Audioknihy

Dvě audioknihy z nakladatelství Tebenas

1 1 1 1 1 (1 hlas)
poslech

Nakladatelství Tebenas není doposud na českém trhu příliš známé. Není divu, jeho audioknihy Sherlock Holmes a Takový sníh už nepadá nesou pořadová čísla dvě a tři. Prosadit se v současné konkurenci není jednoduché, zejména proto, že současné české audioknihy se vyznačují velmi dobrou kvalitou. U čtenářů však „literatura do ucha“ získává stále větší oblibu, je tedy pravděpodobné, že i mladé nakladatelství má reálnou šanci vyniknout.

 

audioknihaTakový sníh už nepadá
Audiokniha obsahuje povídky spisovatele Ilji Kučery ml. Přídomek „mladší“ je v tomto případě více než na místě, Ilja Kučera starší hraje roli hrdiny textů. Jde o historky, které tatínek zajisté rád a často dával k lepšímu, syn zcela pochopitelně neodolal a vtiskl jim literární podobu. Postava redaktora Ilji Kučery staršího je známá především příznivcům rozhlasu, neboť právě jemu zasvětil celý svůj život. Knihu Takový sníh už nepadá můžeme chápat jako poctu otci. Kniha byla v papírové podobě poprvé vydaná v roce 2013. Autor čtenáře či posluchače seznamuje s Iljou Kučerou na prahu plnoletosti, na sklonku druhé světové války. Postupně nás provádí jeho životem prostřednictvím drobných příhod, jimž dal čas punc nezapomenutelnosti. Z toho také vyplývá charakter povídek. Jejich těžiště tkví v atmosféře a ve vtipném způsobu vyprávění. Pointa v nich nebývá silná, konec mnohdy spíše vyznívá do ztracena. Často v nich hraje podstatnou roli alkohol a fatální opilost hlavního hrdiny, jako v povídkách Pod palbou kaťuší, Tennáš pitomec, to je ale blbec či Pán přijel údolím Slivenu. Autor se však na poklesky svého otce dívá s laskavostí typickou odrostlým dětem, které už mají své období vzdoru dávno za sebou. Laskavost a nadhled je pro povídky charakteristická, nejvíce se projevuje v titulní povídce umístěné na závěr audioknihy, v níž se tatínek ocitá v zajetí nekonečných vzpomínek na mládí.

Povídky Ilji Kučery mladšího načetl herec Roman Štolpa. V jeho pojetí postavy ožívají, propůjčuje jim charakteristický způsob řeči, třeba i lehké zadrhávání. Někteří posluchači berou určitý způsob inscenace textu jako plus, jiní mají raději, pokud se kniha pouze předčítá. Největší slabinou inscenací bývá čtení ženských rolí herci a naopak mužských replik herečkami. V případě audioknihy Takový sníh už nepadá si Roman Štolpa s tím vůbec nemusel dělat starosti, ženská přímá řeč se téměř nevyskytuje.

audioknihaSherlock Holmes
Další audioknihou nakladatelství Tebenas jsou dvě klasické povídky sira Arthura Conana Doyla se Sherlockem Holmesem v hlavní roli. Barvíř na penzi pojednává o záhadě zmizení mladé ženy staršího muže, jejího milence a manželových peněz. Jak může posluchač předpokládat, příběh není tak jednoduchý, jak vypadá na první pohled. Pohled druhý však už odhalí pravou podstatu nijak komplikovaného případu. Doyle nemá ve zvyku v povídkách vymýšlet nepravděpodobné zápletky, nechává čtenáře spíše napnutého, jakým způsobem Holmes případ vyřeší. Napětí vytváří spíše zamlčením některých detektivových myšlenek, které pak zevrubně, krok za krokem vylíčí na konci.

Druhou povídkou je Podnájemnice v závoji, v níž se Holmes vrací ke starému případu, s nímž se v minulosti setkal. Tenkrát jej neřešil, jen letmo se s ním seznámil. Náhoda je však znovu svedla dohromady. Podnájemnice v závoji tak nepředstavuje klasickou holmesovskou detektivku, protože v ní záhadu neřeší, pouze ji, a to za vydatné pomoci zúčastněné osoby, rekonstruuje.

Doylovy povídky inscenoval režisér Zdeněk Kozák, do role Sherlocka Holmese obsadil Jiřího Tomka, repliky doktora Watsona čte Jaroslav Kuneš. Starého barvíře v první povídce hraje Maxmilián Hornyš a záhadnou dámu v povídce druhé Zuzana Slavíková. Audiokniha je realizovaná zcela v duchu Doylova stylu, poklidně, bez zbytečných dramat.

Audioknihy z nakladatelství Tebenas úspěšně doplňují kvalitní nabídku audioknih na českém trhu, úrovní zpracování v ničem nezaostávají. Pochvalu nakladatelství zaslouží i za to, že se rozhodlo vydat méně známé tituly a neusiluje jen o dobře prodejné překlady zahraničních autorů. Doufejme, že i taková cesta dokáže vydavatele udržet nad vodou.

KUČERA, Ilja. Takový sníh už nepadá. Audiokniha. Praha: Tebenas 2014

DOYLE, Arthur Conan. Barvíř na penzi, Podnájemnice v závoji. Audiokniha. Praha: Tebenas 2014

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení