Komiksy

Živí mrtví 8: ...a propuklo peklo!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
lebka

V angličtině je na to, co se děje v posledním díle Živých mrtvých takový hezký výraz „all hell breaks loose“, který se u nás dá přeložit pouze tak, jak vidíte v nadpisu. A i když to není zcela přesné, můžete mi věřit, že tentokrát to opravdu není žádná propagační větička.

 

knihaKdyž jsme naposledy viděli Ricka a jeho partu, obývající vězení, prožívali relativně klidné období, z kterého je vytrhl až nájezd psychopatického Guvernéra z nedalekého městečka Woodbury. Přímo na poslední stránce zaparkoval před jejich bránou tank a vydal rozkaz všechny zabít. Je teda zcela zřejmé, co vás čeká v tomto díle. Nebude to nic jiného než boj o přežití.

V úvodu nové knihy se ale ještě na chvilku vrátíme do minulosti, abychom zjistili, jak se Guvernérovi povedlo dostat z podlahy svého bytu, kde ho nechala Michone krvácet, až k zorganizovaní celé útočné akce. Kirkman tady zdatně využívá pouhých 24 stránek jednoho standardního komiksového čísla k tomu, aby načrtl povahu jednoho lidského monstra. Mimo to, vás také dostane do obrazu, pokud jste náhodou nečetli předchozí knihu. A pak už nás čeká slibovaná řežba. Ovšem ani ta není zcela standardní. Nepodřizuje se totiž pravidlům klasického žánrového vyprávění, ale spíš realitě. U většiny komiksů můžete v případě takového boje čekat hrdinskou akci, obětování, dramatické fígle typu „poslední zůstává“....atď., ale u Kirkmana ne. Kirkman ani tady nepodlehl. Myslím, že spoustě lidem přijde boj o vězení podivný. A je to proto, že Kirkman nestaví na klasickém klišé epiky, ale na realitě. Jeho hrdinové nejsou papírový ale reální, a to bude pro mnoho komiksových fanoušků, odchovaných na ultra-epických komiksech plných sebeobětovaní a hrdinů, vrhajících se pro záchranu svých blízkých do nebezpečí, docela problém. Pokud čekáte epickou bitvu plnou hrdinů, rovnou na to zapomeňte, protože Kirkmanovi postavy jsou obyčejní lidé, kteří dělají spoustu chyb a jsou posraní až za ušima. To samé tady platí i nesmrtelnosti a nezranitelnosti postav. Pokud vám to nedošlo už v pátém dílu, kde hlavní postavě usekli ruku, tady už je pozdě. Pokud jste si k nějaké z hlavních postav vypěstovali určitý vztah, čekají vás těžké chvilky. Kirkman totiž nepatří mezi autory, kteří by museli nechat postavu dokončit větu, popřípadě dořešit nějaké vnitřní dilema. Některé věci se prostě dějí a nedá se jim vyhnout, stejně jako v životě. Nebudu vám lhát, ale nic neprozradím, když řeknu, že nic už nebude takové jako dřív a s některými z postav se tady vidíme naposled. Kirkman je neúprosný spisovatel, který si nebere žádné servitky a tentokrát mnoho čtenářů děj převálcuje.

Pokud jde o kresební stránku, Adler se hezky vykresluje. Jeho kresba nikdy nepatřila do mainstreamu, ale myslím, že si postupně začíná budovat vlastní styl postavený především na kontrastech bílé a černé.

Když jsem četl tuto sérii ještě v originálu, byl to právě tento díl, který mě utvrdil v tom, že čtu výjimečný příběh. Do této knihy, byla série pouze sympatická a zajímavá, ale od tohoto dílu už naprostá a zásadní pecka. Rozhodně se jedná o jednu z nejzásadnějších knih celé série, která vámi pořádně otřese a dá vám jasně najevo, že normální pravidla tady neplatí. Koneckonců, právě o to Kirkmanovi jde. Porušovat zavedená pravidla příběhů, posouvat hranice a dostat se k něčemu novému. A já ho budu na té cestě radostně doprovázet. A vám doporučuju to samé, nebudete litovat. 

Komiks Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení vydalo nakladatelství Crew

 

komiks

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení