Aktuality

V Paláci knih se podepisoval prezident

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
hlava

Kdo ve čtvrtek 8.3. procházel Václavským náměstím v Praze, určitě se podivil, proč se před Palácem knih Luxor těsná tolik lidí. Co že zde probíhá za akci, že venku stojí stan, pod nímž hraje jazzová kapela? K čemu tolik objektivů a proč v cestě „překáží“ tolik lidí? Odpověď na všechny otázky je snadná – od 16 hodin probíhala v přízemí Paláce knih autogramiáda prezidenta republiky Václava Klause u příležitosti vydání jeho nové knihy Rok devátý.



knihaJiž podeváté vyšla sbírka esejí, projevů a článků Václava Klause, vycházející pravidelně u příležitosti výročí jeho prvního uvedení do funkce. Čtenáři měli možnost nechat si knihu ve čtvrtek 8.3. podepsat autorem. Zájem byl opravdu veliký a to od čtenářů všech věkových kategorií. Již nejméně půl hodiny předtím, než se prezident objevil na pódiu připraveném před Palácem knih, stála ve frontě řada lidí nedočkavých setkat se s prezidentem a získat jeho podpis.

Než se prezident Klaus odebral rozdávat podpisy, promluvil společně s generálním ředitelem Knižního klubu o tom, co jeho kniha obsahuje a na co se čtenáři mohou těšit. Nezapomněl ani na další prezentaci svých názorů týkajících se globálního oteplování. Když si stěžoval na to, že je chladno, poznamenal, že kdybychom skutečně žili v době globálního oteplování, bylo by již 8. března tepleji. Poté už se však věnoval své knize, o níž řekl: „Ta knížka je skutečně zase každoroční pokus sesbírat dohromady nejrůznější věci z toho roku, jak se na něj dívám, jak se ho zúčastňujeme, kde jsem byl, co dělal, co se tam dělo. Je to tedy originální dokument své doby svého druhu. Samozřejmě selektivní, samozřejmě výběrový podle toho, kam člověk dosáhl, či doviděl, či mohl ovlivnit.“ Upozornil také na to, že kniha obsahuje více fotografií než v minulých ročnících. Jakmile poděkoval čtenářům, kteří si knihu zakoupili či plánují zakoupit, odebral se prezident do vnitřních prostor Paláce knih, kde započala autogramiáda.

Zatímco se prezident podepisoval, přičemž nešetřil úsměvy a vstřícnými gesty, venku dál zněla hudba a již tak dlouhá fronta se neustále prodlužovala o nově příchozí, kteří s knihou v ruce netrpělivě čekali na autorův podpis. Vzhledem ke skutečně nevlídnému počasí byla zaměstnanci kavárny Paláce knih čtenářům podávána horká káva. Té chvíle, kdy lidé stáli ve frontě, jsem využila, abych se zeptala na jejich názor na knihy Václava Klause.

prezidentVětšina čtenářů měla názor veskrze kladný. Chválili zejména informativní hodnotu knihy, která podle nich podává inforamce, které se v tisku vůbec neobjeví a nebo se objeví ve zkreslené formě. Někteří čtenáři zároveň dotazu využili, aby vyjádřili svou kritiku tisku, jenž je podle nich neobjektivní a tendenční a důležité informace zamlčuje. Podle nich pak knihy Václava Klause tento „nešvar“ médií nahrazují. I po obsahové stránce tedy knihy čtenáři přijímají kladně. S výtkami jsem se setkala na adresu stránky formální. Mnozí lidé by ocenili jednodušší styl. Způsob, jakým se prezident v knihách vyjadřuje považují za „profesorský“ a málo srozumitelný pro běžného čtenáře. Knihu by však i přesto vřele doporučili všem, kdo mají zájem o politické, ekonomické a další otázky týkající se nejen naší země ale i jejího postavení na mezinárodní scéně.

Přítomnost prezidenta vyvolala jistý ohlas i mezi přítomnými turisty, kteří se nic netušící rovněž shromažďovali, zpravidla však proto, aby získali fotografii, a tak nebylo úplně jasné, kdy přesně začala fronta na podpis řídnout. Úplně zmizela až po páté hodině. V tu chvíli už byla na prezidentovi viditelná únava, přesto ještě bylo vyhověno několika opozdilcům. Poté však již byla autogramiáda definitivně ukončena.


 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení