CRWECON 2015 - Svátek všech příznivců komiksu – už podesáté!

il

Blíží se už jubilejní, desátý ročník nejstarší komiksové akce u nás, populárního Crweconu! Sraz všech těch, kteří se zajímají o komiksové umění ve všech jeho podobách, se bude konat 6. 6. 2015 od 9:00, opět v Praze v klubu Cross, na rohu Plynární a Jankovcovy, kousek od metra "C", zastávky Nádraží Holešovice.

Na programu jsou přednášky, křty nových titulů, rozhovory s největšími vydavateli (účast příslíbili Argo, Bbart, Comics Centrum, Crew a Paseka), komiksové burzy, prodej originálních kreseb, promítání a další zajímavosti. Novinkou je tu tentokrát program zaměřený na mladší návštěvníky pod vedením Kláry Smolíkové, který je seznámí se základy komiksu. Návštěvníky čeká přednáška o podivných televizních seriálech, o novinkách v komiksovém světě, o nejzajímavějších titulech minulého roku, úvod do světa mangy, křest komiksu Enki Bilala, velký komiksový kvíz a vyhlášení vítězů Fabula Rasa (ceny internetové stránky Comicsdb, kdy o nejlepších komiksech hlasují sami čtenáři).

Kromě toho tu bude i dražba originálních kreseb, vydavatelské panely a samostatná manga sekce i s promítáním filmů. Na místě budou i 3D tiskárny a bude se předvádět, jak vzniká taková superhrdinská socha... a kreslíř Petr Kopl bude v rámci charitativní akce na požádání kreslit návštěvníky. A samozřejmě, jako vždy je tu  i možnost nakoupit české i zahraniční komiksy, trička, placky, plakáty, hry či figurky za bezkonkurenční slevy!

A to vše bez nutnosti platit jakékoliv vstupné.

il

Podrobný program a další informace najdou zájemci na stránce www.crwecon.cz, kde se dozvědí nejžhavější novinky a informace, případně i na stránce Crwe na Facebooku.

• Partonyma – nová čísla časopisu ke stažení a o připravované antologii

Literární časopis Partonyma, založený v roce 2012, prochází již od závěru minulého roku řadou proměn. Poslední dvě čísla vyšla v menším formátu a celkově novém designu, což ovšem není nejpodstatnější změnou. Tato tzv. „černá řada“ (podle nové podoby obálky) je nyní, kromě klasické tištěné verze, uvolněna ke stažení ve formátu PDF zcela zdarma. Jedná se o dvojčíslo 19 - 20 na téma Umění zločinu / Zločinné umění a o dvojčíslo 21 – 22 na téma Meze textu / Meze prostoru.

• V šestém ročníku Ceny Česká kniha zvítězil Jiří Hájíček

Závěrečná tisková zpráva šestého ročníku Ceny česká kniha, která oficiálně oznamuje vítěze, je již k dispozici. V následujících odstavcích si ji můžete přečíst.

Soutěž

• Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje