Recenze: Recenze knih

Je realita skrytá? Paralelní vesmíry a hluboké zákony kosmu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abstrakce

Co je to realita? Zní to jak otázka šitá na míru filozofovi nebo psychologovi, ale autor knihy Skrytá realita není filozofem, ale teoretickým fyzikem. Je tedy zřejmé, že autor nebude řešit záhadu zákoutí lidského vědomí, ale tajemství vesmírů, které by nás mohly obklopovat nebo souběžně s naším existovat.

 

knihaBrian Greene se tentokrát pouští do ještě exotičtějšího tématu, než když své čtenáře seznamuje s teorií strun, superstrun či M-bran. Autor se však nepouští do úplné pohádky, ale seznamuje nás s teoretickými výsledky, které by mohly existenci multiuniversa podporovat.

Kniha je rozdělena do 11 kapitol a již tradičně v jejím závěru nalezneme rejstřík, literaturu k dalšímu čtení a rozsáhlé poznámky, které tvoří přibližně 10 % obsahu celé knihy.

První kapitolu stejně jako např. u knihy Struktura vesmíru autor věnuje svým úvodním úvahám, které mají čtenáře uvést do problematiky. Obeznámenější čtenář se tuto kapitolu po prvních stránkách asi rozhodne přeskočit a bude doufat, že kapitoly následující nebudou používat tak vzletných a obšírných úvah a budou cílit rovnou k jádru věci.

Další kapitoly se již věnují různým podobám multivesmírů. Je zajímavé číst o tom, jak různé fyzikální teorie umožňují (alespoň teoreticky) existenci více vesmírů a pestrou paletu jejich podob. Autor tak prochází teorie jako například o nekonečném rozpínajícím se vesmíru, inflační teorii a samozřejmě teorii strun a M-bran. Stejně jako u většiny knih, které se věnují popularizaci fyziky a astrofyziky nás autor opět seznámí se speciální a obecnou teorií relativity, kvantovou fyzikou a strunovou teorií. Opět se tak setkáme se starými dobrými černými dírami, kvantovými efekty, strunami a navíc i tzv. holografickým principem.

Kniha je doplněna obrázky, které by měly usnadnit pochopení autorových úvah. Stejně tak na čtivosti má svůj podíl překladatel. Překladu se zhostil Luboš Motl, který je sám teoretickým fyzikem. Zaujatost a znalost tématu překladatele se jistě podepsala na finální podobě českého překladu. Kniha se velmi dobře a zlehka čte, až to někdy svádí přestat nad textem přemýšlet a nechat se jen unášet dějem.

Čtenář, který má již pár knih popularizujících moderní fyziku a kosmologii za sebou, se sice nejspíše mnoho nového nedozví, ale i tak pro něj může být kniha zajímavá. Briane Greene zaujme způsobem výkladu a svým pohledem na fyziku a způsob její popularizace.

Skrytá realita je kniha, která by mohla čtenáře přivést k přemýšlení nejen o tak neuvěřitelných otázkách, jako jsou paralelní vesmíry, naši vlastní dvojníci v alternativních vesmírech, ale také o fyzice a touze poznat, jak náš svět (vesmír) funguje a že to jsou otázky, na něž jsou vzrušující odpovědi.

Knihu k přečtení doporučuji.

Knihu Skrytá realita vydalo nakladatelství Paseka

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení