnovaná starým řemeslům, ochotně prozradí. Zavzpomínají na časy, kdy se obilí mlátilo cepem, v kovárně se dveře netrhly, černé řemeslo jen kvetlo a skláři kouzlili u rozžhavených pecí. Jak skomírají a hynou stará řemesla, vytrácejí se i slova s řemesly spojená, jejich chuť, vůně, tvar i rytmus. Cepy zmizely z našich životů a výrazy jako povříslo nebo domlatky čas odděl tajemstvím. Dnes znějí našim uším jako exotická hudba. Objevit některá ze zapomenutých slov, oprášit je, může být pro milovníka rodného jazyka stejným potěšením jako pro sběratele starožitnost.

Oba tvůrci s rozhlasovým médiem spojili svůj osud již dávno. Básník, textař a muž mnoha dalších profesí František Novotný působí déle než tři desetiletí jako rozhlasový redaktor. Luděk Munzar o sobě říká, že namluvil kilometry četeb. Během těch dlouhých kilometrů si několikrát doběhl pro cenu ankety Neviditelný herec. Není to jejich první setkání před rozhlasovým mikrofonem, před několika lety společně natočili úspěšný rozhlasový seriál o Karlu Čapkovi. 

Automobilová vášeň Luďka Munzara je veřejným tajemstvím, překvapením pro mnohé ale může být, že se chtěl původně stát vojenským stíhačem. Přestože se nakonec rozhodl pro herectví, létání věnoval bezpočet hodin svého volného času. Sny o létání patří od nepaměti k největším lidským touhám. Někdy se nám poštěstí proletět se ve snu, když nám na víčka sedne noc. Vznést se sám do oblak i v reálném životě je však výsadou jen některých z nás.  Poetické a obzvlášť působivé vyprávění Luďka Munzara o létání a návratech na zem mne přivedlo k názvu recenze, je to citát z knihy Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ. Není pochyb o tom, že jazyk vládne nadpřirozenými schopnostmi, umí z jednoho učenlivého člověka udělat hned několik lidských bytostí anebo naopak stmelit lidi do shluků tak mocných jako je národ.

V závěrečné části nahrávky autoři poodhalí tajemství šťastného života, které je ukryté ve zdánlivých maličkostech, ve věcech tak všedních jako úsměv, pozdrav, vlídné slovo.  Mnohé z nás tyto dary omrzely, zevšedněly nám stejně jako práh, který nevědomky překračujeme, nebo klika, po které každý den saháme. František Novotný nás přiměje, abychom na tak samozřejmou věc, jakou jsou dveře, pohlédli svěžím pohledem. Rozjímání o dveřích mi chtě nechtě připomnělo jednu z mistrovských úvah s charakteristickým čapkovským přesahem. Karel Čapek věděl, že klika není jen tak obyčejná věc, není ničím menším než symbolem domova.

Herecký projev Luďka Munzara oživuje povídání poskládané z citátů, anekdot, lidových moudrostí, tematických písní, ale především z příběhů, z nichž se jeden hluboce lidský stal hotovým návodem na přežití.

Autoři dokážou navodit důvěrnou atmosféru mezi vypravěčem a posluchačem. Posluchačům je však zároveň předepsána přímo koňská dávka vzpomínání a tón vyprávění tak naneštěstí občas chytne přízvuk staromilectví.

Název CD: Okouzlení slovem
Námět a scénář: František Novotný
Interpreti: František Novotný, Luděk Munzar
Nakladatelství: Radioservis
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Celkový čas: 79:56
Kód: CR0907-2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení