Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Tamara McKinley – Slibuji ti, Annabelle

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Kniha Slibuji ti, Annabelle vypráví o mladé zdravotní sestře Annabelle, která je nucena opustit Anglii kvůli konfliktu se svým otcem. Jejím útočištěm se stane Paříž – město bohémů a lásky, která číhá doslova na každém kroku. Ač původní snahou bylo “pouze” nalézt zaměstnání, osud Annabelle přihrál do cesty i osudovou lásku a otevřenou náruč své tety. Šťastné období je však velice brzy narušeno španělskou občanskou válkou, do které se Annabelle společně se svým přítelem Henrym zapojí. Současně s válkou začne divoký kolotoč situací, které naprosto změní život naší dvojice i řady dalších lidí.



Autorkou tohoto zajímavého románu je poměrně známá spisovatelka retrospektivních a historických románů Tamara McKinley.

Jak již bylo řečeno, hlavní postavou příběhu je zdravotní sestra Annabelle, která se rozhodla opustit rodnou Anglii a začít nový život v Paříži. Jedná se o zdánlivě jemnou a nezkušenou dívku, která se seznamuje nejen s novým městem, ale především s nezkrotnými a bohémskými umělci. Ovšem Annabellina pravá povaha se čtenáři zjeví až v průběhu románu, kdy se ukáže, že pod jemnou slupkou se skrývá velice odvážná a vytrvalá žena, která s přehledem zvládne i těžké podmínky na frontě a tvrdé rány v osobním životě.

Slibuji ti, Annabelle je poměrně netradičním zástupcem ženských historických románů. Její hlavní odlišnost trochu vyplývá i z doby a míst, kde se velká část příběhu odehrává – 30. léta v Paříži a především pak ve Španělsku na válečné frontě a v zákopech. Autorka v románu popisuje válečné podmínky velice realisticky a styl popisu v mnoha místech připomíná známý román Na západní frontě klid E. M. Remarqua.

Román je napsán velice čtivým způsobem, ze kterého je sice na dálku cítit láska a romantika, ale přesto nelze hlavní zápletku a především závěr odhadnout hned na počátku, jak tomu bohužel často u podobných knih bývá. Navíc napomáhá čtenáři velice obrazně představit nejen bohémskou Paříž 30. let minulého století, ale také nelidské podmínky na frontě a ve vojenských lazaretech.

Za zmínku bezpochyby stojí i zajímavá obálka, která sice může čtenáře mírně zmást, protože příběh rozhodně není tak slunečný jako fotografie. Přesto však v sobě nese jisté poselství, které se prolíná i samotným příběhem.

Slibuji ti, Annabelle je knihou, která bezpochybně osloví nejen romantické duše, ale také čtenáře, jež se chtějí seznámit s válečným prostředím jemnější formou, než jsou tvrdé a nelítostné válečné romány. Příběh bych doporučila i čtenářům, kteří nemají rádi prvoplánové romantické knihy, kde závěr je odhadnutelný již po několika stránkách, protože to u této knihy rozhodně nehrozí.


Slibuji ti, Annabelle
Autor Tamara McKinley
Překlad Hana Černá
Nakladatelství Alpress
Místo vydání Frýdek-Místek
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 312
ISBN/EAN 978-80-7543-423-4
Ediční řada Klokan

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení