Aktuality

Očekávané březnové události

1 1 1 1 1 (1 hlas)
img src=

Rádi bychom vám v této rubrice zprostředkovali zajímavé tipy nejen na knižní novinky, ale i zajímavé akce s knihami spojené. Jak všichni víme, březen je měsíc knihy a vždy se v něm koná velké množství akcí. Já jsem pro vás vybrala následující události:


Začátkem března vychází v nakladatelství Motto hned dvě zajímavé knihy. Román Odešel autorky Deb Calleti. Dani Kellerová se probudila po večírku s třeštící hlavou. Vypila moc vína a nemá ani tušení, jak se dostala domů. Něco je jinak… není tady Ian, její manžel! Při čekání na jeho návrat jí proběhne hlavou celý jejich společný život. Přijde na to, co se stalo? Odešel?


Další knihou stejného nakladatelství v tomto měsíci je Hlas pro vraha autorky Oldřišky Táborské. V roce 1952 vzbudila v Kroměříži rozruch smrt dvaadvacetileté Marie, která se údajně otrávila svítiplynem. Zůstaly po ní tři děti. Prostřední dcera Anna celý život hledá pravdu o smrti své matky.


19. března 2015 vyjde Petře Soukupové, spoluautorce scénáře k televiznímu seriálu Ulice, kniha Pod sněhem (nakladatelství Host). Tři sestry nasedají do auta a jedou na návštěvu k rodičům.  Autorka dokáže bravurně vytvořit sesterský koktejl, namíchaný z dětských bolístek, nenaplněných snů, ztráty iluzí a ozdobený společnými vzpomínkami na dětství.


25. března se na pultech knihkupectví objeví další z řady severských detektivek Pátá žena  (nakladatelství Host) od zkušeného autora Henninga Mankella. Při brutálním nočním útoku přijdou v Alžírsku o život čtyři jeptišky a jedna cestovatelka. Tragédie má o několik měsíců později ve Švédsku krvavé pokračování.

A něco pro děti:


Na hradě Bradě, knihu dvou zkušených autorů Kláry Smolíkové a Honzy Smolíka, vydá nakladatelství Albatros. Na hradě Bradě, v městečku Podbradí nebo okolních lesích se prohánějí Bertík a Bibi, děti barona Barnabáše a baronky Berty. Proskakují z jednoho komiksového políčka do druhého a zažívají veselé příhody v pohádkovém světě.

Pozvánky na akce – křty knih a autogramiády:

V paláci knih Luxor v Praze jsou na březen plánované četné akce, ze kterých vybíráme:

12. března od 16 hodin – křest knihy spisovatele, scenáristy a kreslíře vtipů Oldřicha Dudka Záletný ďábel a jiné radosti, spojený s autogramiádou.

16. března od 16 hodin – křest knihy Jana Vavříka Kolotoč strachu spojený s autogramiádou. Kmotrem knihy bude herec Miroslav Donutil, hudebním hostem bude kapela The Probe.

19. března od 17 hodin – autogramiáda sběratelky a mecenášky umění Medy Mládkové k její knize Můj úžasný život.

23. března od 16 hodin – autogramiáda irské mystičky a autorky mezinárodních bestsellerů Andělé v mých vlasech, Schody do nebe a Andělské poselství naděje Lorny Byrne, u příležitosti vydání její zatím poslední knihy Nebeská láska.

Další akce:

26. března od 21 hodin se bude konat „Beseda o švédské detektivce“ v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí, na adrese Anenské náměstí 5, Praha 1. Vystoupí zástupci brněnského nakladatelství Host, které jako první přineslo na český knižní trh fenomén severské detektivky, uvádí Tereza Strnadová.
Více informací o plánovaných akcích najdete na stránkách www.vaseliteratura.cz
http://www.vaseliteratura.cz/tiskove-zpravy-m/tiskove-zpravy a http://www.vaseliteratura.cz/tiskove-zpravy-m/tiskove-zpravy/4134-pozvanky.html

A na závěr malé připomenutí, že se ještě do konce března můžete zapojit do právě probíhajícího hlasování o Cenu čtenářů. Za tímto účelem jsou v knihovnách a knihkupectvích k dispozici pohlednice, díky nimž čtenáři mohou hlasovat pro jakoukoli knihu z oblasti poezie, prózy či beletrie, která spadá do původní české tvorby. Hlasovat lze samozřejmě i elektronicky na stránkách www.magnesia-litera.cz. Více informací naleznete ve článku, který vyšel na našich stránkách:
http://www.vaseliteratura.cz/aktuality/zpravy11/4876-hlasovat-o-cenu-ctenaru-magnesia-litera-muzete-do-31-brezna.html

Přeji vám příjemně „pročtený“ březen. A pokud máte tip na nějakou zajímavost z oblasti knih, budeme moc rádi, pokud nám napíšete.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení