Aktuality

Pozvánka na 29. podzimní knižní veletrh

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Již velmi brzy se v Havlíčkově Brodě bude konat 29. Podzimní knižní veletrh - 11. a 12. října v Kulturním domě Ostrov. Vystavovatelé se stále hlásí. K dnešnímu dni je přihlášených celkem 170 vystavovatelů a zbývá jedno poslední volné tržní místo. Stále přibývá i autorů, kteří vystoupí v doprovodném programu veletrhu. K dnešnímu dni jich je 71, ale několik zajímavých jmen má účast ještě potvrdit.

 

Motto veletrhu Zločiny a tresty odkazuje k tématu vin a odpuštění v historii i v mezilidských vztazích a také k detektivní literatuře. Polský autor kriminálníchm románů Zygmunt Miloszewski účast na poslední chvíli bohužel zrušil, ale nakladatelství Host připravilo prto návštěvníky veletrhu náhradu více než adekvátní: Petra Dvořáková, která loni vzbudila pozornost románem Dědina, představí svůj nový román Chirurg. Pozoruhodný slovenský spisovatel Pavol Rankov představí skvělou knihu Legenda o jazyku, v níž se prolínají hrůzy normalizační doby s legendou o Janu Nepomuckém. Ze Slovenska přijede ještě jeden autor, Jozef Banáš.

Na veletrhu se představí mnoho mladších českých autorek a autorů - možná dosud ne tak známých, ale o to zajímavějších: Ondřej Buddeus, Lidmila Kábrtová, Martin Jun, Karel Osoha, Ondřej Kavalír, Petr Bobek, Dora Kaprálová, Tomáš Crlík, Eva Tvrdá, Jiří Lojín, Štěpánka Saadouni, Milan Sochora, Lenka Šíková a Jan Marek Šík, Danka Šárková, Michal Vrba, Viktorie Hanišová, Kristýna Freiová a mnoho dalších.

Ani letos ovšem nebudou chybět známí a oblíbení hosté veletrhu: Martin Hilský, Jiří Grygar, Arnošt Vašíček, Václav Větvička, Michal Viewegh, Aleš Palán, Irena Dousková a další.

Návštěvníci veletrhu mohou letos vyhrát neobvyklé množství cen - celkem 44! Kromě knižních kolekcí jsou mezi nimi zájezdy do Maďarska, víkendy v hotelu Brixen, kolekce francouzských vín, předplatné Deníku N, poukazy do kavárny Hejkal... ale knihy vysoce převažují, tak jak to má na knižním veletrhu být.

Veletrh bude otevřen v pátek 11. října od 10 do 19 hodin a v sobotu 12. října od 9 do 17 hodin. Všechny další informace jsou na stránkách http://www.hejkal.cz/veletrh/.

Podzimní knižní veletrh

 

 

Doprovodný program 29. Podzimního knižního veletrhu

Program se stále doplňuje. Aktuální program najdete na www.hejkal.cz.

 

Čtvrtek 10. října

11:00 Celostátní knihovnický seminář k akvizici v Krajské knihovně Vysočiny.

18:00 Listování: Mé dětství v socialismu - pro knihovníky a vystavovatele, v sále Staré radnice.

19:30 Číše vína pro vystavovatele a knihovníky. Pořádá starosta Havlíčkova Brodu a senátor Jan Tecl v Radniční vinárně pod Starou radnicí na Havlíčkově náměstí.

 

Pátek 11. října

7:00 Veletrh je otevřen pro vystavovatele.

10:00 Veletrh je otevřen pro veřejnost.

10:05 Úvodní tisková konference v salonku 1.

10:06 Dílna malého novináře s Michaelou Veteškovou v prostoru PEN.

Děti si spolu se známou rozhlasovou novinářkou vyzkoušejí, jak vypadá práce reportéra. Vychází ze základního principu zpravodaje v terénu – popiš, co vidíš. Pořádá nakladatelství Dvě veverky.

10:10 Pozorování slunce astronomickými dalekohledy. Pořádá Česká astronomická společnost před Kulturním domem Ostrov. Po celou dobu veletrhu.

10:15 Komiks nejen v knihovnách. Jak komiksem děti rozečíst, jak jím podpořit čtenářskou gramotnost a jak jeho pomocí přitáhnout nové čtenáře do knihovny? Pro knihovníky přednáší specialistka komunikace Nakladatelství CREW s.r.o. Michaela Pexová v salonku 2. 

10:30 Chci mít vlastní bloK! Zahájení veletržní akce na stánku Bobo blok (č. 39.1 v přísálí), při níž každý návštěvník veletrhu může získat blok se svým jménem. 

10:45 Knižní aperitiv nakladatelů a knihovníků v salonku 1.

Přihlášení nakladatelé: Nemohu jinak - Daniel Pagáč, Jonathan Livingston, Vutium, Helena Rezková, Munipress, Host, Ronado, Šuplík, Bylo nebylo, Dvě veverky, Dolanski, Artco Pardubice a Šifra.

11:00 Knižní Paseka začíná! Každý, kdo si na veletrhu koupí alespoň dvě knihy, může při odchodu dostat dárek -  jednu knihu z nakladatelství Paseka zdarma. Nabídka platí do vyčerpání zásob.

11:00 Michaela Burdová: Dcera hvězd

Autorka sérií Poselství jednorožců, Křišťály moci, Syn pekel, Volání sirény a nově i Dcera hvězd bude povídat o dobrodružstvích, která zažívá se svými hrdiny, o nebezpečných stvůrách a démonech a celkově o tom, jaké to je být spisovatelkou. Pořádá nakladatelství Albatros v salonku 2.

11:30 Laureát Ortenovy ceny Ondřej Buddeus hovoří o poezii, psaní v Paříži, literárních cenách a třeba i o Českém literárním centru. Pořádá SČKN v salonku 1.

11:45 Jak vnímat knihu? Čtenářské lekce z nakladatelství Meander v salonku 2. 

V roce 2018 vypracoval spolek Knižní stezka k dětem, z. s., ve spolupráci s týmem výjimečných pedagogů z Nové školy, o. p. s., čtenářské lekce – tedy metodiku k 7 oceňovaným knihám z produkce nakladatelství Meander: Malý Humorista – Natálčin andulák – Příhody matky Přírody – Tetovaná teta – Kam až smí smích – Poetický slovníček dětem v příkladech – Jino taje opic.

Pro školy i veřejnost.

12:30 Havlíčkobrodsko z nebe. Křest nové obrazové knihy na stánku nakladatelství CBS - č. 35 v přísálí.

13:00 Jak mezilidské vztahy ovlivňují váš život. Přednášku pořádá Dianetické centrum v prostoru PEN.

13:15 Miroslav Jeřábek: JUDr. Bohuslav Kilian - nedoceněná osobnost české prvorepublikové

žurnalistiky a charismatický strýc spisovatele Bohumila Hrabala. Novou knihu představuje nakladatelství Legraf v salonku 2.

13:30 Souhvězdí Gulag Karla Pecky. Impozantní výbor z díla významného spisovatele představuje nakladatel Daniel Pagáč - NEMOHUJINAK.CZ v prostoru PEN.

13:45 Lidmila Kábrtová: Místa ve tmě. Autorské čtení ze skvělé povídkové sbírky pořádá nakladatelství Host v salonku 1.

14:00 České tajemno. Neuvěřitelná fakta, tajemné nálezy, překvapivé hypotézy. Arnošt Vašíček představuje nejtajemnější domácí záhady z nové knihy a z připravovaného televizního cyklu. Pořádá nakladatelství Mystery Film v salonku 2.

14:30 Marky Volf: I motýli pláčou. Česko-italská autorka představuje pozoruhodný příběh o přežití rakoviny. Pořádá nakladatelství Jonathan Livingston v salonku 1.

15:00 Martin Jun: Meteorit s rodokmenem. Autorské čtení z knihy, v níž se pětice mužů vydává potokem na lov pstruhů, jako to dělávali v dětství, aniž tuší, že se při tom dotknou čehosi posvátného. Pořádá nakladatelství Labyrint v prostoru PEN.

15:00 Václav Větvička: Zámecké zelené komnaty. Autogramiáda nové obrazové knihy na stánku nakladatelství Vašut - č. 43 v hlavním sále.

15:15 Silesia noir - temné Slezsko v detektivkách Evy Tvrdé Dlužná částka a Mrtvou neměl nikdo rád.  Setkání s oblíbenou autorkou v salonku 1.

15:30 Pavol Rankov: Legenda o jazyku. Setkání s pozoruhodným slovenským spisovatelem. Pořádá nakladatelství Host a Slovenský institut v Praze v salonku 2.

15:30 Karel Osoha, Ondřej Kavalír: Návrat Krále Šumavy.

Debatu o oceňované komiksové trilogii pořádá nakladatelství Labyrint v prostoru PEN.

16:00 Jiří Grygar: Několik astronomických novinek. Pořádá Česká astronomická společnost v sále kina Ostrov. Vchod venkem, vstup s veletržní vstupenkou.

16:00 Irena Dousková. Autorské čtení z knihy Rakvičky pořádá Druhé město v salonku 1.

16:00 Jiří Čáslavský: Šlápoty. Autogramiáda audioknihy v podání Václava Knopa na stánku nakladatelství Tebenas (č. 180 na balkoně).

16:15 Miloš Doležal: Čurda z Hlíny. Autorské čtení a beseda o třech dokumentárních povídkách z protektorátu. Pořádá nakladatelství Host v salonku 2.

16:30 Jak vydat svou první knihu a stát se úspěšným autorem. Vendula Pačesová, Tea Olivová, Jaroslav Irovský, Katka Doležalová a další. Pořádá nakladatelství Jonathan Livingston v prostoru PEN.

17:00 Slavnostní předání ceny Littera Astronomica a přednáška laureáta Petera Zamarovského. Pořádá Česká astronomická společnost v salonku 2.

17:00 Petr Bobek: Stopem na konec světa. Autorské čtení začínajícího spisovatele. Stopem na konec světa je sbírka deseti povídek, zabývajících se tématy stáří, mezilidských vztahů nebo putování jako prostředku pro hledání smyslu života. V prostoru PEN.

17:00 Vernisáž výstavy Otto Fraus - fotograf Havlíčkova Brodu v Muzeu Vysočiny, Havlíčkovo náměstí 19. Výstava potrvá do 12. ledna 2020.

17:00 Autogramiáda Ivana Hlase na stánku Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s., č. 84 v hlavním sále.

17:30 Dora Kaprálová. Autorské čtení pořádá Druhé město v salonku 1.

18:00 Vráťa Ebr, Zora Jandová a Praha vzdálená v knihách. Veselé setkání s milými hosty v prostoru PEN.

18:00 První losování vstupenek v literární kavárně Petrkov. Můžete vyhrát čtyřdenní zájezd do maďarských termálních lázní Bükfürdő od cestovní kanceláře M TOUR a kolekci francouzských vín od firmy Pozdní sběr, 2 noci pro 2 osoby v hotelu Brixen,10 x online předplatné Deníku N, velké knižní ceny z Domu knihy Kanzelsberger (každá v hodnotě 4 000 Kč podle vlastního výběru), kolekce knih a audioknih z nakladatelství Tebenas v hodnotě 4 000 Kč, skvělé knihy z nakladatelství Host, jakost, Nakladatelství Masarykovy univerzity, Anahita, Danka Šárková, Šulc-Švarc, Dauphin, Smart Press, Jonathan Livingston, Beskydy, Ronado, Cesta domů, Novela bohemica, Jan Vašut, Lingea, Studio Trnka, Jota, Books&Pipes z.ú., Hejkal aj., vstupenku na koncert Rock for Book, poukazy do kavárny Hejkal a další zajímavé ceny. Výhru může získat jen ten, kdo bude při losování přítomen.

18:00 Vernisáž obrazů Miroslava Krofiána v poetickém podkroví U Notáře, Sázavská ulice

19:00 Uzavření veletržních prostor.

19:00 Návraty na cestu - poetický a umírněně cestopisný večer o Provence a setkání s lidmi této krajiny.

20:00 Večer nejkrásnějších knih a jejich tvůrkyň a tvůrců. Předávání ceny Kraje Vysočina, ceny města Havlíčkova Brodu, ceny Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. a ceny čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Vysočina. Pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka. V sále Staré radnice na Havlíčkově náměstí. Následuje raut pro vystavovatele a další zvané hosty.

21:30 Ivan Hlas a Rock for Book. (20:00 Jada Band, 21:30 Trio Ivana Hlase, 23:30 Morava)

Klub Oko, Smetanovo náměstí 30. Kontakt pro rezervaci vstupenek Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 602 567 728. Možnost rezervovat si i přenosný pas na šest podzimních koncertů Golden_eye.hb.

 

Sobota 12. října

8:30 Sál otevřen pro vystavovatele

9:00 Začátek druhého dne veletrhu.

9:00 Vyhlášení vítězů soutěže O cenu Františka Drašnera. Pořádá Okrašlovací spolek Budoucnost v salonku 1.

9:15 Tomáš Crlík: Strážci Země. Strážci Země usnuli tvrdým spánkem a nepřítel splétá své nekalé plány. Autorské čtení z nové fantasy pořádá Albatros Media v salonku 2.

9:45 Křest a představení celosvětově úspěšné cvičebnice Hravé psaní, která vám pomůže vyhrát nad prázdnou stránkou. Pořádá agentura a nakladatelství MÁM TALENT v salonku 1.

10:00 Martin Hilský: Shakespearova Zimní pohádka a Čechy. Tradiční shakespearovská přednáška v sále Staré radnice. Pořádá nakladatelství Atlantis, vstup s veletržní vstupenkou.

10:00 Eva Tvrdá: Jazyk českého Slezska a severní Moravy jako jazyk literární - utopie, nebo reálná možnost? Přednášku v prostoru PEN pořádá nakladatelství Littera Silesia.

10:00 Aleš Palán: Raději zešílet v divočině, Miss Exitus. Beseda s autorem, který vyniká empatií k obyčejným lidem a dokáže citlivě zachytit svět novodobých poustevníků i odcházení nevyléčitelně nemocných. Pořádá nakladatelství Prostor v salonku 2.

10:30 Středisko východočeských autorů se představuje. Své texty čtou Eva Černošová, Věra Kopecká, Jiří Lojín, Lubomír Macháček, Štěpánka Saadouni a Milan Sochora. V prostoru PEN.

10:30 Kristián Chalupa: Státním úředníkem aneb Ohlédnutí za hospodářskou soutěží. Představení humorné knižní novinky z nakladatelství VUTIUM v salonku 1.

10:30 Ladislav Krov, Richard Wagner: Z Havlíčkova Brodu kousek do světa. Autogramiáda na stánku Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s., č. 84 v hlavním sále.

10:45 Lenka Šíková, Jan Marek Šík: Rituál. Představení nové české fantasy. Pořádá nakladatelství Host v salonku 2.

11:00 Křest knihy Alenka a Krakonoš za přítomnosti autorky Danky Šárkové a ilustrátorky Danky Kobrové na stánku nakladatelství Anahita - č. 102 v prvním patře.

11:00 Jiří Žáček, Jana Pechmanová - autogramiáda na stánku Šulc - Švarc, č. 74 v hlavním sále.

11:00 Jiří Čáslavský: Šlápoty. Autogramiáda audioknihy v podání Václava Knopa na stánku nakladatelství Tebenas (č. 180 na balkoně).

11:00 Sandra Pogodová: Hoď se do pogody. Autogramiáda na stánku Nakladatelského domu Grada - č. 92 na jevišti.

11:00 Zdeněk Geist: Druhá První republika (pokračování knihy Život za První republiky). Autogramiáda na stánku Jihlavských listů, č. 205 na balkoně.

11:15 Ivan Kraus: Soukromý Hollywood. Autorské čtení oblíbeného spisovatele. Pořádá nakladatelství Academia v salonku 1.

11:30 Veni, vidi, vici aneb Češi, kteří porazili svět. Beseda s autory edice Vědci, vynálezci a podnikatelé v českých zemích. Pořádá nakladatelství Jonathan Livingston v salonku 2.

12:00 Zdeněk Svěrák: Zpěvník. Autogramiáda na stánku Nakladatelského domu Grada - č. 92 na jevišti.

12:00 Petra Dvořáková: Chirurg. Autorské čtení z dlouho očekávaného románu. Pořádá nakladatelství Host v salonku 1.

12:00 Autogramiáda Ivana Krause na stánku nakladatelství Academia - č. 76 v hlavním sále.

12:00 Autogramiáda knihy Petra Šámala Jak se žije za zdmi Valdic. Na stánku nakladatelství Naše vojsko - č. 16 v předsálí.             

12:15 Jozef Banáš: Prorazím! Štefánik. Autorské čtení a setkání s populárním slovenským autorem pořádá nakladatelství Beskydy v salonku 2.

12:30 Michal Vrba: Kolem Jakuba. Autorské čtení z nové knihy historických povídek pořádá nakladatelství Argo v prostoru PEN.

12:45 Martin Jan Stránský: Deník doktora z Mrnic. Uvedení humoristické knihy o venkovském doktorovi pořádá nakladatelství Paper Jam v salonku 1.

13:00 Helena Rezková, Pavlína Špatenková: Nebylo jim souzeno žít. Představení knihy o osudech 160 umučených a popravených členů Sokola za 2. světové války. Pořádá nakladatelství Regiona v salonku 2.

13:30 Michal Viewegh: Setkání s oblíbeným spisovatelem v prostoru PEN.

13:30 Viktorie Hanišová: Rekonstrukce. Autorské čtení pořádá nakladatelství Host v salonku 1.

13:45 Helena Bretfeldová: Zahrady života. Představení unikátní fotografické knihy o židovských hřbitovech v Čechách a na Moravě. Pořádá nakladatelství Albert v salonku 2.

14:00 Martin Hilský - autogramiáda. Pořádá nakladatelství Atlantis u stánku č. 39.4 v přísálí pod jevištěm.

14:00 Jiří Čáslavský: Šlápoty. Autogramiáda audioknihy v podání Václava Knopa na stánku nakladatelství Tebenas (č. 180 na balkoně).

14:00 Jiří Žáček, Jana Pechmanová - autogramiáda na stánku Šulc - Švarc, č. 74 v hlavním sále.

14:00 Jana Vaněčková, Michal Vaněček: Co má poznat správný Čech. Autogramiáda na stánku Nakladatelského domu Grada, č. 92 na jevišti.

14:10 Markéta Hejkalová: Měj mě rád/a - autogramiáda na stánku nakladatelství Hejkal, č. 203 na balkoně.

14:15 Lenka Pastorčáková: Žárlivka. Jak vznikala úspěšná prvotina? Co to znamená být zastupován literární agenturou? Besedu o knize i o spisovatelských začátcích pořádá literární agentura a nakladatelství MÁM TALENT v salonku 1.

14:30 Kateřina Hloušková: F.T.M. = Futurismus. Novou knihu představuje nakladatelství Books&Pipes, z.ú.  v salonku 2.

14:30 Kristýna Freiová: Nesmrtelný hrabě. Představení nové knihy a setkání s mladou úspěšnou autorkou pořádá nakladatelství Fortuna Libri v prostoru PEN.

15:00 Beseda se Zdenou Mašínovou. Pořádá Kartuziánské nakladatelství v salonku 1.

15:15 Vesmír – Země – my. Představení publikační činnosti Unitaria Havlíčkobrodsko včetně novinky A přece se točí z pera Petra Samojského. Nová kniha, inspirovaná známým příběhem Galiea Galileiho,  je sbírkou drobných zamyšlení věnovaných lidské zvídavosti – odvaze  klást otázky a vydávat se hledat na ně odpovědi. Celý projekt je  multimediální, doprovozený videoklipy autorovy hudební skupiny Kolorej. Pořádá Obec širšího společenství českých unitářů v salonku 2.

15:15 Lenka Pastorčáková: Žárlivka. Autogramiáda na stánku MÁM TALENT - 129 v prvním patře.

16:00 Druhé losování vstupenek na jevišti. Můžete vyhrát čtyřdenní zájezd do maďarských termálních lázní Bükfürdő od cestovní kanceláře M TOUR a kolekci francouzských vín od firmy Pozdní sběr, 2 noci pro 2 osoby v hotelu Brixen,10 x online předplatné Deníku N, velké knižní ceny z Domu knihy Kanzelsberger (každá v hodnotě 4 000 Kč podle vlastního výběru), kolekce knih a audioknih z nakladatelství Tebenas v hodnotě 4 000 Kč, skvělé knihy z nakladatelství Host, jakost, Nakladatelství Masarykovy univerzity, Anahita, Danka Šárková, Šulc-Švarc, Dauphin, Smart Press, Jonathan Livingston, Beskydy, Ronado, Cesta domů, Novela bohemica, Jan Vašut, Lingea, Studio Trnka, Jota, Books&Pipes z.ú., Hejkal aj., poukazy do kavárny Hejkal a další zajímavé ceny. Výhru může získat jen ten, kdo bude při losování přítomen.

 

17:00 29. Podzimní knižní veletrh končí - na shledanou na jubilejním 30. Podzimním knižním veletrhu 23. a 24. října 2020.

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení