Komiksy

Muminci jsou kompletní

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Nedávno vydalo nakladatelství Argo poslední svazek pětidílné série Muminek shrnující kompletní kreslené stripy Tove Janssonové. Tentokrát obsahuje tři delší příběhy, které vás zavedou do rodiny Muminků a seznámí s jejich dalšími dobrodružstvími.



knihaPrvní příběh s názvem Muminkova zima zachycuje Muminky chystající se na přezimování. Rádi by zimu strávili příjemným spánkem, plány jim ale přeruší nečekané návštěvy v podobě paní Čechravé, pana Chruma a malého Pimka. Všechny tyto postavičky jsou něčím výjimečné – své hostitele totiž dokáží přivést téměř k šílenství. Paní Čechravá má totiž stále nové požadavky, přičemž sama téměř s ničím nepomůže, pan Chrum se pod maskou bručouna snaží skrýt svou zálibu v háčkování a Pimek se rozhodne přijít na kloub všem tajemstvím, která osazenstvo Muminího údolí skrývá.

Muminek na plachetnici vás zavede na širé moře, kde rodina Muminků spolu s Tiki zažijí pravou mořskou bouři, budou se muset vypořádat s černými pasažéry i s piráty, které ale někteří z vás znají z předchozích příhod. V závěru si přitom všichni uvědomí ono známé přísloví, totiž že „všude dobře, doma nejlépe“.

Knihu uzavírá příběh Ryšánkovy námluvy, v němž bude Muminí rodina pomáhat malému Ryšánkovi, podivínu sbírajícímu knoflíky, získat lásku nikoho jiného než Mimly. Ta je ale zamilovaná do jiného muže, a to do doktora Kloboučníka, který má pomoci Ryšánkovi zbavit se psychických problémů. Tento příběh vyniká humornými situacemi, které plynou jak ze stokrát a stále nově zpodobněného motivu nešťastné lásky, tak ze zobrazení lidských komplexů a následků jejich rádoby léčby.

Příběhy mají formu černobílých stripů, které jsou nakresleny stylem charakteristickými pro všechny příběhy Tove Janssonové. Jsou určeny pro dospělé čtenáře, kteří u nich mohou obdivovat jedinečný svět podivných bytůstek, které mi připomínají přerostlé děti. Nebo spíše nás, dospěláky, kteří se dosud nevzdali svých snů a třeba si občas postaví svou plachetnici a vydají se na moře za dobrodružstvím. A pokud se vám to nepovede ve skutečnosti, pak na stránkách této ojedinělé knihy určitě.

Pokud je vám líto, že Muminí dobrodružství končí, pak vás snad potěší zpráva, že nakladatelství Argo nyní vydalo tři knihy určené pro děti, a to Muminek a sníh, Muminek a noční dobrodružství a Muminek a narozeniny.

il


Ženy nechápou, co je v životě důležité. Nemají rády žáby ani vycpané stíny ani sbírky knoflíků.
(Janssonová, T. Muminek 5. Přel. L. Trávníčková – L. Trávníček. Praha: Argo 2011, s. 80.)

Knihu Muminek 5 vydalo nakladatelství Argo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení