Audioknihy

Audioknihy: Jaroslav Žák – Konec starých časů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Jaroslava Žáka má většina lidí spojeného s humoristickou knihou Študáci a kantoři, která se stala předlohou dvou úspěšných filmů, které neztratily na původu, i když je v televizi vídáme několikrát do roka. Méně čtenářů zná jeho další díla, v nichž si svůj břitký humor zachoval.

 



Konec starých časůKnihu Konec starých časů psal v letech 1948 – 1949, aniž by měl možnost ji před svou smrtí uveřejnit. Komunisté, kteří se v únoru 1948 chopili moci, by nepovolili satiru, mířenou do vlastních řad. A satira je to opravdu velmi ostrá. Žákův humor vyvěrá v podstatě ze dvou zdrojů. V první řadě jde o specifický autorův jazyk, který je stejný ve všech jeho knihách. Je velmi pečlivě vystavěný, korektní a kontrastuje s fakty, o nichž pojednává. Ke všedním věcem Žák přistupuje nevšedním jazykem a je lhostejné, jestli jsou jeho hrdiny studenti, trempové nebo obyvatelé Pepova Týnce.

Konec starých časů vyšel knižně poprvé až v roce 1991 a v roce 2016 nakladatelství Tebenas natočilo audioknihu. Mnoho audioknih vzniká paralelně s nově vydanými papírovými knihami. Má to svou logiku, protože jde většinou o detektivky a podobné žánry, které lze sice nazvat bestsellery, ale které mají jepičí život. Proto se nakladatelství snaží prodat i audioknihu, dokud ještě bude titul čtenáře zajímat. Nakladatelství Tebenas naopak vydává audionahrávky těch knih, které prokázaly svou kvalitu tím, že přežily desítky let a na jejich aktuálnosti nic neubylo. Konec starých časů načetl Miroslav Táborský, interpret, o jehož kvalitě a profesionalitě skutečně není pochyb. Jeho interpretace je příkladná. Nejde jen o srozumitelnost a příjemnou barvu hlasu, ale zejména o pochopení, že čtení knihy není herecká etuda, v níž by bylo potřeba měnit hlasy nebo ztvárňovat jednotlivé postavy. To mnoha hercům chybí, samozřejmě něco padá na hlavu režiséra.  Konec starých časů režíroval Roman Štolpa a chvála dobrého výsledku patří i jemu.

Je potřeba zmínit se i o druhém zdroji humoru Jaroslava Žáka. Jde o přístup k vážným tématům. Mohlo by se zdát, že způsob, jakým autor popisuje komunistický převrat, který stál mnoho životů nevinných lidí, provinivších se jenom tím, že jim samozvaný člen nějakého samozvaného akčního komanda záviděl majetek, je bagatelizací. Kniha však začíná v době okupace a nevážný tón scén, kdy jde skutečně o život, naznačuje, že nacizmus a socializmus ruského vzoru vycházejí ze stejného základu.

Žák dokázal svůj román-kroniku zalidnit velkým počtem postav. Pro autora není jednoduché všechny tyto protichůdné charaktery ovládnout a logicky začlenit do děje, ale Žák je zkušený spisovatel a dokáže si s nimi bez problémů poradit. Jako jejich předloha posloužili skuteční lidé, v jedné z postav dokonce autor představil i sebe. Postupuje přitom jako karikaturista, hypertrofuje některé charakteristické vlastnosti a na nich staví způsob, jakým se v určitých situacích chovají. I Pepův Týnec má svůj vzor – Jaroměř a Železný Brod. Zvláštní roli v jeho příběhu hraje pes Flotýnek, který zastupuje hrdinu, bojujícího proti lidovým diktátorům i přes riziko exemplární popravy, které si ovšem ve svém psím chápání světa, neuvědomuje.

Přestože Jaroslav Žák psal svou knihu těsně po převratu, dokázal velmi přesně analyzovat podstatu tehdejšího způsobu lidovlády a předpokládal, že i tato revoluce bude postupně požírat své děti. Nenechal se ošálit líbivými slovy tak jako někteří jiní intelektuálové, což svědčí o jeho velmi bystrém úsudku, ale také o špatných zkušenostech s tehdejšími komunisty.

Kniha i její interpretace tvoří pozoruhodný celek. Zábavná, ale nekompromisní satira může v tomto případě rozesmát a zároveň připomenout, že v takových poměrech jsme žili a většina lidí dokázala ignorovat nesvobodu okolo nás. Je škoda, že nás tato zkušenost nepoučila a dál jsme ochotni zavírat oči před diktaturami různých forem. Nakladatelství Tebenas přispělo k tomu, že si alespoň někteří posluchači zopakují, jak to bylo před lety a že se dějiny opakují.

Název: Konec starých časů

Autor: Jaroslav Žák

Audiokniha

Čte: Miroslav Táborský

Nakladatel: Tebenas

Rok vydání: 2016


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení