Recenze: Recenze knih

Odhalení, které navždy změní život

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

V roce 2013 se na pultech českých knihkupců objevily dvě knihy nesoucí název Spící tajemství. První z nich je závěrečným dílem dětské trilogie od tuzemského autora Martina Vopěnky, ale já jsem se zaměřila na upírský román od Melissy de la Cruz. Je čtvrtým dílem série Modrokrevní a vyšel v nakladatelství BB/art.


knihaHlavní hrdince – poloviční Modrokrevné – Schuyler v předchozím díle (Odhalení) umírá dědeček. Pochopitelně nejde o přirozenou smrt – to se ani u upíra nedá očekávat – a z činu je podezřelá právě jeho vnučka se svým smrtelným ochráncem. Americké Konkláve upírů je má za úkol potrestat, ale oba mladí lidé mu úspěšně unikají. Cestují po světě a v Evropě chtějí požádat o ochranu. Není to však tak jednoduché, jak si plánují – cestu k úspěchu jim zkříží Kroatan. Boj s ním je nevyhnutelný a Konkláve se dívce rozhodne pomoci. Nemohla by to však být jen léčka, aby jim uvěřila a dobrovolně se jim vydala do rukou?

Děj běží ve třech liniích. První z nich je zmíněný příběh Schuyler van Alenové a smrtelného chlapce Olivera. Neméně důležitý je osud Bliss, která bojuje proti jakémusi nadpřirozenému hostu, který se ji pokouší ovládat a donutit dělat věci, k nimž by se při plném vědomí nikdy nesnížila. Zbývající dějovou linií je románek dvojčat Mimi a Jacka Forceových. Podle jistého rituálu se mají stát partnery, ale oba milují někoho jiného. Těmito událostmi čas od času probleskne děj z minulosti, který knihu posunuje napínavějším směrem.

Nejdůležitější postavy jsem sice už představila v předchozích odstavcích, přesto za zmínku stojí hrdinčina matka, která je léta v kómatu, teď se však z ničeho nic vrací do běžného života, aby své dceři mohla pomoci. Schuyler v té době objevuje také svou nevlastní sestru, která jí v předchozích dílech usiluje o život. Na scéně nemůže chybět ani nevlastní otec.

Kulisy se střídají jako na běžícím pásu – nejprve se hrdinové objevují v Paříži, v dalších kapitolách nechybí Rio de Janeiro ani některé asijské turistické destinace. Po čase se děj pochopitelně vrací do New Yorku, rodného města všech zúčastněných. Nikdo není v bezpečí a útok přijde z místa, odkud by ho člověk nejméně čekal…

Po dočtení si možná nejeden čtenář řekne, že první dva díly byly napínavější. Na Spícím tajemství je poznat, že bylo napsáno spíš pro peníze a autorka si i v tomto díle nechala otevřená vrátka, aby mohla snadno napojit další díl.

Ukázka z knihy:

„Víš to jistě? Víš jistě, že tady bydlela?“ Mimi měla chuť děvčetem zatřást, i když ve skutečnosti by nejradši zatřásla sama sebou.
(…)
Ted si před holčičku klekl. „Odkud ji znáš?“
„Bydlela tamhle,“ odpověděla. „S babičkou. Její babičky jsme se báli. Sophia taky.“
„Kde je teď?“
„Já nevím. Odvedli ji pryč.“
„Kdo?“
Holčička mlčela.
(DE LA CRUZ, Melissa. Spící tajemství. Praha: BB/art, 2013. s. 74.)

Knihu Spící tajemství vydalo nakladatelství BB/art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení