Recenze: Knihy pro dospělé

Exkurze do středověké Itálie

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Málokteré dítě dobrovolně sáhne po historickém románu a přečte ho za jedno odpoledne. To už by se opravdu muselo hodně nudit… Nebo by takový román musel být čtivý a napínavý. To přesně splňuje Barva krve od Mary Hoffmanové.

 

 

knihaŠlechtic Silvano je obviněn z vraždy, mladičká Chaira by měla odejít do kláštera, protože její bratr nemá na věno. Krásná Angelika a podnikavá Isabela ovdověly rukou vraha a v klášteře, který všechny postavy spojuje, řádí ďábel. Co zpočátku vypadá jako nešťastná náhoda, ukazuje spíš na činy lidí…

Silvano touží po Angelice, ale nikdy se k ničemu neodhodlá. Zato jeho přítel vypadá odvážněji. Netrvá dlouho a Silvano se raději ukrývá v klášteře, protože všechny důkazy ukazují na něj. Jaké je jeho překvapení, když mezi jeptiškami najde Chairu, do které se zamiluje. Dívka se necítí povolána ke službě Bohu a v klášteře je nešťastná, hledá každou příležitost, aby mohla utéct z tohoto nudného světa, ale nakonec najde důvody, které ji uklidňují. Paní Isabela má manžela obchodníka. Než se kdokoli naděje, je v klášteře zavražděn a vdova si přijíždí pro jeho tělo. V tu chvíli se setkává se svým milým, s nímž se kvůli svatbě musela rozejít. Ve františkánském klášteře se bezesporu děje něco nekalého. Mohl by za tím stát prozatím neznámý šílený mnich?

Celý příběh se odehrává ve střední Itálii, konkrétně na třech místech – ve městech Perugii a Gubbiu a františkánském klášteře Giardinettu. Občas se hlavní hrdinové dostanou do baziliky v Assisi, kde se později odehraje nedůležitější scéna románu. Silvano na fresce o sv. Martinovi odhalí skutečného vraha a celá kniha, ať je zpočátku jakkoli děsivá, potěší čtenáře happyendem.

Nakladatel knihu doporučuje pro náctileté čtenáře (přesněji od dvanácti let), a proto si myslím, že by nebylo špatné do textu doplnit několik obrázků, třeba černobílých, ale v každém případě by děj trochu oživily. Kdo nemá představu o některých termínech, se kterými autorka pracuje, a počítá s tím, že je čtenáři znají, tomu by ilustrace přiblížily dobu, ve které se děj odehrává.

Nevím, jestli je zrovna vhodné knihu doporučovat dětem od dvanácti let. Nic proti, mnohé z nich jsou natolik vzdělané, že správně pochopí vztahy mezi dospělými, na druhou stranu mi některé zmínky přijdou hodně otevřené.

Kdo si není jistý klášterními pojmy, toho jistě potěší závěrečné vysvětlivky, ve kterých se dozví třeba rozložení modliteb během dne. A ti, kteří by snad měli zmatek v jednotlivých postavách, se mohou ujistit v jejich seznamu. Většina z nich je sice vymyšlená, aby vůbec příběh Barva krve mohl vzniknout, a dokonce ani některá místa neexistují, ale to ničemu nevadí.

Ukázka z knihy
:

„Už jsi na stopě tomu, kdo kupce zabil, Otče?“ zeptala se abatyše. Opat zavrtěl hlavou. „Musel to být vetřelec – někdo, kdo k němu choval zášť. Takový úspěšný obchodník jako on si musel nadělat nepřátele. Někdo jej musel sledovat z Assisi a počkat, až všichni usneme.“
„A potom z opatství uprchl,“ dodala abatyše. „Nejspíš bylo snadné nepozorovaně se vytratit.“
(Hoffmanová, M.:  Barva krve. Praha: Mladá fronta 2012, s. 114.)

Knihu Barva krve vydalo nakladatelství Mladá fronta

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení