Aktuality

Lednové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
tyle=

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNA OSTROV

 

20. 1. (16.00) – Plstěné brože – tvůrčí dílna Zdeňky Bílkové
21. 1. (17.00) – Za tajemstvím Karlových Varů – povídání spisovatelky Běly Janoštíkové o Karlových Varech
28. 1. (17.00) – Pašeráckou stezkou z Tibetu – přednáška cestovatelky Jany Kopecké o odvážném putování po Číně
3. 2. (17.00) – Jak si chránit své zdraví – přednáška psychoenergetika, bioauditora a Mistra Reiki Václava Víta
10. 2. (17.00) – Deprese z pohledu pacienta - neformální povídání o zkušenostech s depresí a mánií

 

 

KNIHOVNA MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ



Výstavy:

do 29. ledna, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Martin Baňanka – Bez domova
Sociálně-dokumentární soubor černobílých fotografií zobrazuje život pod jedním mostem v Hradci Králové. Cílem bylo zachytit životní podmínky osob, které různé okolnosti přiměly žít pod pilířem jednoho z královéhradeckých mostů a živit se sběrem odpadu.

do 29. ledna, foyer 1. patro, CCV*
Grafika studentů
Střední odborná škola cestovního ruchu Pardubice, obor grafický design, představuje studentskou tvorbu napříč ročníky a předměty. Zastoupeny jsou různé techniky týkající se nejen grafických přístupů (klasické techniky, počítačová tvorba), ale i ukázky kreseb, maleb a fotografií.

do 29. ledna, dětské oddělení, CCV*
Zimní radovánky
Výstava žáků Základní školy Milady Horákové na téma zima.

do 25. února, galerie v přízemí, CCV*
4 pohledy na svět
Tomáš Dvořáček, Marian Matlák, Jan Matysek, Daniel Vlček. 4 elementy, 4 světové strany, 4 roční doby,     4 úhly pohledu. Autorská výstava čtyř hradeckých fotografů je zahajovací akcí jubilejního roku 2016 –     120. výročí Knihovny města Hradce Králové.

Další pořady:

20. ledna – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV*
Výtvarná dílna - chumelenice
Vyrobte si měkký mráček, ze kterého sněží celý den. Pro děti. Vstupné 20,- Kč.

20. ledna – středa od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV*
Karlovo mládí
Cyklus Karel IV. a jeho doba
První setkání v rámci cyklu tří poslechových pořadů sestavených k 700. výročí narození Karla IV. přiblíží osobnost a dobu nejvýznamnějšího českého panovníka. Tentokrát se zaměřením na mládí Karla IV. a hudbu jeho doby. Vstup volný.

22. ledna – pátek od 10:00, Slezské Předměstí, Gagarinova 844
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

25. ledna – pondělí od 16:00, Literární kavárna, CCV*
Brána jazyků otevřena
Příjemné konverzační setkání s cizími jazyky. Přijďte si osvěžit angličtinu, němčinu, španělštinu, italštinu francouzštinu a možná i další jazyky. Vstup volný.

26. ledna – úterý od 16:00, víceúčelový sál, CCV*
Dendroterapie
Cyklus Fytoterapie a aromaterapie
Stromy nám přinášejí nejenom kyslík, nýbrž i radost, životodárnou energii a jsou velkým přínosem pro lidské zdraví. Jak nám stromy mohou pomoci při našich zdravotních problémech a vyléčit různá onemocnění, vám prozradí náš seminář. Vstupné 40,- Kč.

26. ledna – úterý od 17:00, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Za ptáky Evropou
Přírodovědně-cestopisná přednáška s promítáním. Karel Bejček seznámí návštěvníky s méně známými přírodními lokalitami napříč celou Evropou, které se vyznačují nejen hojným výskytem ptactva, ale i neporušenou přírodou či jinými zajímavostmi. Vstupné dobrovolné.

27. ledna – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV*
Výtvarná dílna - zimní košíček
Nemáte kam schovávat dobroty a všelijaké drobnůstky? Přijďte si vyrobit zimní košíček á la sněhulák. Pro děti. Vstupné 20,- Kč.

27. ledna – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV*
Mozartovy narozeniny 2016 / 260 let
Základní umělecká škola Habrmanova pořádá ve spolupráci s knihovnou koncert žáků a studentů oddělení klasického zpěvu. V jejich podání zazní kromě skladeb Mozarta také hudba Josefa Haydna, Jana Křtitele Vaňhala, Christopha Willibalda Glucka, Leopolda Koželuha a Ludwiga van Beethovena. Vstup volný.

28. ledna – čtvrtek od 17:00, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Zimní čtení pohádek dětem
Přijďte strávit do knihovny příjemnou podvečerní hodinku. Přečteme dětem několik pohádkových příběhů. Vstup volný.

29. ledna – pátek od 10:00, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

2. února – 30. června, všechna dětská oddělení
Karel žije!
V únoru 2016 odstartují všechny dětské pobočky knihovny hru inspirovanou osobností Karla IV. u příležitosti 700 let jeho narození. Hra je založena na principu získávání drahokamů do královské koruny, kdy každý klenot znamená jedno téma vážící se ke Karlu IV. nebo jeho době. Hra bude završena středověkým jarmarkem, na kterém hráči budou moci utratit vydělané zlaté groše. Závěr hry bude 30. června 2016. 

 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNA V PRAZE

 

Pulzující podoby současné české literatury: Netradiční projekty
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
27. 1. 18:00
Projekt Žádnej gay nebo počkej! je literárně-hudební vystoupení na pomezí lehčí performance. Dva autoři a dva hudebníci, ač každý s jinou poetikou, vzájemně se pokoušejí překročit hranici mezi literární a zvukovou tvorbou. Vystupují: Tomáš Míka, Alice Prajzentová, Natálka Hošková, Dj Vláďa.

 

 

ČÍTÁRNA A KAVÁRNA AVION

 

Čtvrtek 21. 1. v 16:00
Oceňování českotěšínských dobrovolníků mezinárodní humanitární organizace Adra

Pátek 22. 1. v 17:00
Hudbní salon
Cermaque
Koncert Jakuba Čermáka - kritici o něm opakovaně píší, že od smrti Karla Kryla se na naší scéně neobjevil tak výrazný písničkářský talent. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 70 Kč

Pátek 29. 1. v 16:00
„Fotoklub Zvonek – výběr z naší tvorby“
Zahájení výstavy fotografií s hudebním doprovodem. Pořádá Fotoklub Zvonek a Městská knihovna Český Těšín. Výstava potrvá do 4. 3. 2016. Vstup zdarma

 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNA BEROUN

 

Babka Ťapka
Spisovatelka Anna Johana Nyklová získala svou přezdívku Babka Ťapka, když se ve svých dvaasedmdesáti letech vydala na vlastní pěst na Nový Zéland. Po návratu jí vyšla kniha Babka Ťapka na konci světa. I přes svůj pokročilý věk je autorka velmi vitální, studuje na Univerzitě třetího věku a její životní optimismus teď můžete načerpat i vy. Autorské čtení knihy Snění Babky Ťapky a vyprávění o životě autorky se uskuteční ve čtvrtek 21. ledna 2016 od 17:30 hodin. Rezervaci míst je možno provést ve studovně.

Odpouštění – jak a proč odpouštět
Spisovatelka a psychosomatička Magda Křepelková si tentokrát připravila povídání o smyslu propuštění starých křivd, bolestí a o pochopení, proč nám to někdy nevyjde. Součástí večera bude praktický rituál „Odpouštění“. Akce se koná ve čtvrtek 28. ledna 2016 od 17:30 hodin. Cena za seminář je 100 Kč. Předprodej vstupenek probíhá ve studovně. Autorčiny knihy budou k prodeji na místě.

Sny?
Výstava Elišky Sintové představí portrétové fotografie, které se autorka snaží zavést do jiného světa. Název výstavy vychází ze skutečnosti, že  fotografie působí na každého jinak. Jsou to sny? A jsou to sny někoho koho známe, nebo naše? Eliška Sintová studuje 4. ročník soukromé střední školy PRAKTIK v Horním Benešově. Své fotografie se snaží ladit do přírodních motivů. Nejčastěji se na nich vyskytují dívky, které se nebojí fotit v zimě, dešti nebo v bažině. Výstava bude k vidění v prostorách oddělení pro dospělé po celý měsíc leden.

Soboty na dětském - sobota 30.1. 2016, 8:30 – 11:00 hodin.

 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNA LIPNÍK NAD BEČVOU



Městská knihovna Lipník nad Bečvou pořádá ve dnech 28. – 29. ledna 2016 prodej vyřazených knih ve výstavním sále knihovny Domečku vždy od 9:00 do 17:00 hodin. Zakoupit lze beletrii, naučnou literaturu, knihy pro děti, brožury Harlequin nebo časopisy. Prodejní cena knih je 10 Kč, Harlequin – brožury 5 Kč. Cena časopisů, rodokapsů a románových sešitů bude 1 Kč za kus. V pátek od 14:00 hodin lze navíc koupit knihy za zvýhodněnou cenu 5 Kč/ks.

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení