Rozhovory

Michaela Pexová: „Děti komiksu rozumí, umí ho číst a dokáží si ho propojit i s popkulturními odkazy“

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
Michaela Pexová

Milovníci komiksů si dozajista všimli, že Nakladatelství Crew založilo novou ediční řadu z názvem CREW KIDS. Je určena speciálně pro děti a na starosti ji má Michaela Pexová, která nám poskytla exkluzivní rozhovor o komiksech vydávaných pod touto značkou.

 

 

Michaela PexováJak vznikl nápad vytvořit speciální značku pro komiksy pro děti?

Komiks je ve světě čím dál tím silnější fenomén a i u nás se v posledních letech velice rozmohl. Čtou ho dospělí, ale i děti. Jenomže dětský komiks je někdy těžké mezi tituly odhalit, proto jsme se rozhodli vytvořit speciální značku CREW KIDS, která zaštítí dětské tituly vydávané naším nakladatelstvím. Zároveň jsme komiksy pod touto značkou opatřili věkovým doporučením, takže pro rodiče, učitele a knihovníky už nebude těžké poznat, který komiks je vhodný pro jakou věkovou kategorii dětí.  

Některé komiksy vydávalo Nakladatelství Crew už dříve (Bart Simpson, Kůstek), CREW KIDS ale přináší řadu novinek, dříve u nás nevydávaných. Mohla byste nám některé krátce představit?

Tak například Kůstka jsme pod značkou CREW KIDS začali vydávat znovu, a to v barevném vydání. Pro děti je mnohem zajímavější a i dospělí si ho užívají víc než jeho černobílou verzi. Kůstek je navíc napínavá fantasy sága, která má devět dílů a je svou tematikou a příběhem podobná Pánu Prstenů. V Americe toto barevné vydání dokonce přivedlo celou generaci dětí zpět do knihoven! 
Mezi nejnovější tituly značky CREW KIDS patří Avengers: Rukavice nekonečna. Jde o superhrdinský komiks, který je provázaný i s nejnovějším filmem. Tento titul vychází v edici Můj první komiks, kde se čtenář může poprvé setkat se superhrdiny v podobě vhodné pro děti, aniž by přišel o kvalitu grafiky. My ho doporučujeme už od sedmi let. V této edici se můžete do budoucna těšit i na příběhy dalších superhrdinů ze světa DC nebo Marvel, třeba na SpiderMana, IronMana nebo Wonder Woman. 
Myslíme ale i na nejmenší děti, které ještě neumí číst. Pro ty máme již tři komiksové knihy ze série Mimoni. Jsou to krátké, jednostránkové příběhy, které nemají vůbec žádný text, pouze obrázky. Příběhy jsou jednoduché, ale zábavné jak pro děti, tak dospělé. 
Kromě těchto titulů si u nás můžete vybrat i příběhy rošťáka Barta Simpsona, podmořského kuchaře SpongeBoba, crossover nejznámějšího superhrdiny na světě Batmana, a to rovnou s želvami nindža, nebo můžete sáhnout po oblíbeném titulu Mladí Titáni do toho!, který je odkazem na světoznámý kreslený seriál. 

komiksy

Budou mít z čeho vybírat i dívky?

Mnoho dívek, i když se to nezdá, čte všechny komiksy. Ale myslíme i na to, že ne všechna témata by dívkám mohla vyhovovat, a proto vydáváme i tituly, které jsou dívkám bližší. 
Jednou z novinek je například titul Návrat královny Chrysalis ze série My Little Pony. Tento komiks doporučujeme už od šesti let. Ale v komiksovém provedení čarovného světa Equestrie se mnohdy ztratí i dospělí. 
Pro zkušenější čtenářky pak máme příběhy DC Superhrdinek. Jde o příběhy hrdinek i záporaček ze světa DC, jako jsou například Wonder Woman, Harley Quinn, Batgirl nebo Poison Ivy. Tyto dívky spolu chodí do superhrdinské školy a kromě zkoušek, známek a prvních lásek musí řešit i padouchy a světové katastrofy.

Můžeme se v dalších letech těšit na nějaké nové série? 

Určitě! Ještě tento rok přivítáme pod značkou CREW KIDS první titul s tematikou videoher, a to komiks ze světa Minecraftu. Příští rok se pak můžete těšit na evropské komiksy, které jsou mezi dětmi v poslední době velice oblíbené. 

Konzultujete výběr vydávaných sérií přímo se čtenáři? Dělali jste třeba nějaký průzkum ve školách?

Průzkumy ve školách jsou jedna z variant, jak zjistit, které tituly by naši čtenáři chtěli. Děláme různé ankety oblíbenosti titulů, mnoho čtenářů nám i píše, které tituly by chtěli na našem trhu vidět. Nicméně nejčastěji vybíráme tituly podle jejich oblíbenosti v zahraničí. I proto je naše heslo „Světové komiksy česky!“. 

komiks

Jak jsou na tom vlastně české děti s četbou komiksů? Zdá se mi, že v tomto směru hodně zaostáváme za zahraničím (zvláště co se týče americké čtenářské obce).

Je pravda, že komiks se u nás na světové poměry rozmohl teprve nedávno. Klasické tituly angloamerických komiksů (teď myslím hlavně ty superhrdinské) se k nám neměly šanci dostat kvůli politickému režimu. Ale byla snaha o rozvoj komiksu i u nás – například Čtyřlístek nebo Rychlé šípy. Ale až v posledních letech se k nám dostávají „ty pravé“ komiksy, které jsou na trhu teď tak žádané. Ať už jsou to superhrdinské komiksy, frankofonní komiksy nebo manga. 
Z vlastního pozorování dětí a jejich čtení komiksů ale musím říct, že jsou na tom stále lépe. Děti komiksu rozumí, umí ho číst a dokáží si ho propojit i s popkulturními odkazy. Kdo mívá větší problém se čtením komiksů, jsou starší generace – rodiče, prarodiče a učitelé. Většinou totiž neberou komiks jako plnohodnotnou literaturu, což je, ke škodě dětí, velký nesmysl. 

Líbí se mi myšlenka, že komiksy mohou přivést dnešní děti zpět ke čtení.

Ano, je to tak! V dnešní uspěchané době, kdy děti mnohdy ani nechodí ven a spíše sedí u televize nebo počítače, koukají do telefonů a tabletů a mají problém s psaným slovem delším, než je příspěvek na sociálních sítích, je komiks ideální prostředek k rozečtení dětí. Je to z toho důvodu, že komiks spojuje obraz s textem, a vytváří tak jedinečné médium pro předávání informace. Textu zde není mnoho, proto je komiks tak atraktivní pro „chronické nečtenáře“. Čtenář ale musí neustále držet pozornost, protože s textem se mění i obrázky, text je doplněn citoslovci, grafickými značkami a mnoha popkulturními odkazy. Dítě se skrze komiks učí vnímat perspektivu, správně si poskládat sekvenci děje a zároveň se učí číst v prostředí bublin, které je odlišné od klasického textu v řádcích. Obecně je tedy komiks prospěšný nejen pro rozvoj čtení, ale pro rozvoj čtenářské, umělecké, informační a kulturní gramotnosti. 

Budete v tomto roce pořádat nějaké akce, které by děti seznámily s žánrem komiksu, potažmo i s vaší produkcí?

Ano, letos naše nakladatelství pořádá již čtrnáctý ročník komiksového festivalu CRWECON. Kromě zajímavých přednášek, stánků, her a autogramiád zde bude i speciální koutek pro děti, kde bude komiksová dílna, malování na obličej, foto stěna a zajímavé dárky pro dětské fanoušky komiksu. Vstup je zcela zdarma a celá akce se koná 15. 6. 2019 od 10 do 17 hodin v holešovickém Cross Clubu v Praze. 

komiksy

Na závěr mě napadá ještě otázka: který hrdina z dětských komiksů je váš nejoblíbenější?

To je složitá otázka! Je jich tolik a všichni jsou báječní! Ale v poslední době jsem si hodně oblíbila hrdinku Alisik ze stejnojmenného komiksu. Sice tento komiks nevychází pod značkou CREW KIDS, protože už je pro teenagery, ale je moc krásný. Trochu temný, podobný tvorbě Tima Burtona nebo Neila Gaimana, velice krásně graficky i příběhově zpracovaný. Řečeno v kostce – Alisik je dívka, která se jednoho dne probudila na hřbitově – mrtvá. A nyní pátrá po vysvětlení své smrti, zamiluje se do živého chlapce a snaží se zachránit hřbitov před zdemolováním stavební firmou. Rozhodně doporučuji.

Děkuji za doporučení. A také za rozhovor (nejen) o komiksech pro děti, které vypadají víc než lákavě! 


O KOMIKSY Z ŘADY CREW KIDS PRAVIDELNĚ SOUTĚŽÍME NA WEBU VAŠESOUTĚŽE.CZ!



Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení