Rozhovory

Autoři Doktora Racka mají společné děti, prozradil Lukáš Urbánek

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Známá dvojice spisovatelka Milada Rezková a ilustrátor Lukáš Urbánek nám v rozhovoru, který vám přinášíme, prozradili, jak začínali svou kariéru, na čem pracují v současnosti a kde se s nimi můžeme setkat. Proslavili se knihou Doktor Racek jede na prázdniny, Doktor Racek na horách, pak přicházely další knihy jako jsou úspěšné Babočky či kniha, která vyšla v letošním roce, Hurá na kajak! Ostatně, zda jsou autoři také vodáci, prozradí více v našem rozhovoru.


autorPane Urbánku, kreslíte rád od dětství? Paní Rezková, v kolika letech jste začala psát?

L: Ano, jako malý kluk jsem vždycky chtěl být malířem. Kreslil jsem pořád, rytíře, kovboje, indiány, pirátské bitvy. Když se starší sestra Silvie začala připravovat na talentové zkoušky na střední uměleckou školu, tak mě kresby utěrek a vajíček a ovoce vyděsily, že jsem na docela dlouho přestal kreslit. Nakonec si mě to stejně kolem osmnácti let našlo.
M: Bavilo mě psát už na základce, slohovky a tak. Ale nikdy jsem netrpěla žádným tvůrčím přetlakem. Nemám v šuplíku stovky popsaných stránek… Čas od času jsem někomu napsala básničku k narozeninám. Můj první vážný pokus o psaní byla až říkadla do knížky Doktor Racek jede na prázdniny. Že kniha nakonec opravdu vyšla, považuji za neskutečný zázrak. Od té chvíle se začaly dít věci…

K jaké knize se rádi vracíte?

L: Nemám asi jednu konkrétní nejmilovanější. Moje dětství, to je Maxipes Fík, Karel May, Jaroslav Foglar a Mach a Šebestová!
M: Jsem na tom podobně jako Lukáš. Nemám jednu nejmilovanější. Ale poetika a humor M. Macourka je něco, co mě asi nikdy nepřestane bavit, udivovat a motivovat…
Jste autoři krásné knihy Babočky, jak vlastně vznikl nápad napsat tuto knihu?
L: To vám řekne spíš Milada, je to hezký příběh.
M: Svět Baboček ke mně přiletěl tak trochu sám. Ležela jsem v houpací síti na chatě u Berounky a krátila si čas šitím takových malých látkových figurek s křídly. A říkám si: „HA! Babočky!“ V jeden moment jsem z ničeho nic znala celý příběh. Musím říct, že možná právě proto jsou mi Babočky ze všech našich knížek asi nejbližší. Mimochodem, originály těch hadrových panáčků jsou k vidění na fotkách v závěru knížky.

Oba máte děti. Jsou vaše děti prvními čtenáři vašich knih?

L: Něco vám prozradím, my některé z těch dětí máme spolu! A na to, aby byly naše děti čtenáři našich knih, byly ještě moc malé. Ale já mám i dvě děti starší, ty vlastně stály u vzniku Doktora Racka. Nikdy na nich nějaké testování textů neprobíhalo, ale vytištěnou knížku vždycky četly mezi prvními a chválit musely!
M: Jojo…a je to venku :o)

Vaše další kniha Hurá na kajak! vypráví o velkém vodáckém dobrodružství. Jste oba nadšení vodáci, nebo raději pevně stojíte nohama na zemi?

L: Já se spíš než vodákem cítím být pirátem. To je taková mánie, která nás společně s Jakubem Kašem (grafik našich knih) asi od patnácti let provází. Milujeme Stevensonův Ostrov pokladů a zkřížené hnáty a rum. Na toto téma jsme spolu dělali první společnou knížku beze slov – Flintova smrt – a i moje celá diplomka z VŠUP, film ZLATÝ OSTROV, je o pirátech. Ale i vodáctví máme rádi a každý květen, ještě než začne sezóna, se snažíme zdolat s dětmi Vltavu.
M: Než jsem poznala Lukáše s Jakubem, byla jsem slušné děvče. Oni mne ale strhli na temnou stranu síly a ze mě se stal pirát v sukních! Na vodáctví mám ráda všechno kolem. Stavění stanů, navlhlé oblečení, zapařený spacák, buřty na ohni, piva ve stánku… Ale samotná plavba kanoí mě vlastně trochu nudí. A také mám strach, že když se uděláme, uplavou mi brýle, což pro mne znamená stav blízký slepotě…

Pracujete v současnosti na nějaké nové knize?

L: Já jsem asi před půl rokem dodělal velkou knížku pro Kašpárka v rohlíku, a tam jsem si tak na rok dopředu užil. Bylo to strašně kreslení. V tuhle chvíli dělám spoustu věcí, u kterých maluju. Kniha to není, ale pevně doufám, že příští rok s Miladou něco provedeme!
M: Malinko teď bojuji s časem. Děti jsou ještě hodně malé a začala jsem pracovat pro komunikační studio Yinachi jako šéfredaktorka webu rodinanasbavi.cz. Takže psaní teď trochu zanedbávám. Ale pro příští rok máme s Lukášem a Jakubem v plánu velkou knižní pankáčovinu…snad bude nápadu nakloněn i náš úžasný nakladatel Labyrint neboli Joachim Dvořák.

Můžeme vás potkat na nějakém autorském čtení nebo besedě pro děti?

L: Určitě ano, (to je škoda, že to vyjde později) teď jsme byli na Komiksfestu. Snad bude v létě zase dětský Komiksfest na Lodi Tajemství, a když si nás třeba nějaká knihovna pozve, rádi přijedeme. Teď se ozvali z Vídně a v tamní městské knihovně chtějí čtyři workshopy, tak to se moc těšíme! Snad se i s vámi někde potkáme! Mějte se krásně!!!
M: Jak říká Lukáš. A mějte se krásně!

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení