Audioknihy

Audioknihy: Philip K. Dick – Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Povídka Sní androidi o elektrických ovečkách? amerického spisovatele Philipa K. Dicka je jedno z nejslavnějších vědecko-fantastických děl 20. století. Ne každý ji však zná pod tímto názvem. Díky filmu Ridleyho Scotta se do povědomí většiny lidí dostala jako Blade Runner a v roce 2017 se tento film dočká po třiceti pěti letech pokračování, mimochodem stejný počet let uplyne i od Dickovy smrti. Možná kvůli tomuto blížícímu se výročí, možná prostě proto, že si to zaslouží, vydalo nakladatelství OneHotBook povídku Sní androidi o elektrických ovečkách? ve formě audioknihy.


Blade Runner: Sni androidi o elektrických ovečkách?Možná víte, že Blade Runner vypráví příběh nájemného lovce Ricka Deckarda, který ve světě nepříliš daleké budoucnosti likviduje uprchlé umělé lidi androidy. Země je v té době neútěšným místem, kde lidé kvůli množství prachu v ovzduší ani nevidí vesmírná tělesa, méně zdatní jsou prohlášeni za neplnoprávné speciály, zvířecí druhy vymřely nebo jsou jejich exempláře nesmírně cenné a spousta lidí raději emigrovala na Mars. Rick Deckard, toužící především po živém zvířeti, jež je znakem prestiže, se toho dne v práci dostane ke vzácnému případu. Jeho kolegovi se podařilo vystopovat skupinu osmi androidů, z nichž dva sice zneškodnil, ale další ho takřka připravil o život. Zbývá tedy vypátrat a poslat na odpočinek“ šestici dalších a Rick se s vidinou bohaté odměny o daný úkol přihlásí. Tito androidi jsou však vybaveni velmi výkonnou myslící jednotkou a jejich inteligence přesahuje možnosti běžného člověka. Navíc stroje takřka dokonale představují lidi vzhledem i chováním a odhalit je umí jen test zaměřený na jejich schopnost vcítění se do jiných živých bytostí.

Blade Runner není akční příběh, přestože je jeho leitmotivem lov extrémně nebezpečných tvorů. Spíš se jedná o filozofické dílo, které se zamýšlí nad tím, co znamená být člověkem a kde je ještě hranice mezi skutečným a umělým životem. V průběhu děje je Rick několikrát konfrontován s pochybnostmi o vlastní identitě i správnosti svého konání.

Vypravěčem příběhu je vynikající herec Martin Myšička. Jeho hlas nechává děj příjemně plynout, a přestože mění u jednotlivých postav tón hlasu i dikci, nikdy na sebe neupozorňuje na úkor příběhu. Naopak se mu daří ještě podpořit dojem, který má vzbuzovat vlezle radostný televizní a rádiový pořad Kámoše Bustera, nebo skvěle vystihnout mluvu asi nejlidštější postavy celé povídky kripla Isidora. Text  Sní androidi o elektrických ovečkách? se díky své zádumčivosti nečte vždy snadně, ale při poslechu Myšičkova hlasu vám to nepřijde na mysl.

Hudba mezi jednotlivými kapitolami je na jednu stranu variabilní, na druhou na sebe nestrhává pozornost a na rozdíl například od Duny neobsahuje silný zapamatovatelný motiv. Nijak to však nevadí, protože svoji funkci plní a nechává vyniknout především děj a jeho podání.

S délkou nahrávky sedm hodin a sedm minut se jedná o jednu z nejkratších audioknih od OneHotBook, toto nakladatelství vydalo i třikrát tak dlouhá díla. Bylo by však chybou z toho důvodu nad audioknihou mávnout rukou. Málokdo čte knihy podle tloušťky a pokud nedbáte v prvé řadě na kvantitu, Blade Runner vás nezklame.

Sní androidi o elektrických ovečkách? je léty prověřená klasika světové literatury. Koncem roku 2016 se dočkala vynikajícího zpracování v podobě audio nahrávky, které vévodí skvěle obsazený Martin Myšička. Máte-li rádi audioknihy, sci-fi, či vás jen láká poznat toto známé dílo, jistě neprohloupíte, pokud si CD v podobě modré duhovky, nebo alespoň mp3 nahrávky zakoupíte. Bude vás čekat neobyčejný zážitek s neméně neobyčejnou knihou.

Název knihy: Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách?
Autor:  Philip K. Dick
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran:
ISBN:
Ediční řada:

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení