Aktuality

Navštivte 4. Ostravský knižní veletrh s magazínem VašeLiteratura.cz

1 1 1 1 1 (10 hlasů)
tyle=

Tradice Ostravského knižního veletrhu se nachází teprve ve fázi zrodu. Čtenáři ani vystavovatelé si na něj zatím nezvykli tak, jako na jeho podzimního „staršího bratra“ z Havlíčkova Brodu. Přesto je poznat, že si lidé cestu na něj našli a zejména v doprovodném programu bylo představeno mnoho zajímavých osobností. Informovali jsme vás o něm zde. A protože vás chceme informovat o aktuálním dění ve světě literatury, veletrh jsem navštívil osobně. Pokud jste se ho nemohli zúčastnit, zvu vás na krátkou virtuální návštěvu a rád se s vámi podělím o své dojmy.

 

moderatorMichal Sýkora patřil určitě mezi hosty, na které se těšili příznivci dobré detektivky. Těm rozhodně nemohly uniknout jeho knihy Případ pro exorcistu a Modré stíny. Poslední knihu představil v rozhovoru s programovou ředitelkou veletrhu Markétou Hejkalovou. Michal Sýkora je znalcem detektivního žánru a milovník zejména klasického britského modelu, jakým byla známá například spisovatelka P. D. Jamesová. Zastává názor, že detektivka musí být psána „odzadu“, to znamená, že autor má jasno v osobě zločince, v zločinu a ve způsobu, jakým byl spáchán. Zní to logicky, jak se ale dozvíme na jiném místě, ne všichni autoři to berou jako dogma. Michal Sýkora prozradil, že podle jeho knih píše Petr Jarchovský scénář, který bude zřejmě realizovat režisér Jan Hřebejk. Případ pro exorcistu se již dokonce natáčí, můžeme doufat, že jej brzy uvidíme, údajně je natočena asi polovina.

 

 

 

nohavica

 

Na všech podobných akcích lze potkat známé osobnosti a nejen ty, které jsou s literaturou prvoplánově spjaty. A tak jsem mezi návštěvníky objevil Jarka Nohavicu, jak si prohlíží nabídku jednotlivých vystavovatelů. Stačila malá prosba a oblíbený autor a zpěvák se ochotně nechal vyfotografovat. Jak je vidět, i on našel pár knih, které ho zaujaly.

 

 

 

Většinu návštěvníků spolehlivě přilákají expozice velkých a renomovaných nakladatelství. Ta na veletrhu nechyběla a ještě se o nich zmíním v souvislosti s dalším doprovodným programem. Ale stejně zajímavá jsou nakladatelství malá, jejichž existence svědčí o odvaze a tvrdohlavosti jejich provozovatelů. Jana Richterová jednoho dne začala psát knihu. A ne jednu, dokonce celou sérii. Společně s manželem Liborem Richterem (na fotografii) knihu Zahrada vydali ve vlastním nakladatelství Kruh. Text na pomezí reality a fantazie se zdá být zajímavým a na stránkách magazínu VašeLiteratura.cz vám za nějaký čas přineseme jeho recenzi.


Dalším lákadlem bylo bezesporu autorské čtení Evžena Bočka. Jeho knihy Poslední aristokratka a následující pokračování Aristokratka ve varu se staly velmi oblíbenými a jejich autor za ně obdržel Švandrlíkovu cenu. Evžena Bočka (na fotografii vlevo) přivítal na pódiu Jan Pražan z nakladatelství Druhé město, které mělo „šťastnou ruku“ a aristokratku vydalo. Evžen Boček pak přečetl několik ukázek ze své knihy, takže ti, kteří ještě s jeho textem do styku nepřišli, mohli ocenit autorův humor, a ti, kteří ji už znají, si ji mohli připomenout. Autor zvolil několik odstavců z úvodu a pak velmi výstižnou pasáž, v níž se Kostkovi snaží propašovat do letadla popel svých zemřelých předků v sáčcích od buráků a kočku Carevnu. Příznivce Bočkova humoru určitě potěší, že zanedlouho vyjde třetí díl aristokratky a snad i další kniha.

 

Vystoupením Evžena Bočka skončila oficiální část prvního dne veletrhu, ale v sobotu a neděli program pokračoval. V sobotu tradičně veletrh navštěvuje více lidí a také hostů. Připravil jsem pro vás několik postřehů i z následujícího dne, brzy si je budete moci na stránkách magazínu VašeLiteratura.cz přečíst. Doufám, že vás tento stručný komentář k výstavě inspiroval k tomu, abyste ji příště také navštívili.

Postřehy z druhého dne veletrhu naleznete zde.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení