Aktuality

Čtení, které pomáhá

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dite

Každý čtenář mladší osmnácti let se může také letos zúčastnit projektu Čtení pomáhá, který každoročně rozdělí deset milionů korun na dobročinné účely. O tom, kdo tuto pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři.



Projekt Čtení pomáhá chce podpořit nejen dětskou čtenářskou gramotnost, ale také probudit v dětech pocit solidarity. „Velmi mě mrzí, jak rychle mezi dětmi ubývá čtenářů knížek. Ztrácejí tím klíč od komnaty s pokladem, kde se slova mění v obrazy a pocity, které jsou jedinečné a hluboké. Nepodaří-li se nám předat jim tento klíč, myslím, že přetrhneme i řetěz porozumění mezi generacemi,“ říká herec, dramatik scénárista, textař a bývalý učitel češtiny
Zdeněk Svěrák, který se mimo jiné angažoval také v projektu Čtení pomáhá.

Na jakém principu je zmiňovaný projekt založen? Každé dítě, které se do něj zapojí, a zaregistruje se tak na webu www.ctenipomaha.cz, získá po přečtení některé z doporučených knih (seznam nalezne právě na oficiálním webu projektu www.ctenipomaha.cz) a po následném zodpovězení testových otázek, vztahujících se právě k vybrané knize, příspěvek v hodnotě padesát korun. Ten bude moci dále věnovat na jeden z nominovaných dobročinných projektů.
Knihy zařazené do projektu jsou vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, zasedl nejen Zdeněk Svěrák, ale i Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman, který je iniciátorem a donátorem projektu.


„Projekt Čtení pomáhá mi je velmi sympatický. Jako předseda výběrové komise jsem se snažil, abychom pro tuto čtenářskou hru zvolili ty nejlepší knihy. Vítám však tento nápad i proto, že spojuje pobídku ke čtení s výzvou k dobrým skutkům,“ pokračuje dále Zdeněk Svěrák.

Projekt Čtení pomáhá si klade za cíl ročně podpořit více než sto charitativních projektů celkovou sumou deset milionů korun. V každém okamžiku je na oficiálním webu projektu pro hlasování k dispozici minimálně deset charit.

„Jsem přesvědčen, že i dnešní děti mají místo v duši pro solidaritu s lidmi postiženými nemocí, úrazem či stářím. Čtení pomáhá míří právě na toto místo a chce je probudit. Že přitom využívá jejich počítačové gramotnosti, je jen dobře,“ uzavírá známý herec.

Zdroj: www.ctenipomaha.cz, Učitelské noviny 23/2011

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení