Audioknihy

Investigativní novinář konce 18. v románu Alexe Koenigsmarka

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Alex Koenigsmark, výtečný český spisovatel, zemřel před rokem a půl. Před jeho smrtí vznikl román Černá krev, patřící k tomu nejlepšímu, co napsal. Alex Koenigsmark se převážně věnoval tvorbě povídek, esejí a úvah. Knižně vydal několik sbírek, jako třeba vtipné Pánské historky, Příliš přešívaná vévodkyně a jiné causerie nebo Příběh unavené manekýnky a jiné grotesky z dějin. Patřil mezi autory s širokým rozhledem, dovolujícím zasvěceně komentovat současné dění i historii. Pozornost zaslouží také kniha Siromacha, v níž zpracovává téma poněkud hororové, stejné, jaké se objevuje v povídce jeho otce Josefa Koenigsmarka. Román Černá krev byl vydán nejen v knižní verzi, ale také jako audiokniha.


knihaAlex Koenigsmark situoval děj ke konci 18. století, do doby vlády císaře Josefa I. Hlavní hrdina však ani zdaleka není tak významný. Nosí sice slavné jméno Schiller, ale s tímto básníkem není ani zdaleka spřízněn. Bernard Schiller je bídně placený novinář a nebýt náhody, asi by u tohoto povolání i skončil. Seznámí se však s mladou dívkou a budoucí tchán mu zařídí místo vychovatele synů uherského hraběte. Společně s nimi odjíždí do zapadlé uherské župy. Stane se tak bezprostředním svědkem aféry, která stála život mnoho cikánů. Podivné lidožroutské procesy nabraly nečekané obrátky, podobně jako známé procesy čarodějnické. Bernard se snaží pronásledování a popravy cikánů zastavit, dlužno poznamenat, že tak nečiní zcela nezištně a krásná Aranka je pouze jednou z jeho pohnutek.

Černá krev je vícevrstvý román sledující paralelně několik osudů. Hlavní linii ovládl Bernard, ale nahlédneme do intimní blízkosti samotného císaře i tehdejší šlechty. Autor brilantně mísí historická fakta s fabulí oživující strohý dějepis. Alex Koenigsmark představuje císaře jako reformátora, frustrovaného marnou snahou o zlepšení životní úrovně svých poddaných. Jeho snahy nejvíce sabotují právě ti, kterým chce pomoci. Cikáni, z nichž chce udělat Nové Maďary, dále kočují, jejich děti utíkají z rodin, do nichž byly umístěny. Násilná asimilace se může zdát poněkud necitlivá, čtenář si však musí uvědomit, že ještě před pár lety mohl kdokoli beztrestně cikána zabít.

Název knihy také naráží na přirozenost kočovných cikánů, na jejich nezkrotnost, temperament a vlastní zákony dodržované v jejich společenství. Způsob jejich života tvrdě koliduje s životem majoritní populace, proto se jako první ocitají v hledáčku úředníků hledajících vybájené kanibaly. Bernard má možnost alespoň částečně nahlédnout na jejich život z jiné stránky, Alex Koenigsmark však cikánský život neidealizuje a narozdíl od některých jiných autorů nemá tendenci proklamovat diskutabilní moudrost přírodního národa. Tento realistický postoj mimo jiné předesílá v úvodu, v němž vedle sebe staví mystiku a exkrementy.

Za druhým významem titulu Černá krev stojí tiskařská čerň dávající život novinám. Císař Josef I. v ní vidí symbol vytouženého pokroku, který může jeho mocnářství pozvednout mezi nejcivilizovanější země světa. Paradoxně právě tisk rozdmýchá aféru dokazující, že mnoho tmářského z dob středověku přežilo a z moderních výdobytků se prosadila především byrokracie. Bernard ale má možnost sám pocítit sílu tištěného slova, nedokáže ji sice využít tak, jak by si to přál, její potenciál však velmi dobře tuší.

Román je psán velmi bohatým a kultivovaným jazykem, ani přejemnělého čtenáře nemůžou urazit zmínky o detailech, které by se mohly v jiném podání vyznít vulgárně či dokonce nechutně. Detaily dokreslující atmosféru doby prozrazují autorovy hluboké vědomosti o době, o níž píše. Přestože v románu vystupuje poměrně hodně postav, čtenář v nich neztrácí přehled. Autor každé z nich dal vlastní prostor, v jehož kontextu jsou snadno zapamatovatelné.

Jak jsem se zmínil v úvodu, nakladatelství Kanopa vydalo Černou krev jako audioknihu. Načetl ji herec Václav Knop, majitel Kanopy. Pokud jsem jazyk Alexe Koenigsmarka označil jako kultivovaný, vynikne ještě lépe v příjemném podání Václava Knopa. Lze říct, že interpret byl v ideálním souladu s duchem knihy. Mluvené slovo je doprovázeno hudebními předěly, v nich poznáme Mozartovo Requiem, Radeckého marš nebo Montiho čardáš. Samozřejmě, že hudba má dokreslovat atmosféru Rakousko-Uherského mocnářství a nečiní si nároky na historickou věrnost.

Kanopa vydala audioknihu na CD nosičích v klasickém audioformátu. Kladem je lepší kvalita, záporem počet disků. Za normálních okolností to není žádný problém, pokud však posloucháte  - tak jako já - v autě, stane se vám občas, že si nechtěně opakovaně poslechnete začátek některé z částí. České audioknihy se za krátký čas své existence dostaly na skvělou úroveň, ze strany vydavatelů jim je věnovaná velká pozornost a Černá krev to jen potvrzuje.

Audioknihu Černá krev vydalo nakladatelství Kanopa

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení