Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Affinity Konar – Mischling

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Román Mischling je druhou vydanou knihou Affinity Konar. Pojednává o dvou židovských sestrách, dvojčatech, které se ve třinácti letech dostaly do Osvětimi. Nezažily však Osvětim takovou, jak ji známe z mnoha jiných děl a vzpomínkových záznamů. Tyto dívky se dostaly do tzv. Mengeleho zoo, kde se nacházeli lidé vybočující z „normálu“ – dvojčata, liliputáni, albíni apod. Jak vnímaly tyto dívenky svůj úděl?


knihaPříběh vypráví střídavě po kapitolách obě sestry, Staša a Perla. Ač jsou to dvojčata, charakterem jsou každá úplně jiná. Zatímco Staša je více dětská, snadno uvěří Mengeleho lžím a vymýšlí si báchorky na vše kolem sebe, Perla se zdá být tou rozumnější. Tou, která je sice stále děvčetem, rozumem je však vyspělejší a chápe celou křivdu, která se jim děje. Zatímco Staša nemá talent na nic a schovává se ve svých vysněných obláčcích, Perla je talentovaná tanečnice. Přesto se zdá, že je Staša Mengeleho „vyvolenou“. Nebo je to jen její mylná představa?

Právě Stašiny výmysly jim oběma pomáhají přežívat v místě, kde mnoho jiných umírá. Navíc děti v zoo mají větší příděly jídla a také nemusí pracovat a mrznout venku. Toto „pohostinství“ je však vykoupeno Mengeleho experimenty, které na těchto vězních vykonává. Zatímco Staše nakuká, že jí píchá injekci, po které se stane nesmrtelnou, do Perlina těla vpravuje jeden jed za druhým, aby sledoval, jak se s tím vypořádá.

Jen díky tomu, že mají jedna druhou, dívky přežívají. Jednoho dne však Perla zmizí. Jak se s tím Staša srovná? Je sestra naživu, nebo ji Mengele svými experimenty zabil? Než se to stačí dozvědět, dojde k osvobození tábora a Staša se musí spolu se svým přítelem a ostatními vězni vydat na pochod smrti. Dokážou slabé hladové děti ve skrovném oblečení přežít takové zacházení?

Ač jsem přečetla mnoho románů i odborných knih z koncentračních a vyhlazovacích táborů druhé světové války, až dosud se mi nedostalo do rukou dílo sledující Mengeleho a jeho činy. O to víc mě kniha Mischling zajímala. Autorka ukazuje nejen pobyt v samotné zoo a činy, které tento anděl smrti páchal na lidech a dětech, ale také to, co bylo „poté“. Poté, co byla Osvětim osvobozena a po celém Polsku se spolu s armádou SS pohybovali ruští vojáci. Jaké to bylo pro ty, co přežili? Když zjistili, že na světě zůstali sami, nemají se kam vrátit, jejich domy a byty jsou obsazeny nebo vybombardovány. Jak se cítily ubohé děti, které byly vrženy do strašného světa plného zmaru a žalu samy samotinké, bez tepla rodinného krbu a rodičovské lásky?

Vyprávění skrze dvě mladé dívenky bylo zvoleno velmi dobře, bohužel mi nepřišlo příliš dobře zpracováno. I když stojí třináctileté dívky na prahu dospívání, pořád jsou to jen děti. A jejich uvažování, vyjadřování v ich-formě, metafory a přirovnání, moudra… to bohužel nebylo napsáno tak, jak by to řeklo či promyslelo dítě. Autorka sice volila jakousi variantu hry, díky které dívky přežívaly, protože všechno, co se dělo, si převedly na hru a pohádkové vyprávění. Mezitím však byla místa, která dětsky vůbec nepůsobila. A navíc – je vůbec možné, aby děti v tomto věku přežívaly samy v zimní promrzlé přírodě bez jídla a vody? Je možné, aby dokázaly promyslet pomstu a naplánovat Mengeleho vraždu? Ano, tento plán byl sice dětinský, přesto nevěřím tomu, že by ho děti dokázaly takto naplánovat a oddělit se kvůli tomu od skupiny ostatních lidí. Nesnažily by se spíš držet ostatních, aby přežily?

Bohužel hodně věcí bylo přehnaných a nadsazených a i když to je román a ne odborná literatura, nepřišly mi postavy a jejich činy uvěřitelné. Samotný námět knihy, vylíčení Osvětimi, zoo, doktora Mengeleho a polských měst během končící války se mi líbil, toho si na knize cením. 

Zajímá-li vás tedy, jak žili vězni v Mengeleho zoo a co všechno si museli vytrpět, jak vnímali jejich útrapy ruští vojáci, když do tábora vtrhli, aby jej osvobodili, a co čekalo tyto vězně po válce, určitě si knihu Mischling přečtěte.

Mischling
Autor Affinity Konar
Překlad Dominika Křesťanová
Nakladatelství Odeon
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 392
ISBN/EAN 978-80-207-1732-0
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení