Aktuality

Svět knihy 2023 vrcholí. Sobota 13. května očima návštěvníka knižního veletrhu

1 1 1 1 1 (8 hlasů)
5

Pražské Holešovice oživil ve dnech 11.–14. května mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy. Tak jako vždy nabídl besedy s autory, autogramiády, přímé setkání s českými i světovými spisovateli a také bohatý doprovodný program. Letos se veletrh nesl ve znamení tématu Autoři bez hranic, ať už se jednalo o hranice států, hranice kulturní nebo sociální. Zelenou měl každý autor, který je umí překročit.

 

Do nebe či do Stromovky? Do ráje knih na knižní veletrh

Je sobota 13. května 2023 a hned ráno míří ke Stromovce, oblíbenému parku v Praze – Holešovicích, zástupy nadšených milovníků knih. Již podruhé se tudy vchází do areálu za Průmyslovým palácem, který kvůli rozsáhlé rekonstrukci nemůže sloužit jako výstavní prostory. Právě probíhá třetí a nejnabitější den literárního festivalu a knižního veletrhu Svět knihy, kam každoročně přijíždí vystavovatelé a hosté z mnoha našich regionů i ze zahraničí. 

Z taxíku vystupuje Jiří Krampol a míří do pavilonu C. Následují jej Josef Dvořák, Lukáš Pavlásek nebo Daniela Kolářová. Nejen je, ale spoustu dalších osobností můžete vidět a slyšet v rámci bohatého programu nebo jen tak potkat jako návštěvníky veletrhu.  

  

Humbook přitáhl srdce mladých čtenářů

V 10.00 pociťuje literární sál svou nedostatečnou kapacitu. Především teenageři s knihami pod paží spěchají na besedu Humbooku. Někteří jsou přikrášleni, aby vypadali jako jejich oblíbení hrdinové z knížek.  Hoombook vznikl v roce 2016 jako festival young adult literatury. Od té doby si získal srdce tisíců mladých čtenářů, kteří nejen rádi čtou, ale o knihách žhavě diskutují na sociálních sítích, účastní se čtenářských štafet, sdílí videa a píší blogy. Na veletrhu je poznáte podle nekonvenčního oblečení a opravdového, nefalšovaného zapálení pro četbu. 

Les v domě je úspěšně pokřtěn kombuchou

V 11.00 začíná beseda s jednou z populárních současných českých spisovatelek Alenou Mornštajnovou. Pokud nemáte rezervaci, je více než nutné přijít si chytit místo nejméně půl hodiny předem. V 10.40 už venkovní tribuna velkého sálu praská ve švech, je plná, a to včetně schodů, které nyní slouží jako místo k sezení. Sice neprší, ale je docela chladno, horký nápoj proto přijde k duhu. Za mohutného potlesku přichází Alena Mornštajnová  s redaktorkou nakladatelství Host. Povídají si o novém románu Les v domě, o útrapách hlavní hrdinky a rodinných vztazích, jejichž prostřednictvím román otevírá staré bolesti. Ke konci besedy je na pódium pozván šéfredaktor nakladatelství host Miroslav Balaštík. Sympatická redaktorka Míša nalévá do kelímků záhadný nápoj.

„Chtěla jsem, abychom ke křtu použili něco zeleného, ale nechtěla jsem „zelenou“, proto jsem přinesla kombuchu,“ říká s úsměvem a nová kniha je rázem originálně pokřtěna.

Čtenáři mají prostor položit autorce několik otázek. Následuje autogramiáda u stánku nakladatelství Host, ale autorku není přes několikrát zakroucenou řadu fanoušků vidět, a tak vzdávám příležitost získat potřetí podpis do nové knihy. 

 

 

Bohatá nabídka občerstvení uspokojí každého návštěvníka

Je doba oběda. U stánků se tvoří dlouhé fronty. Výhodou venkovního areálu je to, že návštěvníci nemusí opouštět areál, aby zahnali hlad a žízeň. Přímo v prostorách výstaviště je k dispozici bohatá nabídka občerstvení – tradiční langoše z kynutého těsta, připravované přímo na místě, hranolky z čerstvých brambor, palačinky, bramboráky, španělská paella nebo stánek s veganskými pokrmy. Nároky svých chuťových pohárků mohou zájemci doladit rozmanitými druhy kávy, čajů, domácích limonád, vínem či pivem. 

Detektivka, komiks, fantasy nebo tvorba pro děti. Z odpoledního programu není lehké vybrat

K odpolednímu programu by se měl prodávat obraceč času Hermiony Grangerové. Hned ve 13.00 zažívám dilema, zda jít poněkolikáté na besedu o Bílé Vodě Kateřiny Tučkové, nebo zavítat do Snozemě oblíbené herečky Marty Dancingerové. Kvůli náhodnému osobnímu setkání bohužel nestíhám ani jedno, pouze autogramiádu Marty Dancingerové. Úsměvy dětí a kniha v jejich rukou, se kterou čekají na podpis mladé autorky je však důkazem toho, že příběh k dětské duši promlouvá dostatečně.  Večer budou jistě s Nikolasem rádi usínat v očekávání, že také potkají skřítka Mola, který jim pomůže s tím, na co jejich síly nestačí. 

 

Každý si na veletrhu přijde na své. Kolem sálu fantasy a sci-fi pobíhají čtenáři s elfími oušky nebo celí oblečení v kostýmech. Evropský sál přivítal např. švýcarskou novinářku a spisovatelku se slovenskými kořeny Irenu Brežnou nebo polskou autorku Elżbietu Cherezińskou. Ve stánku České televize, která letos slaví 70 let od svého vzniku, vypráví Arnošt Vašíček o tajemných místech České republiky a přidává další z dlouhé řady nevyřešených případů. Po něm přicházejí další a další osobnosti české kulturní scény.

 

 

Četba knih od věků rozvíjí duši čtenáře. A pokud chcete tento duševní růst umocnit o osobní setkání s autory a milovníky četby, přijeďte také příští rok na Svět knihy.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení