Aktuality

Znáte dobře pohádky?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
lidi

Každý z nás si myslí, že pohádky zná dokonale. Nejvíc jsme se o nich dozvěděli v dětství z knížek. Od té doby nás provázejí celým životem. Myslím, že každý z nás si na některou z nich občas vzpomene a mnohdy si jako pohádková postavička i připadá. Jak je to s pohádkami a co o nich je dobré vědět se rozhodla dětem ukázat v soutěži Co víme o pohádkách? vychovatelka Eva Frančeová ze ZŠP a ZŠS Lužiny (Trávníčkova ul., Praha 5). Připravila pro své žáky vědomostní kvíz o zajímavé ceny pro všechny žáky školy. Skvělý tip pro pedagogy, výtečný nápad pro podporu čtenářství! První ročník soutěže právě skončil a autorka projektu slibuje, že už připravuje druhý, který bude odstartován se začátkem nového školního roku.



vyhercePrvní ročník zakončila skutečná slavnost v pátek 22. června, na které nejdříve převzali ceny tři žáci za zpracování pátého úkolu. Mohli se radovat z knížek nakladatelství JaS. Pak už začalo velké losování. Ti, kdo splnili všech pět úkolů, se dostali do slosování o krásné ceny z nakladatelství Mladá fronta. To provedla spoluorganizátorka soutěže PaedDr. Marie Hanzová, CSc., která ceny dětem také předala.
Několik čísel k soutěži:
Do 1. kola soutěže se zapojilo 45 žáků, do 2. kola soutěže se zapojilo 37 žáků, do 3. kola soutěže se zapojilo 39 žáků, do 4. kola soutěže se zapojilo 37 žáků a do 5. kola soutěže se zapojilo 30 žáků.
Pravidla soutěže: Postupné zadání pěti nejen vědomostních úkolů. Soutěžící mohli spolupracovat s rodiči i s paní učitelkou. Ti, kteří splnili všech 5 úkolů, se zařadili do losování o hlavní ceny. Jednotlivá kola byla vyhodnocena a vylosovaní výherci získali knihu. Cílem bylo prověřit formou kvízu znalosti dětí – „co znají z knih, televize, rozhlasu nebo divadla“.

14 žáků splnilo všech pět kol a postoupilo do velkého finále o hlavní ceny. Odměnu získali všichni účastníci i paní učitelky, které vedly své žáky ke zvládnutí úkolů: Mgr. Tamara Kovaříková (II. A ZŠP), Mgr. Marie Kulichová (V. ZŠP), Mgr. Dagmara Výchopňová (VI. ZŠP) a Mgr. Ilona Kupincayová (IX.C ZŠS). Autorem krásného diplomu je Jiří Fixl.

Hlavním výhercem se stala žákyně Gabriela Drozenová (II. A, třídní učitelka Mgr. Tamara Kovaříková).

Soutěž probíhala od 17. ledna 2012 do 19. června 2012.
Organizátorky soutěže: Eva Frančeová (vychovatelka ŠD) a PaedDr. Marie Hanzová, CSc. (externí přednášející PedF UK Praha, Katedra školní a sociální pedagogiky).

PaedDr Marie Hanzové, CSc. Nám v závěru řekla:

Jsem velice ráda, že jsem mohla být svědkem slavnostního vyhlášení celoroční soutěže „Co víme o pohádkách“. Mohla jsem tak prožít chvíle s žáky, kteří již o pohádkách mnohé vědí, získávají a prohlubují si vztah ke knížkám. Milé a bezprostřední bylo i setkání s pedagogy, kteří je k tomu vedou.
Úspěšným žákům patří gratulace, kolegům obdiv a uznání. Je dobře, že soutěž tímto ročníkem nekončí...


Skvělý nápad na podporu čtenářství je třeba ocenit a šířit. Určitě si zaslouží pokračovatele na dalších školách.

http://pohadka-kviz.webnode.cz/
foto Eva Frančeová

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení