Rozhovory

O adventu a bramborovém salátu…

1 1 1 1 1 (9 hlasů)
darek

Štědrý den se kvapem blíží, proto někteří spěcháme víc než jindy, dokončujeme poslední letošní projekty, v práci i doma, zdá se, toho máme nad hlavu, sháníme dárky... Ale jsou i tací, co si advent skutečně dokážou užít tak, jak se má: v pohodě, bez spěchu a stresů. Zeptala jsem se autorů, ilustrátorů a spolupracovníků nakladatelství JaS, na tři otázky, které souvisí právě s předsváteční dobou. Snad vás jejich odpovědi pobaví, naladí svátečně a hlavně potěší. A na co jsem se ptala?



1/ Jak prožíváte ADVENT – ve spěchu nebo v pohodě?
2/ Co chcete stihnout do konce roku a co si necháte až na ten příští?
3/ Snad v každé rodině je štědrovečerní večeře spojena s bramborovým salátem. Každý ho tvoří trošku jinak, všichni věří, že ten jejich je nejlepší. Jaký je Váš recept? Prozradíte?

 


Kdo odpověděl?

Autoři: Aleš Cibulka, Kateřina Hejlová Šípková, Jiří Holub, Ivana Hutařová, Marie Kšajtová, Monika Petrlová, Vesna Tvrtković a Yvona Žertová; ilustrátoři: Juraj Martiška, Klára Mayerová a Jaromír F. Palme; grafici Alexandra Horová, Renata Horová a Karim Shatat; korektorka Věra Marušková.

cibulkaAleš Cibulka, moderátor, spisovatel, scenárista, dramaturg a pohodář

1/ Úplně v pohodě, ten spěch a shon, panující v supermarketech a všude kolem nás se mě vůbec netýká. Díkybohu.
2/ Můj diář je do konce roku tak plný, jak už dlouho nebyl. Mám před sebou několik živých rozhlasových přenosů, natáčení prvních dílů nového televizního pořadu, no, je toho požehnaně. Ale je to samá hezká a vysněná práce, takže si nemám na co stěžovat.
3/ Rád, protože právě MY děláme ten nejlepší: brambory, mrkvička, cibule, hrášek, okurky, vejce natvrdo, majolka, pepř, sůl, trocha plnotučné hořčice a majolka. I když je pravda, že při debatě o bramborovém salátu se v rozhlasovém Toboganu se neshodli ani manželé Havlovi!

hejlovaKateřina Hejlová Šípková, spisovatelka a překladatelka

1/ Od té doby, co nebydlím doma u rodičů – a to už je pár let –, jsem si zakázala adventní spěch. Říkám si, že dokud nemáme děti, můžu si ten luxus dopřát. Takže žádné zběsilé předvánoční gruntování, překotné obíhání obchodů v honbě za dárky, pečení hromad cukroví a opulentní vyvařování. Kdepak. S manželem jsme v tomhle zajedno, takže u nás je advent rozhodně ve znamení pohody.
2/ Ráda bych dostála všem svým závazkům. Ale to dělám po celý rok, takže závěr roku v tomto ohledu nebude nikterak výjimečný.
3/ Bramborový salát moc ráda nemám, ale manžel ho miluje, takže při slavnostní večeři chybět určitě nebude. Dělám ho ale bez uzeniny a majonézu částečně nahrazuju jogurtem. Pokaždé chutná trochu jinak. A pokaždé je ho málo.

holubJiří Holub, spisovatel, cestovatel, kastelán a odborník na „dětštinu“

1/ Vzhledem k tomu, že ještě včera bylo Velikonoční pondělí, mám pocit, že advent je pro mě tak vzdálený, asi jako první obyvatelná planeta. Nejsem zrovna příznivcem Vánoc, protože znamenají zimu a tu já nerad všeobecně. Advent mě tedy spíš míjí obloukem, takže odpověď na otázku zní – v pohodě, v harmonii se sebou samým, s nohama pěkně v teple, kdy myslím na zelený pažit a cítím vůni jara, které prostě musí přijít. A čím dřív, tím líp.
2/ Rozhodl jsem se, že všechno, co chci stihnout do konce roku, nechám na ten příští, a to co jsem si chtěl nechat na ten příští, nechám si na přespříští.
3/ Náš je nejlepší v tom, že nepoužívá brambory, vejce, majonézu ani okurky. Náš bramborový salát totiž zastiňují pochoutky, které pocházejí z volyňské kuchyně – a to boršč, zelné listy plněné masem zvané holubce. Náš bramborový salát vždycky dobře věděl, že je na jídelníčku až na tom úplně nejposlednějším místě, proto se už dávno smířil s tím, že není vůbec, ale vůbec výjimečný. Náš bramborový salát může být nakonec vlastně vůbec hrozně rád, že ho ke štědrovečernímu stolu pozveme!

hutarovaIvana Hutařová, spisovatelka

1/ Advent by měl být časem rozjímání a zklidnění. Když jsem byla mladá a syn malý, vymkly se mi přípravy Vánoc často z ruky a adventní čas jsem proklusala od nákupů k troubě a špinavým oknům. S jedinou výjimkou: nikdy jsme si nenechali ujít vánoční koncert Chorey bohemiky. Dnes už vím, že pokud okna neumyju, nikdo si toho nevšimne, a když uklidím pořádně až po svátcích, nebudou mě nervovat děti přátel, které drobí cukroví po zemi, bryndají limonády a otírají si tlapky od chlebíčků do potahů gauče.
2/ Do konce roku se rozhodně chci sejít se všemi našimi kamarády. To ostatní… no, to se ještě uvidí.
3/ Co jsem si vzala Hutaře, děláme často saláty dva. Podle mé mámy a ten tchýnin. Těžko říct, který máme radši, tak vám popíšu přípravu obou.
Čvachták:
Je to salát, který se dělal už v 19. století na Moravě a moravské kuchařky jej prý přenesly do Rakouska. V Čechách se dělá jeho obdoba, nejčastěji pod názvem chudý rytíř a měl ho rád i spisovatel František Nepil. Na přípravu potřebujete:
1 kg brambor uvařených ve slupce, 1 větší cibuli, olej, ocet, vodu, sůl, cukr a pepř
Cibuli nakrájíte a spaříte rychle horkou vodou. Horké brambory nakrájíte na plátky, přidáte cibuli, promícháte a zalijete zálivkou z vody, oleje, soli a cukru. Podle chuti opepříte, promícháte a je hotovo. Zálivky musí být hodně, aby salát trochu čvachtal. Jí se teplý i studený. V Čechách se někdy přidává ještě kyselá okurka a vajíčko natvrdo.
Tchýnin salát:
Je zajímavý tím, že se do něj dává stejné množství brambor, jako uvařené zeleniny a přidává se minimálně jedno jablko. Potřebujete:
Stejné množství uvařených brambor, jako kořenové zeleniny a hrášku. Všechno se uvaří, nakrájí na kostičky, přidá se jedna větší cibule a to jablko, osolí, opepří, nakonec se vmíchá olej, trochu octa, majonéza – jen trochu (na salát z kila brambor a kila zeleniny dávám jednu poličanku /10 dkg/) – a trochu – asi dvě polévkové lžíce – bílého jogurtu. Nejlepší je druhý den.

ksajtovaMarie Kšajtová, spisovatelka

1/ Od každého trochu. Měla jsem besedu s dětmi v jičínské knihovně, to bylo příjemné. To méně pohodové jsem zažila, když jsem hlídala půlroční vnučku. Probudila se a hned zjistila, že nejsem máma a strašně brečela. Abych se večer doma uklidnila, četla jsem si, a v knížce jsem našla nádherný výraz „nerudný kojenec.“ To mě potěšilo, i když adventní to není.
Každý rok málem nespím a vymýšlím, jaké letos upeču cukroví. Chci zkusit něco nového, ale nakonec udělám to vyzkoušené. Letos nespěchám, jsem v klidu. Při předvánoční práci ráda poslouchám Český rozhlas Dvojku a Rádio klasik a je mi dobře, adventně.
2/ Chci stihnout Vánoce, cestu na chalupu, hřbitov, bezpečný návrat domů, jeden komiks a všechno ostatní odložím na příští rok, do práce se potom vrhnu rovnou po hlavě.
3/ Salát je tradiční, dáváme do něj vlastnoručně nakládané okurky: s cibulí, mrkví a koprem, jednu čerstvou cibuli, povařený celer a mrkev, jablko, vejce, salám pro chuť a jogurtovou majonézu. Maminka místo majonézy dávala osolenou šlehačku se lžící hořčice a bylo to dobré. Jako předkrm míváme kapra na kmínu a másle. K salátu zásadně kapra po mlynářsku.

petrlovaMonika Petrlová, spisovatelka a manažerka komunikace

1/ Odpovím šalamounsky: ve spěchu, ale rozhodně ne v nepohodě.
2/ Ještě letos si musím na úřadě vyzvednout novou občanku a chtěla bych si stihnout koupit výbavu na běžky, včetně běžek. Zatím ještě nejsem úplně rozhodnutá, jestli je přibalím Ježíškovi do pytle, nebo jestli je sama sobě koupím bez jakékoliv souvislosti s Vánoci. Mám také nějaké pracovní povinnosti, které je potřeba dokončit před koncem roku, takže mám až do svátků o „zábavu“ postaráno.
3/ Neprozradím, protože žádný vlastní recept nemám. Jsem pořád ještě tím, kdo konzumuje sváteční večeři u rodičů, takže je všechno jídlo včetně salátu v jejich režii. Salátu je u nás vždycky obrovská hromada, takže to štědrovečerní večeří nikdy nekončí.

tvrtkovicVesna Tvrtković, spisovatelka

1/ Já už jsem se v říjnu rozhodla všechny dárky objednat přes internet. Měla jsem z toho nápadu hroznou radost a byla jsem na sebe řádně pyšná. Dnes už je dávno prosinec, a já nemám nic objednaného ani nakoupeného, ale ani nejsem ve stresu. Jsem ještě stále pyšná na svoje říjnové rozhodnutí a ten nápad mě stále tak těší, že si ho chci ještě chvíli užívat. Navíc, nebudu se přece zbytečně stresovat když venku tak krásně sněží...
2/ Do konce roku bych se chtěla definitivně rozhodnout, kdo bude překládat Idioty 21. století do angličtiny. Už jsem se nejspíš rozhodla, ale není to zcela jisté. V prvním čtvrtletí bych si přála mít překlad hotový. Jinak, v roce 2013 mě nejspíš čeká spousta velkých změn, takže jsem sama zvědavá, jak to všechno dopadne.
3/ Ode mě žádný recept nečekejte. Vždycky se můžu vymluvit na to, že nemáme tradici ani salátu ani vlastně Vánoc...

zertovaYvona Žertová, rozhlasová režisérka, dramaturgyně, publicistka a spoluautorka knih o pořadu Tobogan

1/ Advent si ve spěchu užívat nelze. Kdo má fofr, ten se jednoho dne probudí a zjistí, že je Štědrý den. Kdo prožívá advent, ten se na Vánoce opravdu těší.
2/ Letos bych chtěla stihnout svou tradiční štědrodenní procházku Prahou, z níž si MUSÍM přinést domů nějaké kapří šupiny, aby byly peníze. A taky bych měla konečně dobrousit ten stolek po babičce…
3/ Salát dělám tak, jak chutná mým dětem, a to až přijdou na návštěvu, přičemž nejvíc záleží na dobrých salátových bramborách a těch je nějak čím dál méně. Ale já osobně večeřím lososa s bylinkami a bramborem.

jurajJuraj Martiška, ilustrátor

1/ Je to relatívne. Snažím sa v pohode, ale kedže veľa vecí sa dokončuje ku koncu roka (vydanie kníh na poslednú chvíľu a podobne), tak robím, čo sa dá. Napríklad tým, že s mojími deťmi vyrábame vianočné ozdoby, ktoré rozvešiame po celom dome. Adventný veniec máme tiež vlastnej výroby, a pri ňom sa potom zídeme na chviľku každy večer počas adventu. To abysme z toho tempa úplne nezblbli!
2/ Najradšej by som si nechal už všetko, čo ma ešte čaka, až na ten nasledujúci rok a už len oddychoval a vymýšľal ako malý chlapec. Ale to asi nepojde. Súkromne chcem stihnút moju vlastnú knižku – asi ju nestihnem urobiť celú, ale dúfam, že bude mať jasnejšiu a konkrétnejšiu podobu. A jej dokončenie mi ostane aj na ten ďalší rok. A na začiatku roka ma čaká samostatná výstava, takže určite budem maľovať a chystať na ňu plátna.
3/ Jeéje... U ná sa robí majonézový šalát (brambory sú tam taky – ako základ), ale to robíme skutočne len na Štedrý deň, majonézu čiastočne nahrádzame kyslou smotanou – je to potom menej suché. Inak klasika: mrkva, cibuľka velmi nadrobno nakrajaná kyslá uhorka, hrášok. Všetkého primerane, ale podľa chuti. Koreniny samozrejme nesmú chýbať. A o tom, že mi naozaj chutí, nemusím nikoho, kto ma videl, presviedčať... Prajem pekné vianočné sviatky!

mayerovaKlára Mayerová, ilustrátorka a spisovatelka

1/ Úplně v klidu… až na ten stres, shon, spěch a honičku.
2/ Nehodlám stíhat nic, co nemusím, myslím, že jsou i příjemnější způsoby sebevraždy.
3/ U nás doma se donedávna dělávalo pět druhů. Jeden je bez majonézy (táta), druhý bez kyselé okurky (brácha), třetí bez cibule (já), čtvrtý s nízkotučným jogurtem (máma) a pátý (babička a děda), ve kterém je všechno jak má být. Z pohledu bramborového salátu je štěstí, že už se naše rodina nikdy pohromadě nesejde, a to ani o Vánocích.

palmeJaromír F. Palme, ilustrátor a muzikant

1/ Já bych si rád užíval, ale je toho všeho nějak moc. Například jsem zdědil psa. Sedmiletou fenku, křížence jezevčíka a kokršpaněla. Je zvyklá být na dvoře a my v Praze dvůr nemáme. Nechcete někdo psa? Je hodná, vítací... Mám pocit, že spěch je už bohužel mým přirozeným stavem. Snažím se tvářit jakoby nic.
2/ Mám takový seznamy...
3/ Jé, to u nás dělá babička. Ale dává do něj nakrájený zavináče, takže trochu rybí, bramborovej salát.

horovaAlexandra Horová, výtvarná redaktorka a autorka jedinečných smaltů

1/ Rok za rokem bývám koncem léta rozhodnuta odjet ještě před zapalováním první svíčky na adventních věncích, někam daleko, do tepla. Ideální by bylo odjet už začátkem října, jakmile obchodníci sklidí zbytky pastelek a sešitů, uniknout zasoleným botám a rannímu škrábání ledu z omrzlého auta. V těchto dnech jsem v hektické Praze, ale kdo ví…
2/ Žádné termíny si teď nedávám. Nechávám vše plynout.
3/ Bramborový salát dělám podle naprosto tradičního receptu, jen přidávám jablíčko. Výborně chutná určitě proto, že ho připravuju s láskou, jak vždycky říkají kuchařky s tou největší praxí J. Salát s kaprem bych ale s chutí vyměnila za něco lehčího, sašimi, tandoori nebo gumbo.

horovaRenata Horová, studentka VŠUP Praha, obor architektura

1/ Snažím se užít si adventní čas co možná nejvíc v pohodě, ale povinností se touto dobou vždy vyskytuje víc, než ve zbytku roku – paradox...
2/ Ráda bych se nyní soustředila na ty, které mám ráda, protože někdy je kvůli práci trošičku zanedbávám. A vzhledem k tomu že pro mě jsou Vánoce svátky rodiny, lásky a světýlek, je to naprosto ideální příležitost.
3/ U nás v rodině dělá ten nejlepší bramborový salát maminka, já přiložím ruku k dílu tím, že pro zpestření dělám Waldorfský salát s ořechy a celerem.

maruskovaVěra Marušková, učitelka

1/ Advent prožívám v pohodovém spěchu, snažím se vše stíhat, přesto se mi ne vždy vše povede. 
2/ Nemám přesný plán, co nyní a co až v příštím roce – snad jen splnit prosincové tematické plány – to by nebylo dobré nechávat na leden J. 
3/ Recept na bramborový salát: brambory, brambory a zase brambory, trochu majolky, trochu jogurtu a zeleninka – nakládaná pro chuť a mražená pro barvu, osolit a opepřit přiměřeně...

ShatahKarim Shatat, grafik

1/ Standardně v pohodě.
2/ Všechnu slíbenou práci.
3/ Hodně celeru a bez hrášku a málo majonézy




Doufáme, že vás odpovědi nezklamaly a že nám napíšete, jaký je ten váš bramborový salát.

Zdroj foto: archiv JaS nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení