Komiksy

Voltaire v komiksové podobě

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Candide, ou L`Optimisme (a nebo, chcete-li česky, Candide, čili Optimismus) zná každý školou povinný jako jedno  z nejslavnějších děl francouzského osvícence Voltaira. Poprvé bylo publikováno roku 1759 jako satira kritizující tehdy oblíbené učení německého filozofa Leibnize, díky čemuž zdvihlo velké pozdvižení. Nyní, zdá se, se situace opakuje. I když  onen rozruch kolem Candida se netýká ani tak obsahu, jako spíše jeho nového zpracování. Toto základní dílo francouzského osvícenství si totiž vzal do svých rukou český komiksový kreslíř Karel Jerie a přetvořil je k obrazu svému. A to doslova...



knihaKomiks je zamýšlen jako trilogie, přičemž první díl s podnázvem Král Bulharů byl vydán na konci loňského roku nakladatelství BB/art.  První šok tak máme za sebou. Ano, Candide skutečně vyšel jako komiks. A nyní druhý šok: podle slov nakladatele je tento komiks napsán v žánru barokní-SteamPunk-SpaceOpera (nechtějte po mně prosím vysvětlení; žánr je neuchopitelný, proto se nakladatelství uchýlilo k této kostrbaté definici). Poslední šok: v příběhu se budou promenádovat dinosauři a lidé budou běžně cestovat kosmem. Pokud jste zastánci klasiky, které urazí kdejaká drobná odchylka od originálu, ráda bych se na tomto místě s vámi rozloučila. Ti otrlejší mohou číst dál, protože je už čekají jen samé radostné objevy.

Hlavní struktura příběhu je zachována. Candide je mladý muž, trošku hloupý, ale dostatečně vyzrálý na to, aby zatoužil po ženské něze. Osudným se mu stane polibek se slečnou Kunigundou (tak ctnostné, že z ní v celé knize neuvidíte ani očičko, natož nosík nebo ústa). Zamilovaný pár je načapán ve vášnivém objetí, a tak je Candide nakopnut do jistých sedacích partií a musí se plahočit širým světem. Kvůli své naivitě je naverbován do bulharského vojska, kde si zakusí všechny slasti a zvláště strasti válečné mašinerie. Jaké to přesně jsou, pomlčím, abyste si mohli podrobnosti vychutnat sami.

Příběh je vyprávěn v rychlém tempu. Autorovi přitom neschází cit pro zkratku a zejména legraci. Tu si stejně jako Voltaire dělá ze všech a ze všeho, a tak není jasné, co je vlastně myšleno vážně a co ne. Jedno je však jisté: autor se nebojí experimentovat, a tak do tradičního příběhu vkládá prvky science-fiction, fantasy a jiných žánrů. Vytváří tak originální celek, jenž nelze popsat slovy, ale jen vychutnat vlastní četbou.

Hojné hlášky jsou rychle střídány pasážemi, v nichž se hnacím pohonem děje stávají „pouhé“ obrázky.  Ty jdou v duchu s předchozí tvorbou českého kreslíře, který se nebojí výrazných barev a rázných tahů, kreatur zvířecích obličejů ani obnažených ňader a řitních otvorů. Tam, kde je zapotřebí dodat postavám půvab, se do popředí dostávají idylické scény plné teplých odstínů, tam, kde je naopak nutno vyjádřit hnus světa, se scéna ztemní a autor přitlačí více na pilu (zvláště u závěrečné scény s „hnacím motorem lidstva“). 

Mé hodnocení je už asi zřejmé: komiks je jedním z nejoriginálnějších výtvorů soudobé české komiksové tvorby.  Jsem zvědavá, co přinese pokračování. Vydání druhého dílu je zatím plánováno na rok 2015. 

Komiks Candide: Král Bulharů vydalo nakladatelství BB/art

il
il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení