Aktuality

Hradec Králové se připravuje na příchod jara a na slavnostní otevření nové ústřední budovy městské knihovny

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Ve středu 20. března se v 8.30 hodin ráno koná tisková konference primátora města Hradce Králové MUDr. Zdeňka Finka a ředitelky Knihovny města Hradce Králové Mgr. Barbory Čižinské. Proběhne u příležitosti slavnostního otevření ústřední budovy královéhradecké městské knihovny. Novináře přivítá paní ředitelka právě v novém sídle knihovny na adrese Wonkova 1262/1a, Hradec Králové 500 02.

 

knihovnaPlánované tiskové konference se kromě ředitelky Čižinské a primátora Finka zúčastní také všichni čtyři náměstci pana primátora, Ing. Martin Soukup, PaedDr. Jindřich Vedlich, Ph.D., prof. Mgr. Josef Krofra a Ing. Anna Maclová. Ústředním tématem tiskové konference bude zahájení provozu dlouho očekávané hlavní půjčovny – Centra celoživotního vzdělávání, do kterého byly přestěhovány pracoviště z nevyhovujících objektů. Bylo zrušeno hned několik skladů z okrajových částí města, dále půjčovna pro dospělé, informační středisko, hudební knihovna a zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké a dětská půjčovna na Eliščině nábřeží.

Kromě samotného stěhování prošla Knihovna města Hradce Králové také reorganizací s doplněním nových služeb. Proto dnes uživatel v jediné budově najde oddělení pro dospělé, oddělení pro děti, hudební oddělení, zvukovou knihovnu pro nevidomé a slabozraké, a nově také referenční centrum, informační středisko Europe Direct a literární kavárnu. Návštěvníkům k dispozici je připraven také víceúčelový sál s galerií, dále foyer prvního patra, které se stalo neplánovanou druhou výstavní prostorou, a v neposlední řadě střechu – otevřenou terasu s výhledem na město. V současnosti se zabíhá také provoz knihařské dílny, který bude dočasně sloužit pouze interním potřebám knihovny. V brzké době nabídne své služby i veřejnosti.

S reorganizací kulturní instituce a přestěhováním do nového sídla souvisí také nový vizuální styl celé městské knihovny, jehož nedílnou součástí je i nové logo. Bude představeno veřejnosti poprvé spolu s otevřením ústřední budovy.

Jak již bylo řečeno, projekt výstavby Centra celoživotního vzdělávání byl spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Celkové výdaje projektu dosáhly necelých 200 milionů Kč, z toho bezmála 130 milionů korun činila dotace z Evropské unie. Ostatní finance poskytl zřizovatel městské knihovny, statutární město Hradec Králové.Provozovatel a nájemník v jedné osobě, Knihovna města Hradce Králové, předpokládá výrazný nárůst uživatelů a návštěvníků. Důvodem je lepší umístění ústřední budovy, než tomu bylo dosud. Nachází se totiž v centru města, blízko hlavní nákupní zóny, nedaleko autobusového terminálu a hlavního vlakového nádraží. Otevírací doba ústřední budovy byla volena tak, aby maximálně vyhovovala místním i dojíždějícím občanům, studentům, seniorům i rodinám s malými dětmi. Na tyto skupiny uživatelů se knihovna zaměřuje především. Kromě ústřední budovy nabízí Knihovna města Hradce Králové své služby prostřednictvím jedenácti poboček po celém městě, včetně okrajových čtvrtí.

Ve středu 20. března 2013 přivítáme astronomické jaro, tentýž den ve 14.00 hodin odpoledne také přivítají královéhradečtí občané několik let plánované nové, moderní kulturní a vzdělávací centrum. Primátor města Hradce Králové Zdeněk Fink a ředitelka Knihovny města Hradce Králové přestřihnou pásku a přivítají první návštěvníky na nové adrese ústřední budovy, která zní Wonkova 1262/1a, Hradec Králové 500 02. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení