Aktuality

2. Letní knižní veletrh v Ostravě bude 15. a 16. června

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Druhý ročník Letního knižního veletrhu, jehož motto zní Knihy – cesty k zábavě i poučení,  se bude na ostravském výstavišti Černá louka konat v pátek a v sobotu 15. a 16. června 2012.

Loňský „zkušební“ veletrh ukázal, že i přes širokou síť knihkupectví a bohatou kulturní nabídku v Ostravě a okolí mají lidé zájem jak o nové i starší knihy všech žánrů, tak o setkání s jejich autory, o autogramiády a besedy.


Doprovodné programy proto budou v letošním roce probíhat nejen v oblíbeném veletržním Café Librex u vchodu do pavilonu A, ale také v sále Česká televize Ostrava v druhém patře.

Café Librex nabídne besedy s nejzajímavějšími současnými (nejenom českými) autory. Jiří Stránský, autor rozsáhlého románu Zdivočelá země (který po celý tento rok vysílá Česká televize), bude hovořit nejen o své minulosti politického vězně (v pátek 15. června ve 14 hodin), Michal Ajvaz bude číst ze své pozoruhodné novely Lucemburská zahrada, která se v soutěži Magnesia Litera stala Knihou roku (v sobotu 16. června ve 12 hodin), jeden z nejzajímavějších prozaiků mladší generace Jiří Hájíček představí nový román Rybí krev, příběh z jihočeského venkova počátku devadesátých let. Zahraniční literatura bude zastoupena prezentací románu oblíbeného finského humoristy Arta Paasilinny Šťastný muž (v pátek ve 12.30), besedou se slovenským autorem Jozefem Banášem, jehož knihy, nejnověji Kód 9, jsou stále populárnější i v Česku (v pátek ve 13 hodin) či s pozoruhodným srbským autorem Sašou Stojanovičem (v pátek v 15 hodin).

veletrhSál Česká televize Ostrava je věnovaný cestám – představí zajímavé cestopisy Antonína Červeného z Himalájí (Horami i pouští na kole, v pátek v 11.30), Zuzany Samkové z afrického národního parku Serengeti (Ráj zvířat, v pátek ve 12 hodin), Filipa Breindla z nejen Amazonie (Za misionáři Amazonie a Papuánská Velká noc, v pátek ve 13 hodin) či pozdrav mořeplavce Richarda Konkolského. Návštěvníci veletrhu zde budou moci shlédnout i několik zajímavých literárních dokumentů.

Doprovodný program veletrhu nezapomíná ani na děti (je pro ně připraveno mj. pohádkové setkání s autorkami nakladatelství Portál Zuzanou Pospíšilovou a Lenkou Rožnovskou v Café Librex v sobotu ve 14 hodin a soutěže a hry na stánku Knihovny města Ostravy) či čtenáře science fiction – ti se mohou setkat s Františkou Vrbenskou a Josefem Pecinovským (v sobotu ve 12 hodin v sále Česká televize Ostrava) nebo si poslechnout autorské čtení Evy Hauserové z románu Rybí hry (v sobotu ve 13.30 tamtéž).

K nejzajímavějším bodům doprovodného programu budou patrně patřit setkání s ostravskými autory.  Populární Arnošt Vašíček představí svou nejnovější knihu Ztracená brána, která se zabývá tajemstvím Voynichova rukopisu, snad nejzáhadnější knihy světa (v pátek v 16 hodin v sále Česká televize Ostrava). Ve stejný čas, ale v Café Librex, se mohou návštěvníci setkat s oblíbenou spisovatelkou a nakladatelkou Evou Tvrdou. Autorská dvojice Miroslav Sehnal a Břetislav Uhlář uvede svou knihu Hodina v pekle při velké pekelné show v pátek v 17 hodin v sále Česká televize Ostrava a ve stejnou hodinu v Café Librex pokřtí Jana Hochmannová svou knížku fejetonů Samé krásné věci, při němž bude pro návštěvníky dokonce připraveno i losování o samé krásné ceny. Básnířka a prozaička Lydie Romanská představí svou novou knihu povídek nejen o lásce Lepší je být (s hudebním doprovodem Šimona Greška, v sobotu v 10 hodin v Café Librex). Ostravským autorům bude věnováno i několik unikátních dokumentů České televize Ostrava, promítaných během veletrhu v televizním sále: Jan Balabán, Přechodné adresy Jaromíra Šavrdy, Dvacáté století Oty Filipa aj.

Na veletrhu budou vyhodnoceny i dvě studentské soutěže: vědomostní Novodobé dějiny našeho státu, kterou pořádá Český svaz bojovníků za svobodu, a literární Ze šuplíku fantazie, kterou pořádá Střední škola KNIH z Brna – její vítězové budou mít na veletrhu dokonce autorské čtení (v sobotu ve 13 hodin v Café Librex).

Ke každému správnému veletrhu patří i program pro odbornou veřejnost. Do Ostravy se už den před veletrhem sjedou knihovníci z celé České republiky na seminář o akvizici, pořádaný Moravskoslezskou vědeckou knihovnou a Sdružením knihoven ČR (kromě odborné části semináře shlédnou i dramatizaci netradiční kuchařky U nás v Evropě v podání souboru Listování). Pro nakladatele je zase připraven odborný polygrafický seminář Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. (v pátek ve 14 hodin).

Tečkou za veletrhem bude beseda s Janem Kačerem (v sobotu v 17.30 v Domě knihy Librex). Jan Kačer je nejen oblíbený herec, ale i autor – na veletrhu bude podepisovat svou knihu K přátelům (v sobotu v 16 hodin).

Na Letním knižním veletrhu se očekává účast více než stovky vystavovatelů. K dnešnímu dni je jich přihlášeno 80, ale do uzávěrky přihlášek zbývá ještě téměř měsíc. Kromě velkých nakladatelů z celé České republiky se zde ve velkém kolektivním stánku představí téměř třicet českých muzeí a galerií, Národní divadlo moravskoslezské, několik uměleckých a jiných škol, knihovny z Ostravy a okolí a také řada menších specializovaných nakladatelů, které na jiných veletrzích nenajdete. Své stánky zde budou mít i Česká televize Ostrava a Český rozhlas Ostrava – ten bude mít dokonce přímo stan.

Letní knižní veletrh se bude konat na Černé louce v pavilonu A 15. a 16. června. V pátek 15. června bude otevřen od 10 do 18 hodin, v sobotu 16. června od 9 do 17 hodin. Plné vstupné stojí 70 Kč, ale pro návštěvníky je připravena řada slev. Nárok na zlevněné vstupné mají čtenáři Moravskoslezské vědecké knihovny a Knihovny města Ostravy, návštěvníci Domu umění, zákazníci Domu knihy Librex aj. Školy z Ostravy a okolí si mohou už předem objednat vstupenky po symbolických 10 Kč.

Další informace o Letním knižním veletrhu Ostrava lze získat na stránkách www.hejkal.cz a www.cerna-louka.cz.

 

2. Letní knižní veletrh Ostrava – doprovodný program
Výstaviště Černá louka
15. a 16. června 2012
Průběžně aktualizovaný program a podrobné informace o veletrhu najdete na www.hejkal.cz a www.cerna-louka.cz

Čtvrtek 14. června

12.00 – 19.00 Instalace a stavba stánků
14.00 – 18.00 Celostátní seminář knihoven k akvizici (Kongresový sál)
19.30 – Listování: Markéta Hejkalová: U nás v Evropě (na Slezskoostravském hradě, pro knihovníky a vystavovatele)

Pátek 15. června
7.00 Otevření haly pro vystavovatele
10.00 Zahájení 2. Letního knižního veletrhu a úvodní tisková konference (Café Librex)
10.15 Jan Balabán - dokument České televize Ostrava (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
11.00 Novodobé dějiny našeho státu – vyhlášení výsledků soutěže pro školy v kongresovém křídle
11.30 Antonín Červený: Horami i pouští na kole – prezentace knihy o Himalájích (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
12.00 Zuzana Samková: Ráj zvířat – beseda se spisovatelkou a cestovatelkou Zuzanou Samkovou o nejkrásnějším koutu východní Afriky – národním parku Serengeti (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
12.30 Arto Paasilinna: Šťastný muž – prezentace nové knihy oblíbeného finského humoristy (Café Librex)
13.00 Jozef Banáš – setkání s úspěšným slovenským autorem (Kód 9, Zóna nadšení, Zastavte Dubčeka aj.) v Café Librex
13.00 Filip Breindl- Za misionáři na všechny kontinenty - prezentace cestopisů Za misionáři Amazonie a Papuánská Velká noc, vydaných nakladatelstvím Cesta (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
14.00 Odborný polygrafický seminář Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. (kongresové křídlo)
14.00 Jiří Stránský: Zdivočelá země – beseda nejen o úspěšném televizním seriálu (Café Librex)
14.00 Richard Konkolski: Pozdrav z druhé strany oceánu (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
15.00 Host z Balkánu Saša Stojanovič, autor pozoruhodného románu Svár (Café Librex)
15.00 Planeta záhad – unikátní filmové dokumenty Arnošta Vašíčka (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
16.00 Eva Tvrdá 2012 (Café Librex)
16.00 Arnošt Vašíček: Ztracená brána – tajemství Voynichova rukopisu, nejzáhadnější knihy světa (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
17.00 Miroslav Sehnal, Břetislav Uhlář: Hodina v pekle – klubová show s popelením (křtem) černohumorné knižní novinky ostravského literárního tandemu. Popeláři: Pepa Streichl (folk & blues), Zdeněk Mann (pop & country) a Patrik Kedzierský (ostravský Bobby McFerrin). Pekelná verba: Dagmar Misařová (Český rozhlas). Součástí programu bude i vyhodnocení Čtenářské soutěže o 5 000 Kč. (Sál Česká televize Ostrava)
17.00 Jana Hochmannová: Samé krásné věci – křest knihy fejetonů spojený s tombolou pro návštěvníky (Café Librex)
18.00 Konec 1. dne 2. Letního knižního veletrhu
19. 00– 21.00 Knihy na cestě k umění (Číše vína pro vystavovatele v Domě umění, Jurečkova 9, Ostrava)

Sobota 16. června
9.00 Začátek 2. dne 2. Letního knižního veletrhu
9.00 Přechodné adresy Jaromíra Šavrdy – dokument ČT Ostrava (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
9.30 Daniel Rušar: Jaro kriplů – novela z nakladatelství Paskuda Books (Café Librex)
10.00 Lydie Romanská: Lepší je být – představení nové povídkové knihy nejen o lásce. Hudební doprovod Šimon Greško – keyboard (Café Librex)
10.00 Planeta záhad – výběr toho nejlepšího z TV seriálu Arnošta Vašíčka (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
11.00 Milada Kaďurková, Miroslav Rataj: Povídání o Viktoru Fischlovi (Café Librex)
11.00 Konec světa klepe na dveře -  Arnošt Vašíček a jeho knihy o tom, že svět je daleko tajemnější, než tušíme (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
12.00 Michal Ajvaz: Lucemburská zahrada - setkání s Knihou roku (Café Librex)
12.00 Kouzelný svět fantasy: Františka Vrbenská, Josef Pecinovský – beseda s autory nakladatelství Zoner Press (sál Česká televize Ostrava ve druhém patře)
13.00 Ze šuplíku fantazie – autorské čtení vítězů studentské soutěže (pořádá Střední škola KNIH ve veletržním Café Librex)
13.30 Eva Hauserová: autorské čtení z románu Rybí hry (sál Česká televize Ostrava ve druhém patře)
14.00 Zuzana Pospíšilová a Lenka Rožnovská – pohádkové setkání a čtení z nových knížek nakladatelství Portál Pohádky pod polštář a Anežka se těší na miminko (Café Librex)
14.30 Dvacáté století Oty Filipa – dokument ČT Ostrava (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
15.00 Jiří Hájíček: Rybí krev – beseda s autorem nového románu z nakladatelství Host (Café Librex)
15.20 Blues o mrtvém vrabci – dokument ČT Ostrava o Josefu Kainarovi (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
16.00 Jan Kačer: K přátelům (autogramiáda)
16.00 Roman Ludva: Falzum – prezentace nové knihy pěti detektivních povídek z nakladatelství Host (Café Librex)
16.10 Jan Balabán – dokument ČT Ostrava (sál Česká televize Ostrava v druhém patře)
17.00 Konec 2. Letního knižního veletrhu
17.30 Beseda s Janem Kačerem (Dům knihy Librex)




 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení