Aktuality

Velká akce pro malé čtenáře

1 1 1 1 1 (1 hlas)
img src=

Již tento pátek 27. března se bude v mnoha knihovnách po celé republice konat 15. Noc s Andersenem, akce, která se snaží nalákat do knihovny malé čtenáře a ukázat jim, že čtení je zábava.


Mnoho průzkumů varuje veřejnost před tím, že děti stále méně čtou. Proto se v uherskohradišťské knihovně rozhodli jít dětem vzorem a v roce 2000 uspořádali první večerní předčítání, které zároveň spojili s oslavou Mezinárodního dne dětské knihy – ten se koná 2. dubna, v den narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Na děti čekalo v knihovně nejen předčítání, ale také různé hry a soutěže. Zpráva o noci strávené v knihovně se díky Klubu dětských knihoven rozšířila po celé republice, a tak se v roce 2001 konala první společná Noc s Andersenem ve 40 knihovnách. O rok později se akce zúčastnilo celkem 72 knihoven – tentokrát nejen z naší republiky, ale přidala se i Krajská knižnice v Trnavě. V roce 2004 se u nás Noci s Andersenem účastnilo dokonce 153 knihoven, škol a dalších zařízení, šest knihoven na Slovensku a čtyři v Polsku. Díku Klubu dětských knihoven se přes internet dostaly informace o akci do USA, na Aljašku, do Švédska a do spousty dalších míst světa. V roce 2010 se akce konala na 905 místech, v roce 2012 se zúčastnilo přes 1100 knihoven a různých zařízení, počet účastníků rok od roku stoupá. Hlavním organizátorkám Noci s Andersenem Haně Hanáčkové a Miroslavě Čápové z knihovny v Uherském Hradišti byla v roce 2013 v Dánsku udělena Cena Hanse Christiana Andersena za propagaci a šíření znalostí o H. Ch. Andersenovi (více se dočtete na http://www.vaseliteratura.cz/aktuality/zpravy11/3006-oceneni-noci-s-andersenem.html).

Jak taková noc vlastně probíhá? Děti se během odpoledne scházejí v knihovnách, kde se koná program, který si knihovna připravila – čtení knih, hry, soutěže, divadelní představení a čtení pohádek na dobrou noc. Mnohdy se programu účastní i osoby převlečené za Andersena či jiné známé osobnosti. Od roku 2005, kdy se slavilo 200. výročí narození H. Ch. Andersena, také v některých knihovnách probíhá sázení „pohádkovníků andersenových“ – stromů zasazených v blízkosti knihovny.


Ne ve všech knihovnách se však nocuje, i přesto se v nich akce koná, jen název je pozměněn na Večer s Andersenem.

Ačkoliv program Noci s Andersenem není přesně daný, jedno má na všech místech společné – téma. To vyhlašuje každoročně Klub dětských knihoven a většinou se zaměřuje na výročí narození autora nebo ilustrátora dětských knížek. Na letošní rok připadá nejen 210. výročí narození H. Ch. Andersena, ale také 100. výročí narození Jana Drdy, autora mnoha českých pohádek.

Zajímá vás, jestli se bude letos Noc s Andersenem konat i ve vaší knihovně? Jak bude probíhat? Pak navštivte stránky http://www.nocsandersenem.cz/, kde se dozvíte víc.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení