Recenze: Recenze knih

Poklidná kniha shiatsu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Autorkou této knihy je Darja Havelková. Metodou shiatsu se zabývá již od roku 1993. Je zakladatelkou a ředitelkou Darja Shiatsu School od roku 1997. Zabývá se i jinými léčebnými metodami, jako jsou například: reiki, Bachova květinová terapie, absolvovala seminář aury a barev, kranio-sakrální terapie ad. Sama vyučuje praktické techniky shiatsu a práci s aurou, technika WATSU (shiatsu ve vodě) a WATA (vodní tanec) aj. Zde si představíme knihu Darji Havelkové s názvem Shiatsu – Cesta ke zdraví a spokojenosti (Triton, 2001).

Pokud inklinujete k jakýmkoli léčitelským metodám a praktikám, pak je tato kniha určena právě vám! Kniha Shiatsu je určená těm, kteří se chtějí se shiatsu metodou seznámit, ale i těm, jenž mají zájem si osvojit některé techniky na úrovni základů. Darja Havelková čtenáře seznamuje s různými druhy shiatsu, např.: zen shiatsu, makrobiotické shiatsu, bosonohé shiatsu, Ohashiatsu ad. V knize se autorka věnuje metodě zen shiatsu, a to z důvodu komplexnosti metody. Seznámení s touto metodou pojala autorka tak, aby i ten, kdo o shiatsu nikdy neslyšel, poznal a zvládnul tuto léčitelskou metodu a dokázal si ji vyzkoušet a aplikovat ji.

knihaKniha nabízí základy praktických zásad – kde provádět shiatsu, jak se na něj připravit z pohledu terapeuta, ale i klienta, postup v technice tlaku atp. Čtivou a srozumitelnou formou autorka nabízí úplným začátečníkům jak postupovat při této technice. Základní postupy ošetření jsou zde shrnuty do čtyř poloh: leh na břiše, na zádech a na boku a poloha vsedě nebo v kleku. Tyto i jiné postupy jsou doplněny ukázkami v podobě černobílých fotografií od Pavlíny Kotrbaté. Také se zde objevují černobílé, občas celostránkové, jindy menší ilustrace, jejichž autorem je Jiří Hlaváček. Jak ilustrace, tak i fotografie znázorňují polohy masáží shiatsu, kde je zobrazen terapeut i potencionální klient.

Zajímavá část knihy je pak Něco navíc, kde jsou techniky shiatsu pojaty tak trochu jinak. Tyto techniky lze aplikovat i v době těhotenství a podpořit jeho zdárný průběh. Autorka přímo shiatsu doporučuje ženám, které během těhotenství trpí bolestmi zad, hlavy, sníženou imunitou aj. typickými problémy. Dále pak zdůrazňuje, že tato masážní technika může být prospěšná i pro děti. Především se tak upevňuje vztah rodiče a dítěte. Následující kapitola je zaměřena na cviky ve dvojicích, tzv. Makko-Ho. Cvičení ve dvojicích umožňuje zaktivování hned několika drah, např.: dráha žlučníku a jater, močového měchýře a ledvin, dráha srdce a tenkého střeva aj.

Konec knihy je doplněn o literaturu, ze které byly některé poznatky v knize použity. Celá kniha působí jako příjemný průvodce. Stručná, vystižná a srozumitelně napsaná. Vytvořená tak, aby byl nově vyučený terapeut schopen aplikovat metody shiatsu na pacienta, nijak mu neublížit, ale naopak prospět. Je určena pro ty, kteří si chtějí vybudovat a prožít „cestu ke zdraví a spokojenosti“.

Knihu Shiatsu – Cesta ke zdraví a spokojenosti vydalo nakladatelství Triton

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení