Recenze: Recenze knih

Šílenci nebo géniové?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Rod Habsburků se nesmazatelně zapsal do evropské historie, někdy pozitivně, někdy negativně, ale to nechme na posouzení historikům. Jejich vliv na chod Evropy je nepopiratelný. A zájem o jejich dějiny je i mezi laickou veřejností značný. Jenže co o nich vlastně ještě nebylo napsáno? Sigrid-Maria Grössingová se rozhodla světu představit v ucelené podobě několik mimořádných osobností. Kniha se jmenuje Géniové v rodě Habsburků.


knihaJak sama autorka v předmluvě přiznává, udělat výběr těch nejzajímavějších osobností nebylo vůbec jednoduché. Proto se rozhodla pro čistě subjektivní volbu podle jedinečnosti dané osobnosti v dané době. Setkáme se zde tedy s Rudolfem IV., Maxmiliánem I., Leopoldem I., Marií Terezií a dalšími. Putuje nejen rakouskými zeměmi, ale napříč celou Evropou a v osobě Dona Pedra až do Brazílie.

Na první pohled se zdá, že kniha je značně různorodá. Ano i ne. Nejsou v ní vedle sebe položeni velcí reformátoři či skladatelé, aby byli následně porovnáni. Ale nalezneme zde velké osobnosti habsburského rodu, ať už vynikali v hudbě, psaní či v prosazování reforem. Seřazení kapitol je logické, postupuje od zetě Karla IV. až k donu Pedrovi, který žil v 19. století. Stejně jako se měnila doba, měnili se i Habsburkové.

"Matka byla přesvědčená o mnoha Leopoldových špatných vlastnostech, takže jeho mládí provázely obtíže. Starší bratr Josef si se svým sklonem k cynismu ustavičně zdrženlivého chlapce dobíral, přičemž bez milosti zneužíval Leopoldovy slabosti. Patrně i tohle mohlo být důvodem, proč si císařův syn okusoval nehty, měl chvíle, kdy nečekaně kolem sebe začal zuřivě plivat, snažil se mluvit co nejvulgárnějším tónem a vyjadřoval se hrubými slovy a se služebnictvem se stýkal natolik familiérně, že to v žádném případě neodpovídalo zažitým představám o chování císařova syna."
(GRÖSSING, Sigrid-Maria. Géniové v rodě Habsburků. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2013, 182 s. ISBN 978-80-249-2106-8.  str. 99.)

Poznali byste v tomto popisu uvážlivého krále Leopolda II.? Jen je škoda, že na českém trůně nepobyl déle. Ale to bychom chtěli předělávat historii...

Grössingová nám ve své knize představuje Habsburky, jak je neznáme, nejen jako velké vládce, ale jako lidi, kteří měli své přednosti a slabosti. Kniha je napsána velmi dobře, nezahlcuje detaily, ani poznámkovým aparátem, i když bych jej v některých chvílích ocenila. Jedná se však o knihu populárně naučnou, takže je vše v naprostém pořádku. Na konci autorka přidává seznam použité literatury, seznam vyobrazení a jmenný rejstřík. Na knize je patrná i pečlivá práce překladatelky Jitky Perglové, německý originál je velmi dobře převeden do češtiny. Nezbývá než doufat, že si knihu čeští čtenáři najdou, neboť určitě stojí za přečtení. Abychom neviděli Habsburky jen černobíle.

Knihu Géniové v rodě Habsburků vydalo nakladatelství Ikar

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení