Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Patricia Harman – Porodní bába od řeky Hope

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Patricia Harmanová nám předkládá výjimečné dílko s názvem Porodní bába od řeky Hope, které rozhodně stojí za přečtení. V jeho pozadí stojí spisovatelka, která se roky živila jako porodní asistentka, a to se na knize víc než pozitivně podepsalo.

 

 

 

Každá kapitola má svůj název a u porodu je ukončena zápisem do porodnického deníčku, který si hlavní hrdinka Patience Murphyová vedla.

kniha

 

Její život je zasazen do Apalačského pohoří za doby hospodářské krize, které vládla velká nouze nejen o jídlo. Každá pracovní příležitost představovala naději na výdělek, což ovšem ne vždy zahrnovalo povolání porodní báby. Patience se pohybovala v rámci své práce nejen mezi bohatými, ale i mezi nuznými lidmi, kteří jí ne vždy mohli zaplatit.

 

Tento smutný román nám představuje drsný život v horách na sklonku 20. a 30. let minulého století, kdy nejen chudoba, ale i rasová segregace hrály v osudech lidí stěžejní roli.

 

Patience, hlavní postava románu, je po celou dobu zahalena oparem tajemství, které nikdy není úplně odtajněno. S každou stránkou se s touto ženou seznamujeme blíž a jsme vtahováni do jejího života, o kterém nikdy nesnila, ale přesto se jejím nakonec stal. O své místo na světě musela vždy bojovat a ne vždy to bylo lehké a podle zákona, ale nakonec se naučila problémům čelit, i když skryta v horách.  Stala se z ní neobyčejně silná žena, která si stála za svými názory a mnohdy byla společností odsuzována.

 

Román mapuje časový úsek zhruba roku a půl, kdy nám autorka skrze Patience předává své letité zkušenosti s porody a ukazuje, že porod je sice přirozená věc, nikoli však jednoduchá a samozřejmá. A jako novopečená porodní bába v široké krajině se i ona musí utkat s překážkami, které ne vždy lze překonat, aby nakonec mohl světlo světa spatřit nový človíček. A právě tyto momenty jsou dokonale, věrohodně a bez příkras popsány touto debutující autorkou.

 

Dalo by se namítnout, že této knize chybí motor v podobě zápletky, který by celý příběh hnal kupředu, musím však nesouhlasit. Kniha je natolik obsáhlá a nevnucující se, a přitom zajímavá svou jednoduchostí. Motor, který můžete postrádat, by celý koncept díla narušil.

 

Ukázka z knihy:

Přestože jsem se celou tu cestu v ledové bouři připravovala na komplikace, pohled na ručičku dítěte vyčuhující z ženské pochvy je něco, co bych nikomu nepřála. (str. 84)

 

„Kriste pane! Já omdlím,“ zavolá ta nejmenší z tria a sahá po nějaké židli, zrovna když dítě vystřelí ven a táhne za sebou placentu, která vypadá jako kilo telecích jater. Šňůra  je dlouhá jen dvacet centimetrů! Paní Pottsová ji mrknutím oka podváže a podává dítě Mildred, která malinkatou plačící holčičku zabalí do čistého ručníku.

„Chvála Bohu! Díkybohu!“ vykřikují všichni.

Další zdravé dítě. Kdybych věřila v Boha, poklekla bych… (str. 87)

 

Patricia Hartmanová napsala zcela neobyčejný román o jednom obyčejném životě v nehostinném prostředí, který pomohl mnoha lidem dostat se na tento svět. Mohu jej tedy s čistým svědomím doporučit nejen ženám, které o porodech ví své, ale i těm, které ještě nerodily, a popřát jim příjemné čtení.

 

Porodní bába od řeky Hope
Autor Patricia Harman
Překlad Kateřina Kolářová
Nakladatelství Ikar
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 416
ISBN/EAN 978-80-249-3067-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení