Komiksy: Knihy pro dospělé

Lidská rasa v ohrožení

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Počtvrté a naposledy. I tak by se mohla nazvat tato recenze na čtvrtý díl omnibusu Predátor. Tento svazek totiž uzavírá predátorskou komiksovou řadu, která od roku 2009 vycházela v českém překladu u nakladatelství BB art a Crew. Pojďme se tedy podívat, co si pro nás připravili renomovaní scénáristé ve spolupráci se znamenitými ilustrátory tentokrát.



komiksPrvní příběh s názvem Divočina se odehrává na Aljašce, přesně v národním parku Denali. Jsou obrovská vedra, která na planetu Zemi přilákají predátora. Ten si krátí dlouhou chvíli lovem, a protože v blízkosti nejsou téměř žádní lidé, jsou jeho oběťmi jeleni a medvěd grizzly. Do popředí se tak dostává boj mezi živočišnou a mimozemskou sílou. Vyzradím vám jen to, že tento boj rozhodně nebude pro pozemského chlupáče nerovný, ale naopak se ukáže jako veliký bojovník.

O něco zajímavější – a také akčnější – je příběh Nemesis, který se odehrává na konci 19. století v Londýně (najdete tu však pár krátkých exkurzů do Indie). Kapitán Soames, vysloužilý důstojník, dostane nečekanou nabídku účastnit se vyšetřování sériových vražd, které má mít na svědomí Skákající Jack. Ukáže se, že tímto Jackem není nikdo jiný než návštěvník z vesmíru, s nímž se hlavní hrdina seznámil už v Indii. Tam jej však místní lidé pokládali za zlého démona Rakshasu.

Do třetice všeho dobrého vás čeká Domovský svět. Postupně vás se svým příběhem seznámí dvě osoby, doktorka Gregstomová, pracující s vlky ve volné přírodě, a George Sperling, fotograf na volné noze. Oba se setkají s predátory a zjistí, že ne všichni mají chuť zabíjet vše živé kolem sebe. Budou přihlížet boji na život a na smrt mezi skupinkou mladých krvelačných predátorů se starým predátorem, který je chce zastavit v bezhlavém zabíjení. Oba lidští hrdinové jsou tímto soubojem fascinováni, oba v něm vidí svou životní příležitost. Ani jeden však netuší, že o jejich životě rozhoduje ještě někdo další – vládní agenti, kteří se snaží zahladit všechny stopy potvrzující existenci predátorů.

V Xenogenezi se naopak přehoupnete do vzdálenější budoucnosti, kdy proti predátorům bojuje speciální jednotka složená z lidí, kteří jsou napůl roboti (k tomu samozřejmě patří i speciální kostýmy, které tito agenti nosí a díky nimž připomínají superhrdiny typu Superman či Spiderman). V tomto příběhu je zajímavé novum: predátoři schválně vytváří situace, aby k sobě přilákali členy speciální jednotky. Boj s nimi je totiž obtížnější, což je pro výcvik mladých predátorů výhodnější (a také zábavnější) než lovit obyčejnou kořist, která ani neumí dát pořádnou ránu.

Opět do minulosti vás zavede příběh s názvem Ďábel přichází. Tentokrát se proti predátorovi musí postavit vojáci bojující ve válce Severu proti Jihu. Ti jsou nuceni nejen postavit se mimozemskému nepříteli, ale především vlastním předsudkům a nepřátelství mezi oběma bojujícími stranami.

Na závěr jsou připojeny dva kratičké příběhy. První se jmenuje Polapen a vypráví o tom, jak se z pozorovatele může stát kořist a naopak. Poslední, černobílý, s názvem Démonovo zlato opět představí predátora v o něco lepším světle, když zachrání malého inckého chlapce ze spárů německých vojáků, snažících se získat ukrytý poklad.

Jak vidíte, čtvrtý díl obsahuje pestrou nabídku příběhů. Jejich pestrost spočívá nejen ve značně odlišných tématech, ale i ve střídání časových rovin a míst. Kromě současnosti budete přihlížet soubojům v minulosti i v budoucnosti, přičemž se z ulic Londýna přesunete do volné přírody nebo do laboratorních prostor. Díky těmto skokům vám nehrozí, že by vás četba více než tří set stránkového komiksu připadala nudná a jednotvárná. Naopak budete prahnout po dočtení jednoho příběhu a seznámení se s dalším. A přitom vám bude v hlavě vrtat myšlenka: tak co si pro mě autoři připravili tentokrát?

 

Samotní predátoři jsou tentokrát nahlíženi ze dvou stran. Jednak jsou to bojovníci, kteří netouží po ničem jiném než po své kořisti. Někteří z nich však mohou svou krvelačnost potlačit a stát se z nich třeba ušlechtilí mstitelé (například v příběhu Démonovo zlato) nebo ochránci (například v příběhu Domovský svět). Autoři tak ukazují, že i mimozemšťané mohou mít nějaké lidské vlastnosti. Nemusíte se ale bát, že by se z predátorů staly mírumilovné bytosti. Vždy se totiž mezi nimi najdou tací, kteří vám při prvním setkání rádi vytrhnou vnitřnosti a jako suvenýr si odnesou lebku třeba i s celou páteří.

Přiznávám se, že mě čtvrtý svazek zaujal především díky dvěma příběhům. Prvním z nich je Nemesis, který si mou přízeň získal díky do podrobností promyšlenému scénáři a očividnou snahou autora o historickou věrohodnost. Druhým je Domovský svět. Čtenáře v něm na první pohled zaujme struktura příběhu: zpočátku jde o dvě samostatná vyprávění, která se postupně prolínají, až se spojí do jediné hlavní dějové linky. Díky tomu je tu užita dvojí perspektiva, z níž je na celé dění nahlíženo. Oceňuji i netradiční výklad o původu predátorů. Kladně hodnotím rovněž netradiční kresbu, která však nemusí všem komiksovým fanouškům vyhovovat. Postavy jsou ve velké míře deformované, což však dává čtenáři možnost zapojit svou fantazii a mnohé detaily si domýšlet. Na rozdíl od Divočiny nebo od Xenogeneze se navíc nejedná o zbytečně pestrobarevnou kresbu (ta mi vždy připomene kýčovité dětské omalovánky; ona kýčovitost je pak charakteristická především pro Xenogenezi, která se točí spíš kolem superhrdinů než kolem predátorů).

Tato recenze začala poněkud smutným konstatováním, že jde o poslední omnibus z predátorské řady. Ano, je to pravda. Ale už nyní vychází za mořem další sešity. Vzhledem k úspěchu předchozích svazků se odvážím říci, že se dočkáme – i když s několikaletým zpožděním – českého překladu těchto pokračování, třeba v pátém svazku omnibusu.


Čtvrtá kniha obsahuje tyto příběhy:
Divočina (scénář: Kevin J. Anderson, kresba: Scott Kolins)
Nemesis (scénář: Gordon Rennie, kresba: Colin Macneil)
Domovský svět (scénář: James Vance a Kate Worleyová, kresba: Toby Cypress)
Xenogeneze (scénář: Ian Edginton, kresba: Mel Rubi)
Ďábel přichází (scénář: Nancy Collinsová, kresba: Dean Ormston)
Polapen (scénář: Gordon Rennie, kresba: Dean Ormston)
Démonovo zlato (scénář: Ron Marz, kresba: Claudion Castellini)

Komiks Predátor omnibus (kniha čtvrtá) vydalo nakladatelství BB art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew

Čtěte také:

Noční můra z vesmíru

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení