Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Daniel Keyes – Růže pro Algernon

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Růže pro Algernon, to je opravdu několik dekád stará záležitost. Od doby, kdy původní povídka dostala v šedesátém šestém románový tvar, už se jí stihl chopit nejeden tvůrce. Dostala své filmové zpracování, první hned dva roky po vydání románu. Spatřit jste ji mohli jako divadelní hru, nebo si ji poslechnout v hudebním zpracování. Jsou to roky a roky, co fascinuje svět.


knihaŘíká se toho o ní vážně hodně. Především to, že je to nesmírně smutný příběh, u kterého dost možná uroníte slzu (stejně jako mnozí před vámi). Že je to emoční zážitek. Růže pro Algernon se stala klasikou světové literatury, která neztrácí na oblibě. Koneckonců, kdyby už přišla o potenciál zaujmout, Argo ji znovu nevydává. Takže, co může nabídnout čtenáři v jednadvacátém století? 

Snad se ani nesluší znovu opakovat hlavní linii notoricky známého příběhu o Charlym Gordonovi, který díky vědeckému experimentu prožije prudký inteligenční růst. Podstatné je, že jde o příběh citlivě podaný, plný zklamání, vzteku a strachu. Díky tomu, že se Keyes zaměřuje jen na Charlyho pocity a prožitky a nepouští se do bližšího popisu jakýchkoli technických zázraků, zůstává tahle kniha prakticky nadčasová.

Dozvíte se jen to, že se Charly chystá na operaci a následně, že už je po ní. A to je asi tak všechno. Pro knihu je typické vyhýbání se jakýmkoli technickým podrobnostem, které by Charlyho příběh ukotvily víc v konkrétním čase a nutně jej nechaly citelně zastarávat. Z dnešního pohledu se samozřejmě projevuje doba vzniku knihy v menších detailech. Například ve víře v moc médií učit a ovlivňovat, kdy „něco jako televize“ je schopno Charlymu nalít do hlavy potřebné informace. Nebo v dramaticky rychlém, stěží uvěřitelném nárůstu Charlyho inteligence.

Tato kniha je ale především o prožitcích mentálně zaostalého muže, který kdysi romanticky snil o tom, že se stane chytrým, protože věřil, že s chytrostí přichází štěstí. A o následném zklamání a hořkém procitnutí, protože Charly zjišťuje, že život není lehký. Když má extrémně nízké IQ, ostatní jej šikanují, když se stane géniem, trpí samotou. 

Projdete si s ním celou tu cestu na vrchol a zpět, od zápisků ignorujících interpunkci až ke složitým souvětím. Oblíbíte si ho, proto vám nebude jedno, jak skončí. Až bude prosit Boha, aby mu aspoň něco nechal, budete doufat spolu s ním. I když konec se jeví jen jeden, zjevný a nevyhnutelný. Musím nicméně přiznat, že to absolutní dojetí nad chudákem, který nemilosrdně přichází o vše, mě minulo. Snad právě proto, jak známý tento příběh je a jak velké očekávání vzbuzuje. To však nic nemění na tom, že jde o silný námět.

Ve své době šlo o originální příběh, který znatelně zasáhl žánr sci-fi. Dnes, v době nejrůznějších operací mozku i celého těla, se možná nejeví už tak přelomově. Ale stále jde o knihu, kterou si zapamatujete. 

Název knihy: Růže pro Algernon 
Autor: Daniel Keyes
Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: Argo
Místo vydání: Praha
Rok vydání:  2016
Vydání: 1.
Počet stran: 252
ISBN:  978-80-257-1905-3

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení