Recenze: Knihy pro dospělé

Vejce nebo slepice

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

„Dobrý den, máte vybráno?
Co byste nám, pane vrchní, doporučil. Vejce, nebo slepici?“
Je zřejmé, že řeč se bude točit kolem jídla, a tedy půjde o kuchařku. A že nepůjde jen o nějaké obyčejné jídlo, napovídá jméno jejího autora – Zdeněk Pohlreich.

Zdeněk Pohlreich vydal svou další tematickou kuchařku, která se, jak sám název napovídá, věnuje drůbeži a pernaté zvěřině. K sepsání knihy si šéf tentokrát přizval na pomoc svého kolegu z Café Imperiál Michala Pšeničku. Chcete-li vědět, jak udělat např. výborná míchaná vajíčka s uzeným lososem nebo nadívaný krk ze slepice na fazolkách, tak jste na správné adrese.

knihaKniha nebo kuchařka, jak chcete, je rozdělena do tří částí. První část je věnovaná předmluvě, ve které nás autor nejprve seznámí s problematikou kvality drůbeže u nás. Asi vás nepřekvapí, že podle šéfa není úroveň drůbeže na českém trhu nijak valná. Pravdou ale zůstává, že většina „české“ drůbeže se vylíhla v Polsku. Šéfa tato skutečnost nenechala lhostejným, vycítil možnost nové podnikatelské činnosti a spolu se svou ženou Zdeňkou založil firmu, která se věnuje dovozu francouzské drůbeže. Druhá část předmluvy je věnovaná spoluautorovi knihy Michalu Pšeničkovi, který je zároveň i šéfkuchařem v Café Imperiál. V krátkém medailonku jej Zdeněk Pohlreich čtenářům představuje. Třetí část úvodu ukazuje na 32 snímcích, jak správně naporcovat kuře.

Samotná kuchařka je rozčleněna na tři samostatné oddíly. První se věnuje úpravám vajec, ať už těch klasických, ale i těch méně známých. V každém případě tyto úpravy stojí za vyzkoušení. Druhý oddíl autoři věnují přípravě drůbeže. A protože je autorem Zdeněk Pohlreich, tak se nespokojí jen s pečeným kuřetem. V této části tak naleznete například kuřecí roládu s ragú z lišek, kuře na pivu se žampiony, grilované kuřecí prso na zelenině, kuře se zeleninovým kuskusem či kuře à la cacciatore. Že netušíte, co znamená poslední název? Nezoufejte, na závěr knihy je uveden malý slovníček pojmů, který vysvětluje neznámé (tedy asi pro většinu z nás) gastronomické pojmy. Nenajdeme zde pouze recepty na kuře, ale i na další drůbež - slepici, kohouta, perličku, kachnu, husu nebo krocana.Poslední oddíl s recepty nás zavádí mezi pernatou zvěřinu, jako je křepelka, bažant, koroptev či holoubata.

Recepty vypadají velmi lákavě, sbíhají se nad nimi sliny. Asi z toho důvodu je kuchařka vytištěna na kvalitním křídovém papíře, který nějakou tu kapku snese. Kuchařka by se měla recenzovat v kuchyni se zástěrou a v ruce s vařečkou. Tedy mne na moment omluvte, jdu zkusit několik receptů.
Po několika úspěšných testech musím konstatovat, že míchaná vajíčka s uzeným lososem se povedla a i další recepty byly úspěšně realizovány. Na rozdíl od předešlé knihy od stejného nakladatelství (Prostřeno bez servítků) jsou recepty mnohem lépe zpracované. Postupy lépe a především podrobněji popisují jednotlivé kroky přípravy pokrmů. Po zkušenostech, které jsem s touto kuchařkou získal, vám ji mohu s chutí doporučit.

Pohlreich, Z. Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny. Praha: Ikar 2012, s. 184.

Knihu Vejce nebo slepice - 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny vydalo nakladatelství Ikar

Aktuality

  • Prosincová Pevnost ve znamení Star Wars

    Opět nastal ten správný čas a na pultech trafik se objevil další díl fantasy a sci-fi časopisu Pevnost. Venku už se značně ochladilo, proto si ho vezměte k hořícímu krbu a při jeho čtení se trošku zahřejte. I když některá jeho témata jsou lehce mrazivá. Na co se můžete těšit?

    Číst dál...  
  • Zvláštní literární večer Michela Fabera

    Nakladatelství KNIHA ZLIN ve spolupráci s literární agenturou ULITA připravilo u příležitosti návštěvy Michela Fabera v Praze literární večer spojený se křtem jeho nejnovějšího díla –  Knihy zvláštních nových věcí. Předpokládám, že autora není potřeba příliš představovat, asi stačí zmínit, že mu v roce 2014 vyšel v České republice monumentální román Kvítek karmínový a bílý, zachycující viktoriánskou Anglii v příběhu chytré londýnské prostitutky Sugar. 

    Číst dál...  

Doporučujeme

icon 10x10px eKNIHOVNA.cz – knihy, noviny, časopisy 24 hodin denně.
icon 10x10px KURZY ANGLIČTINY Navštivte ukázkovou hodinu zdarma!

Nové komentáře

Doporučujeme

icon 10x10px Atraktivní práce pro všechny, kteří si věří.
icon 10x10px SMS zdarma do všech sítí.

Soutěž

  • Soutěž o knihu Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky

    Ode dneška soutěžíme o knihu Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky z nakladatelství CPress. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení