Aktuality

Magnesia Litera pro letošní rok příliš velkých změn nechystá

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Letos probíhá již jedenáctý ročník udělování výročních knižních ocenění Magnesia Litera. Stejně jako v minulých letech je jejich hlavním cílem propagace původní české literatury, jestli se to však letos podaří stejně výrazně jako loni a předloni, to se dozvíme až po vyhlášení výsledků 4. dubna. Zatím se však pojďme podívat na to, co zůstává stejné jako v minulých letech a co naopak letošní ročník přinese nového.



Předně se nebude měnit struktura hlasování. I letos tak bude porota vybírat ze tří nominací v každé kategorii krom kategorie prózy, kde bude nominací šest. Nominované knihy budou vyhlášeny v únoru, jako tomu bylo i u předchozích ročníků. Odborné poroty zůstávají pětičlenné, krom poroty pro kategorii Litera za objev roku a hlavní cenu, zde se bude hlasování účastnit tři sta oslovených odborníků. Stejné zůstanou i soutěžní kategorie. I letos tedy budou knihy soutěžit o Literu za knihu pro děti a mládež, Literu za literaturu faktu, Literu za nakladatelský počin, Literu pro objev roku, Literu za poezii, Literu za prózu a Literu za překladovou knihu. Dočkáme se ovšem malých změn ve složení porot z důvodu nutnosti výměny těch porotců, kteří by ve své funkci působili více než tři roky v kuse.

Co mohlo někoho jistě trochu zaskočit, to bylo posunuté datum uzávěrky pro přihlášení knih do soutěže. V minulých letech se mohly knihy přihlašovat až do konce ledna, letos však termín končil 26. ledna. Vzhledem ke snaze otevřít soutěž pro co nejvíce knih však přeci jen pořadatelé přijali i díla přihlášená později. Zároveň mají také porotci možnost vyžádat do soutěže další počiny, které jim mezi přihlášenými chybí. Prozatím organizátoři evidují 325 přihlášených knih, což znamená nárůst oproti minulému roku, kdy bylo přihlášeno 318 titulů.

tiskovka


Další změnu zaznamenala Cena čtenářů, jejímž partnerem je od letošního roku společnost Albatros Media a. s., která přichystala pro tisíc vylosovaných hlasujících čtenářů odměnu v podobě poukazu ve výši 250 Kč na tituly ze své produkce. Hlasovat mohou čtenáři prostřednictvím sta tisíc pohlednic, na internetových stránkách soutěže či přímo e-mailem, a to až do 24. března.

Slavnostní vyhlašovací ceremoniál se odehraje 4. dubna, avšak nikoli ve Stavovském divadle jako loni, nýbrž na prknech Nové scény Národního divadla. Tuto změnu prostor komentoval zástupce sdružení Litera Pavel Mandys tím, že by organizátoři byli rádi, kdyby diváci vnímali udílení cen  Magnesia Litera stejně slavnostně jako například udílení divadelních cen Thálie. Koncepci slavnostního vyhlášení však organizátoři nechtějí zatím prozradit. Moderátorkou večera zůstává Anna Geislerová. Přímý přenos uvidíme na ČT, která bude také vysílat krátké medailonky nominovaných autorů. Ti rovněž dostanou možnost prezentovat své knihy na autorských čteních každé březnové úterý v Knihovně Václava Havla. 

Jediné zásadní novinky, na něž se tedy můžeme v průběhu soutěže těšit, zůstávají v podobě knih vydaných v loňském roce, které jsme jako čtenáři nestihli zaznamenat a na něž nás soutěž možná upozorní. Nezbývá tedy nic jiného než čekat na zveřejnění nominací a hlasovat pro své favority v ceně čtenářů.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení