Aktuality

Pražský Luxor přivítal brilantního autora dánské krimi

1 1 1 1 1 (1 hlas)
autor

Dne 18. května 2012 přivítalo knihkupectví Luxor vzácného hosta ze severu Evropy, dánského spisovatele Jussi Adler-Olsena, který se po světě proslavil hlavně díky knižní sérii o oddělení Q. Když ke mně přišla informace, že se do České republiky chystá tato významná osobnost současné literatury, začala jsem počítat dny do pátečního podvečera, neboť patří k mým velice oblíbeným autorům.



podpisAkce začala úderem 16 hodiny. Kromě nejdůležitější osoby, tedy Jussi Adler-Olsena, se představila Kristina Václavů, překladatelka autorových knih do češtiny. Ze všeho nejdříve bylo uvedeno spisovatelovo dílo od samého začátku. Největší část byla ale samozřejmě věnována výše zmíněné sérii. Ti, kdo si našli do Luxoru cestu – a že autor nemá příznivců málo –, se mimo již známé skutečnosti dozvěděli i mnoho nového. Například že ačkoliv jsou tituly označovány za krimi romány, sám autor je označuje za thriller (k čemuž se přikláním i já). Na pultech českých knihkupců můžeme objevit Ženu v kleci, první díl série, a nedávno vydaný svazek druhý Zabijáci. Následující část by dle překladatelky měl v ideálním případě vyjít před letošními Vánocemi. Na domovské půdě autor připravuje dokonce už pátou knihu série. Jako důležité sdělení jsem vnímala fakt, kolik knih o oddělení Q Jussi Adler-Olsen plánuje vydat. V knihovně si udělejte místo na deset až dvanáct titulů.

Hodně jsem byla zvědavá na autorův přístup ke čtenářům a jeho celkovému vystupování a mohu říci, že na mě udělal obrovský dojem. Adler-Olsen považuje čtenáře za jeden z nejdůležitějších prvků své tvorby. Při psaní si představuje, jak čtenář příběh prožívá a dbá na to, aby udržel jeho pozornost a zájem od začátku do konce děje. Nesmí chybět správná dávka humoru, aby kniha nebyla mdlá. Spolu s Adler-Olsenovým uměním psát se jedná o kombinaci zaručující dech beroucí počtenou u každého dílu.

Po důkladném zodpovězení všech dotazů přišla na řadu autogramiáda. Na podpis dánského spisovatele se vinula poměrně dlouhá šňůra, téměř každý v ruce minimálně dvě knihy, ať už oba dva díly nebo oba stejné. Je mi jedno, že mi u prvního podpisu popletl jméno. Skutečnost, že mám oba tituly podepsané, že jsem viděla svého oblíbence na živo, poznala, jak je optimistický a šarmantní a mám s ním fotku, mě naplňuje natolik, že ostatní jsou titěrnosti.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení